κτίζεις; συντηρείς; επισκευάζεις; ανακαινίζεις; εδώ υπάρχει λύση!
ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΝΩΤΙΚΑ
 • ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΜΑΡΩΝ
 • ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΝΩΤΙΚΑ
 • ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ
 • ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
 • ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ
 • ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ
 • ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ & ΧΡΩΜΑΤΑ
 • ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ & ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ
 • THERMOSEAL- εξωτερική θερμομόνωση
 • COOLROOF ΚΑΙ COOLROOF LIGHT - Θερμοστεγάνωση ταρατσών
 • ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
 • ΝΕΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Επιλέξτε υποκατηγορία
 • Σφραγιστικά υλικά σιλικόνης - πολυουρεθάνης - ακρυλικής & τσιμεντοειδούς βάσης
 • Εργαλεία
 • Αδιαβροχοποιητικά νανοτεχνολογίας
 • Στεγανωτικά & αδιαβροχοποιητικά ταρατσών, τοιχίων & κεραμιδιών
 • Οπλισμοί στεγανώσεων
 • Στεγανωτικά, ηχομονωτικά, αντικραδασμικά

ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΑ & ΣΤΕΓΑΝΩΤΙΚΑ

Στεγανωτικά και σφραγιστικά προϊόντα Durostick. Για κάθε επιφάνεια που πρέπει να στεγανοποιηθεί και να σφραγιστεί, από αρμούς πλακιδίων μέχρι και ρηγματώσεις τοιχοποιίας. Σιλικόνες, πολυουρεθανικά, ελαστομερή και στεγανωτικά πολυουρίας, για κάθε χρήση, υπάρχει λύση!

ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ
Ποιες λύσεις (και προϊόντα) στεγάνωσης έχω στη διάθεσή μου; Πώς θα επιλέξω;
Οι επιλογές όσον αφορά στα υλικά στεγανοποίησης είναι πάρα πολλές και  πέραν της αναφοράς αυτού του σημειώματος. Ωστόσο, αυτές που συναντάμε πιο συχνά στη χώρα μας είναι αυτές που γίνονται με τσιμεντοειδή, ελαστομερή, πολυουρεθανικά και ασφαλτικά υλικά. Κάθε υλικό και εφαρμογή που γίνεται με αυτό παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η σωστή στεγανοποίηση προϋποθέτει γνώση και τήρηση των οδηγιών εφαρμογής των υλικών και μπορεί να γίνει είτε από επαγγελματίες τεχνίτες είτε από ιδιώτες κυρίως όσον αφορά τα ελαστομερή στεγανωτικά ταρατσών τα οποία εφαρμόζονται με ρολό ή πατρόγκα. Η στεγανοποίηση κάθετων επιφανειών (τοίχων, τοιχίων) γίνεται συνήθως με ελαστομερή χρώματα τα οποία έχουν στεγανοποιητικές (D-80 της DUROSTICK), ή στεγανοποιητικές και ταυτόχρονα μονωτικές ιδιότητες (THERMOELASTIC COLOR της DUROSTICK). Η στεγανοποίηση υγρών χώρων ή επιφανειών (υπόγεια) σε μόνιμη εμβάπτιση σε υγρασία, όπως πισίνες για παράδειγμα γίνεται με ειδικά σχεδιασμένα για αυτής της δυσκολίας και απαιτήσεων εφαρμογές που ενίοτε φέρουν ανάλογες πιστοποιήσεις (WATERTANK, D-1 της DUROSTICK).
