κτίζεις; συντηρείς; επισκευάζεις; ανακαινίζεις; εδώ υπάρχει λύση!

ΚΟΛΛΕΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Συγκολλητικά προϊόντα από τη Durostick. Ξυλόκολλες και παρκετόκολλες, βενζινόκολλες, εποξειδικές κόλλες που λύνουν τα χέρια όσων ασχολούνται με τα μαστορέματα και κολλούν ξύλο, δέρμα, πλαστικό, γυαλί, πορσελάνη κ.ά.

ΞΥΛΟΚΟΛΛΕΣ
Πόσο διάστημα μπορώ να κρατήσω την κόλλα;

Αν αποθηκευτεί σωστά και το καπάκι της συσκευασίας είναι καλά βιδωμένο, οι κόλλες ξύλου έχουν μια μέση διάρκεια ζωής 2-3 χρόνια, διάρκεια που είναι δυνατόν να διαφοροποιείται ανά προϊόν. 

Μπορεί επιφάνειες που έχουν βαφεί ή χρωματιστεί να συγκολλούνται με ξυλόκολλες;

Οι περισσότερες από τις κόλλες μας είναι σχεδιασμένες για να συνδέουν γυμνό ξύλο. Στις βαμμένες – χρωματισμένες επιφάνειες οι πόροι του ξύλου έχουν κλείσει αποτρέποντας την κόλλα να διεισδύσει στο ξύλο. Γι’ αυτό το λόγο προτείνεται η απομάκρυνση χρώματος, στεγανωτικού ή άλλης επικάλυψης από τις επιφάνειες, πριν τη συγκόλλησή τους, με γυαλόχαρτο.

Πώς μπορώ να καθαρίσω υγρή κόλλα ή να αφαιρέσω αποξηραμένη κόλλα;

Αν η κόλλα είναι ακόμη υγρή και για τις περισσότερες ξυλόκολλες βάσης νερού, το καλύτερο που μπορεί να γίνει τις περισσότερες φορές είναι να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό σφουγγάρι και να απομακρύνετε την κόλλα πριν στεγνώσει. Αν η κόλλα έχει στεγνώσει, η απόξεση ή το τρίψιμο είναι μια καλή πρακτική για την απομάκρυνσή της.

Πόσο χρόνο χρειάζεται η κόλλα για να κολλήσει σωστά δύο επιφάνειες;

H σύνδεση μεταξύ δύο συγκολλούμενων επιφανειών αρχίζει να δημιουργείται σε χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από μερικές ώρες έως 2-3 ημέρες ανάλογα με την υγρασία της ατμόσφαιρας και η αντοχή της (σύνδεσης) αυξάνει αναλογικά με το χρόνο, μέχρι να φθάσει στο υψηλότερο της σημείο. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο δεσμός που δημιουργείται μεταξύ των συγκολλούμενων επιφανειών είναι αρκετά ισχυρός ήδη πριν την αρχική φάση συγκόλλησης* (πριν αποκτηθούν οι τελικές μηχανικές αντοχές), ώστε να επιτρέπει την επεξεργασία τους (κόψιμο, τρίψιμο, πλανάρισμα, κ.ά.).  Για συνδέσεις που πρόκειται νε δεχθούν φορτία (βάρος, κ.ά.), αυτές  θα πρέπει να μην δεχθούν οποιαδήποτε επεξεργασία για 24 - 48 ώρες αφήνοντας χρόνο ώστε η χημική αντίδραση της συγκόλλησης να έχει δημιουργήσει ασφαλή δεσμό για την πραγματοποίηση ανάλογων εργασιών.

(*) Η αρχική φάση συγκόλλησης διαφέρει ανάλογα με την κόλλα και μπορείτε να μάθετε για αυτή στο Έντυπο Δεδομένων του κάθε προϊόντος (Technical Data Sheet (TDS)).

Πώς μπορώ να καθαρίσω την (πολυουρεθανική) κόλλα από τα χέρια μου;

Κατ’ αρχήν σας συνιστούμε να φοράτε γάντια όταν την εφαρμόζετε. Η κόλλα μπορεί να ερεθίσει το απροστάτευτο δέρμα. Ωστόσο, αν η κόλλα έρθει σε επαφή με το δέρμα σας  πλύνετε πολύ καλά με σαπούνι ή τρίψετε τα ελαφρά με καθαριστικό ελαφρόπετρας. Επαναλαμβανόμενες πλύσεις μπορεί να είναι απαραίτητες.

Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσω σφιγκτήρες (νταβίδια);

Η σύσφιξη μπορεί να εξασφαλίσει μια καλή συγκόλληση όταν αναφερόμαστε σε ξυλόκολλες . Σε βενζινόκολλες αυτό που είναι απαραίτητο είναι το πιστάρισμα.   Ανάλογα με την κόλλα που εφαρμόζουμε, συμβουλευόμαστε το Έντυπο δεδομένων του προϊόντος για τη σκοπιμότητα χρήσης σφιγκτήρων.

Τα προς συγκόλληση (ξύλινα) μέρη πρέπει να εφαρμόζουν καλά μεταξύ τους;

Αν και είναι επιθυμητό να υπάρχει άριστη εφαρμογή μεταξύ των επιφανειών προς συγκόλληση, ωστόσο οι κόλλες βάσης PVA έχουν την ικανότητα να γεφυρώνουν αποτελεσματικά μικρές ατέλειες και ανωμαλίες. Οι κόλλες βάσης πολυουρεθάνης μπορούν να γεφυρώσουν μικρά κενά και να συμπληρώσουν πιθανές ανωμαλίες στα υλικά. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ισχυρή, μόνιμη συγκόλληση ακόμη και σε δύσκολες εφαρμογές, για τις οποίες η κόλλα έχει προδιαγραφεί.