Από πού να ξεκινήσω; Τι πρέπει να γνωρίζω και να λάβω υπόψη πριν προχωρήσω στην απόφασή μου να πραγματοποιήσω κάποια στεγάνωση στο χώρο μου;
Ξεκινάω από τους πλέον ευπαθείς χώρους του κτιρίου. Αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο και με τη σειρά τους επηρεάζουν την ‘υγεία’ και καλή λειτουργία του κτιρίου. Τέτοιοι χώροι είναι η ταράτσα και η σκεπή του κτιρίου, το υπόγειό του (εφόσον υπάρχει). Σταθμίζω παράγοντες κόστους απόδοσης της εφαρμογής, διάρκειάς της στο χρόνο χωρίς φθορές και ζημιές, αν θα κάνω εγώ ή κάποιος άλλος (επιβάρυνση εργατικών), την εφαρμογή, κ.ά. Λαμβάνω υπόψη τη χρήση της στεγανοποιημένης επιφάνειας, π.χ. αν η στεγανοποιημένη επιφάνεια (ταράτσα) θα αποτελέσει επισκέψιμο χώρο, αν θα τοποθετήσω σε αυτή κάποιου τύπου επένδυση, αν θα προβώ, άμεσα ή μελλοντικά σε επιπλέον εφαρμογές σε αυτή (π.χ. δημιουργία ταρατσόκηπου), αν εξετάζω παράλληλα με τη στεγανοποίηση, μόνωση της επιφάνειας, κτλ.
Ποια είναι η πιο κατάλληλη χρονική περίοδος για να προβώ σε στεγανοποίηση (σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο);
Σε εσωτερικό χώρο δεν υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά στην εποχή στεγανοποίησης. Το ίδιο δεν συμβαίνει όμως όταν μιλάμε για εφαρμογές σε εξωτερικούς χώρους. Συνήθως επιλέγουμε περίοδο στεγανοποίησης κατά την οποία δεν επικρατούν πολύ υψηλές (άνω των 35°C) ή πολύ χαμηλές (κάτω των 5°C) θερμοκρασίες, δεν αναμένεται βροχή για τις επόμενες (μετά την εφαρμογή) 24-48 ώρες, η σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα δεν είναι υψηλή (πάνω από 70%) καθώς σε τέτοια περίπτωση θα επιμηκυνθεί ο χρόνος στεγνώματος του στεγανωτικού. Σύμφωνα με τα παραπάνω ιδανικές περίοδοι στεγανοποίησης είναι προς το τέλος της άνοιξης – αρχές καλοκαιριού και το φθινόπωρο με ιδανικούς μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο (ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες που κάθε φορά επικρατούν).  Φυσικά, πάντοτε μπορούμε να αξιοποιήσουμε και ξηρές περιόδους του χειμώνα με ήπιες θερμοκρασίες (όχι κάτω από 5°C).
Τι σημαίνει στεγανοποιητικό υλικό συμβατό σε εφαρμογές με θετικές και αρνητικές πιέσεις;
Ας το εξηγήσουμε με ένα παράδειγμα. Η στεγανοποίηση του υπογείου ενός κτιρίου γίνεται συνήθως κατά το στάδιο της κατασκευής και πριν την επιχωμάτωση των θεμελίων. Το στεγανοποιητικό υλικό που εφαρμόζεται στις παρειές (πλευρές) λειτουργεί ως φράγμα υγρασίας που από το έδαφος που εφάπτεται στο κτίριο προσπαθεί να εισέλθει σε αυτό από την τοιχοποιία των θεμελίων και του υπογείου. Η πίεση που ασκείται στην περίπτωση αυτή ορίζεται ως ‘θετική’ πίεση. Ας υποθέσουμε τώρα ότι το υπόγειο δεν έχει στεγανοποιηθεί όπως περιγράφουμε παραπάνω και καθίσταται ανάγκη στεγανοποίησης του από την εσωτερική πλευρά της τοιχοποιίας του. Αφού φροντίσουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του υποστρώματος (τούβλο, σοβάς, στοιχείο σκυροδέματος), στεγανοποιούμε την επιφάνεια εσωτερικά. Η υγρασία του εδάφους αφού διαπεράσει την τοιχοποιία ‘προσβάλει’ τη στεγανοποιητική στρώση η οποία λειτουργεί ως φράγμα υγρασίας αποτρέποντας τη διείσδυση της στον εσωτερικό χώρο του υπογείου.  Η πίεση που ασκείται στην περίπτωση αυτή ορίζεται ως ‘αρνητική’ πίεση. Το στεγανοποιητικό υλικό που ενεργεί ικανοποιητικά και στη μια και στην άλλη περίπτωση, λέμε ότι έχει συμβατότητα σε εφαρμογές σε συνθήκες θετικής και αρνητικής πίεσης.
Μπορώ να στεγανοποιήσω μόνος μου ή θα πρέπει απαραίτητα να αναζητήσω τη βοήθεια κάποιου ειδικού (τεχνίτη);
Η στεγανοποίηση είναι μια εργασία που διαφέρει ανάλογα με το υλικό και τη μέθοδο εφαρμογής. Αν πιάνουν τα χέρια σας και γνωρίζετε (από σχετικά έντυπα, κινηματογραφημένες εφαρμογές, το Internet) για τα διάφορα στάδια της εφαρμογής, τότε ναι, μπορείτε να το τολμήσετε. Αν δεν είστε σίγουροι, καλύτερα να ζητήσετε τη βοήθεια εξειδικευμένου τεχνίτη. Προσοχή: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο υπόστρωμα. Θα πρέπει να δεχθεί όλες τις απαραίτητες επεμβάσεις, ώστε να φιλοξενήσει τη στεγανωτική στρώση με ασφάλεια, αποτελεσματικά για πολλά χρόνια. Τα ελαστομερή στεγανωτικά καθώς και κάποια πολυουρεθανικά εφαρμόζονται όπως τα χρώματα (με πατρόγκα ή ρολό) και είναι εύκολα στην εφαρμογή τους ακόμη και από κάποιον που δεν είναι ιδιαίτερα έμπειρος. Τα τσιμεντοειδή στεγανωτικά τα οποία συνήθως απαιτούν τον εγκιβωτισμό (κατά την εφαρμογή) σε αυτά πλέγματος ενίσχυσης, όταν πρόκειται για ταράτσες, είναι μια πιο απαιτητική περίπτωση όσον αφορά την εφαρμογή τους. Τα ασφαλτόπανα είναι μια διαφορετική περίπτωση και καλό είναι να εφαρμόζονται από επαγγελματίες μονωτές.
Πώς διασφαλίζω το καλό αποτέλεσμα και τη διάρκεια στο χρόνο (προσδοκώμενο) της στεγάνωσης με τις ελάχιστες δυνατές ζημιές;
Η διασφάλιση του καλού αποτελέσματος ξεκινά από την κατάσταση του υποστρώματος το οποίο θα πρέπει να είναι καθαρό, σταθερό, χωρίς, σαθρά, ξένα σώματα και σκόνη. Οι συνθήκες κατά την εφαρμογή (θερμοκρασία, υγρασία) και αμέσως μετά από αυτή (24-48 ώρες) θα πρέπει να είναι οι προβλεπόμενες από κάθε τύπο στεγανωτικού. Ιδανικές πρακτικές είναι η τήρηση κατά γράμμα των οδηγιών εφαρμογής, όπως αυτές δίνονται από τον κατασκευαστή του στεγανωτικού προϊόντος, αλλά και ο έλεγχος του υποστρώματος. Ο τακτικός έλεγχος, τουλάχιστον μια, δυο φορές το χρόνο, μας βοηθά να εντοπίζουμε πιθανή φθορά σε αρχικό στάδιο και να επέμβουμε επισκευαστικά άμεσα, πριν αυτή εξελιχθεί.
Αν η στεγάνωση (η μεμβράνη που δημιουργείται) πάθει ζημιά, μπορώ να την επιδιορθώσω;
Αν η ζημιά είναι τοπική και μικρού εύρους συνήθως μπορεί να επιδιορθωθεί. Εξετάστε αν έχει περάσει (και παγιδευτεί) υγρασία στα υποστρώματα της στεγάνωσης. Φροντίστε αυτή να απομακρυνθεί πριν κάνετε οποιαδήποτε επισκευαστική επέμβαση. Σε μεγάλης έκτασης ζημιά ίσως κριθεί σκόπιμη η επαναστεγανοποίηση της επιφάνειας με ίδιου ή διαφορετικού τύπου υλικό. Γενικά πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να επισκευάσετε ελαστομερές με ελαστομερές στεγανωτικό υλικό, τσιμεντοειδές με τσιμεντοειδές ή ελαστομερές υλικό, ελαστομερές με ελαστομερές ή πολυουρεθανικό υλικό και αντίστροφα, ασφαλτικό με ελαστομερές (υπό προϋποθέσεις και για περιορισμένο εύρος ζημιάς, για περιορισμένο χρονικό διάστημα). Λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής/επισκευής θα βρείτε στα τεχνικά κείμενα των προϊόντων.
Έχει σημασία το χρώμα του στεγανωτικού για την ταράτσα που θα χρησιμοποιήσω;

Καλό είναι η στεγανωτική στρώση να είναι ανοιχτού χρώματος, λευκή ή υπόλευκη καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο αυτή ανακλά καλύτερα το (ηλιακό) φως και εκπέμπει τη θερμότητα που συσσωρεύεται στην οικοδομική επιφάνεια. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τα στεγανοποιητικά προϊόντα ασφαλτικού τύπου. Ορισμένα στεγανωτικά λευκού χρώματος φέρουν πιστοποίηση ‘ψυχρού’ υλικού (HYDROSTOP ROOF, HYDROSTOP PU, No39, DS-220 της DUROSTICK) ιδιότητα που αποτελεί ιδανική συνθήκη στεγανοποίησης καθώς εκτός της στεγανοποιητικής δράσης της έχει επιπλέον μονωτικές ιδιότητες που προκύπτουν κύρια από την ανακλαστική της δράση αλλά και τη λειτουργία της στεγάνωσης ως φράγματος υγρασίας της επιφάνειας.

Αν διαπιστώσω ότι έχει περάσει υγρασία (ή και νερό από διαρροή) κάτω/πίσω από την στεγάνωση, τι κάνω;
Είναι πολύ σημαντικό να διαπιστώσω το εύρος και την αιτία του προβλήματος. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να εντοπίσω το εμφανές/ή σημείο/α διείσδυσης της υγρασίας εξετάζοντας προσεκτικά το σύνολό της. Αν το αίτιο αφορά σε αστοχία υδραυλικών ή αποχετευτικών σωληνώσεων, επισκευάζω πριν κάνω οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως κριθεί αναγκαίο να αφαιρέσω τοπικά τη στεγανωτική στρώση ή και στοιχεία της επένδυσης (πλακίδια ή άλλο υλικό) σε στεγανοποιημένο υπόστρωμά της. Οι εργασίες αυτού του τύπου συνήθως γίνονται τους θερμούς μήνες του χρόνου ώστε η υγρασία που πιθανόν έχει εγκλωβιστεί στα υποστρώματα να απομακρυνθεί (δια εξατμίσεως) από αυτά. Η τοποθέτηση συσκευών εξαερισμού αφορά κατά κύριο λόγο στεγανώσεις με ασφαλτικά. Αφού λοιπόν εντοπίσουμε και απομακρύνουμε την υγρασία από τα υποστρώματα προχωρούμε σε τοπική επισκευή ή ολική επαναστεγάνωση της επιφάνειας. Αν το υπόστρωμα της επένδυσης έχει συγκεντρώσει μεγάλη ποσότητα νερού/υγρασίας (περίπτωση ελαφροσκυροδεμάτων τα οποία λειτουργούν ως ταμιευτήρες νερού), τότε ίσως κριθεί σκόπιμη η απομάκρυνση τόσο του υποστρώματος όσο και της στεγανωτικής στρώσης και η επανατοποθέτηση νέων, εξ’ αρχής.
Έχω ακούσει ότι η στεγανωτική στρώση χρειάζεται εξαερισμό (συσκευές εξαερισμού). Έτσι είναι;
Ανάλογα με το είδος του στεγανοποιητικού υλικού που χρησιμοποιούμε η χρήση συσκευών εξαερισμού μπορεί να κριθεί αναγκαία (ή προτιμητέα). Συνήθως, συσκευές εξαερισμού συναντώνται σε στεγανοποιήσεις επιφανειών που έχουν γίνει με ασφαλτικά υλικά.
Τι είδους υποστήριξη μου παρέχει η DUROSTICK πριν, κατά και μετά την αγορά των προϊόντων της για τοποθέτηση της στεγάνωσής μου;
Στη διάθεσή σας στα σημεία πώλησης των προϊόντων της DUROSTICK θα βρείτε έντυπο υλικό που αφορά στην εφαρμογή προϊόντων στεγάνωσης της εταιρίας καθώς και εφαρμοσμένα δείγματα του κάθε υλικού για να το δείτε, να το πιάσετε στα χέρια σας και να πεισθείτε από μόνοι σας για την αποτελεσματικότητά του. Στον ιστότοπο και στο κανάλι της DUROSTICK στο YOUTUBE θα βρείτε παρουσίαση των προϊόντων στεγανοποίησης καθώς και βήμα-βήμα κινηματογραφημένες εφαρμογές τους. Η Τεχνική Υποστήριξη της DUROSTICK βρίσκεται πάντα στο πλάι του καταναλωτή τόσο κατά την επιλογή του κατάλληλου προϊόντος στεγάνωσης για την ανάγκη του, όσο και κατά τα στάδια της εφαρμογής αλλά και μετά από αυτή, καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του.
Πώς προκύπτει η ανάγκη για τη στεγανοποίηση μίας οικοδομικής επιφάνειας;
Η ανάγκη για τη στεγανοποίηση κάποιας οικοδομικής επιφάνειας προκύπτει άμεσα από την ανάγκη αποτροπής της διείσδυσης υγρασίας στα υποστρώματά της και σε γειτνιάζοντα δομικά στοιχεία αυτής. Κατά τον τρόπο αυτό αποφεύγονται τα δεινά που μπορεί να προκαλέσει η υγρασία, δεινά όπως αποσαθρώσεις, αποκολλήσεις στοιχείων, απώλεια ιδιοτήτων των δομικών υλικών, σήψη, ενανθράκωση σκυροδέματος, δημιουργία περιβάλλοντος που ευνοεί τη δημιουργία μούχλας και μαύρων στιγμάτων αλλά και μυκητών και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών.
Ποια είναι τα οφέλη της στεγανοποίησης μίας κτιριακής δομής (κτιρίου, κατοικίας);
Γενικότερα μιλώντας, κάθε κτιριακή δομή αποτελεί έναν ‘ζωντανό’ οργανισμό ο οποίος αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, επηρεάζει και  επηρεάζεται από αυτό. Η στεγανοποίηση ενός κτιρίου όσον αφορά διαφορετικά στοιχεία του (ταράτσα, σκεπή, τοίχοι, υπόγειο (εφόσον υπάρχει), ισόγειο), λειτουργεί ως φράγμα που αποτρέπει την υγρασία να διεισδύσει στα εξωτερικά δομικά του στοιχεία όσο και στους χώρους του γενικότερα. Κατά τον τρόπο αυτό το κτίριο προστατεύεται από φθορές και ζημιές που προκαλεί η υγρασία αλλά επιπλέον το εσωτερικό μικροκλίμα του (‘η ατμόσφαιρά του’) βελτιώνεται σημαντικά προς όφελος των διαμενόντων σε αυτό.
ΣΦΡΑΓΙΣΕΙΣ ΑΡΜΩΝ - ΡΩΓΜΩΝ
Στα σημεία που η στεγάνωση διακόπτεται (π.χ. από κάγκελα, πέργκολες, μεταλλικές ή άλλου τύπου βάσεις στήριξης), τι πρέπει να κάνω και γιατί;
Καθαρίζω καλά τα σημεία διακοπής, απομακρύνοντας σκόνη, σαθρά και ξένα σώματα (ιδανικά με πεπιεσμένο αέρα). Στη συνέχεια εφαρμόζω στην περιοχή το στεγανοποιητικό υλικό που έχω επιλέξει (τοπική ή ολική εφαρμογή). Σε επόμενο στάδιο σφραγίζω το σημείο διακοπής (περιμετρικά ή αλλιώς) με εύκαμπτη πολυουρεθανική μαστίχη (πολυουρεθανική για ελαστομερή, πολυουρεθανικά και τσιμεντοειδή στεγανωτικά). Ο λόγος που πρέπει να προβαίνω απαραίτητα σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι τα σημεία διακοπής λειτουργούν ως δυνητικοί δίοδοι υγρασίας οι οποίες ακυρώνουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την στεγάνωση, παράλληλα εγκλωβίζοντας την υγρασία στο υπόστρωμα/τα της.
Πώς προκύπτει η ανάγκη για σφραγίσεις σε οικοδομικές επιφάνειες;
Η κατασκευή μιας οικοδομής προϋποθέτει μεταξύ άλλων, τη συναρμογή διαφορετικών μεταξύ τους υλικών που σε σημεία των οικοδομικών επιφανειών δημιουργούν αρμούς. Επίσης, λόγω κακοτεχνιών, συστολοδιαστολών λόγω μεταβολής θερμοκρασίας αλλά και πάσης φύσης καταπονήσεων μπορεί να παρατηρηθούν διαφόρων ειδών, μικρότερες ή μεγαλύτερες ρηγματώσεις, και διεύρυνση των αρμών (αστοχίες). Αρμοί και ρηγματώσεις αποτελούν πιθανές διόδους υγρασίας δια μέσω των οικοδομικών στοιχείων. Η βλαπτική επίδραση της υγρασίας γίνεται φανερή τόσο στις τοιχοποιίες, τα δάπεδα και τα ταβάνια (κυρίως στο εσωτερικό μιας οικοδομής/κτιρίου) υποβαθμίζοντας μεταξύ άλλων την ποιότητα του εσωτερικού μικροκλίματος. Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, η σφράγιση με τα κατάλληλα υλικά αρμών και ρηγματώσεων κρίνεται ως άμεση και απαραίτητη ενέργεια σε κάθε κτίριο ή κατοικία.
Ποια είναι τα οφέλη για μία οικοδομική επιφάνεια (ή ένα ολόκληρο κτίριο) από τις απαραίτητες σφραγίσεις;
Οι σφραγίσεις αρμών ενός κτιρίου, κυρίως στην εξωτερική του πλευρά, σε κασσώματα (πόρτες, παράθυρα), σε ακμές διακοπής εργασιών ή στους αρμοί διαστολής, περιμετρικά σε σημεία διακοπής (κάγκελα, πέργκολες, βάσεις στήριξης, κ.ά.), σε περιμετρικά σημεία (διακοπής) επενδύσεων, σε σημεία επαφής επιφανειών διαφορετικής κλίσης (π.χ. τοιχοποιία με δάπεδο), καθώς και η σφράγιση πάσης φύσης ρηγματώσεων ξεκινώντας από τις τριχοειδείς ρηγματώσεις του σοβά, διασφαλίζουν τη μη διείσδυση της υγρασίας του εξωτερικού περιβάλλοντος στην τοιχοποιία και δι' αυτής στους εσωτερικούς χώρους ενός κτιρίου. Ας αναφέρουμε μερικά από τα οφέλη της σφράγισης:
 • Διατήρηση της θερμοαγωγιμότητας της τοιχοποιίας (και εξ' αυτού των θερμομονωτικών της χαρακτηριστικών).
 • Διατήρηση των ιδιοτήτων των υλικών που συνθέτουν την τοιχοποιία (π.χ. της συγκολλητικής δύναμης η οποία περιορίζεται σε υγρό περιβάλλον).
 • Αποφυγή συγκέντρωσης μούχλας και σκουρόχρωμων αντιαισθητικών στιγμάτων συνήθως στην εσωτερική πλευρά της τοιχοποιίας, απολέπισης και αποσάθρωσης του χρώματός της και εκροής διαλυμένων αλάτων των τσιμεντοειδών υποστρωμάτων στην επιφάνεια.
 • Αποφυγή καταστροφής ξύλινων ή σιδηρών στοιχείων (σε πόρτες και παράθυρα).
Τι είδους σφραγιστικά έχω στη διάθεσή μου ; Πώς θα επιλέξω το κατάλληλο κάθε φορά;
Στην αγορά θα βρει κανείς πολλών ειδών σφραγιστικά. Τα πλέον συνήθη όσον αφορά στο υλικό από το οποίο αποτελούνται είναι τα ακρυλικά, τα ασφαλτικά, τα τσιμεντοειδή, τα πολυουρεθανικά, καθώς και τα χρώματα (συνήθως ελαστομερή) που έχουν και σφραγιστική δράση (τριχοειδών ρωγμών). Η DUROSTICK έχει να προτείνει  σειρά σφραγιστικών που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες σφράγισης σε ένα κτίριο. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και τα ακόλουθα: H ΣΙΛΙΚΟΝΗ DUROSTICK, για σφράγιση αρμών σε πλειάδα λείων υλικών, τα ακρυλικά πολυμερή σφραγιστικά DS-POLYMER και DUROWOOD DS-POLYMER, o ΑΚΡΥΛΙΚΟΣ ΣΤΟΚΟΣ, η πυράντοχη σιλικόνη DUROSIL FIRE, το πυράντοχο σφραγιστικό (1200°C) FIREPROOF, η πολυουρεθανική μαστίχη DUROFLEX PU και DUROFLEX PU MARINE ADHESIVE, MS POLYMER MARINE, τα τσιμεντοειδή εύκαμπτα σφραγιστικά SUPERFLEX POWDER και D-66 REPAIR, DUROFLEX POWDER, ο αφρός πολυουρεθάνης D-2.
Από πού να ξεκινήσω; Τι πρέπει να γνωρίζω και να λάβω υπόψη πριν προχωρήσω σε κάποια σφράγιση;
Πρέπει να γνωρίζω ότι όπως και σε κάθε άλλη οικοδομική εφαρμογή, η κατάσταση του υποστρώματος (σταθερό, καθαρό, ασταρωμένο ή διαβρεγμένο) είναι απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία της εφαρμογής. Από αυτό πρέπει κάθε φορά να ξεκινήσω. Πρέπει επίσης να είμαι σίγουρος ότι έχω επιλέξει το κατάλληλο σφραγιστικό (συμβατό με τη συγκεκριμένη εφαρμογή). Οι συμβατές εφαρμογές και χρήσεις του σφραγιστικού περιγράφονται λεπτομερώς στο τεχνικό κείμενο που συνοδεύει το προϊόν (στη συσκευασία του). Αν έχετε αμφιβολίες ή επιφυλάξεις επικοινωνήστε με την Τεχνική Υποστήριξη. Πρέπει επίσης να διασφαλίσω ότι οι συνθήκες περιβάλλοντος κατά την εφαρμογή και μετά από αυτή μέχρι την σταθεροποίηση/στερεοποίηση του σφραγιστικού είναι σύμφωνες με τις σχετικές οδηγίες του προϊόντος.
Μπορώ να κάνω τη δουλειά μόνος/η μου ή πρέπει να αναζητήσω τη βοήθεια κάποιου ειδικού (τεχνίτη);

Η απάντηση βρίσκεται στο βαθμό εξοικείωσής σας στη χρήση οικοδομικών υλικών. Διαβάστε και τηρήστε προσεκτικά τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία του προϊόντος σφράγισης που έχετε επιλέξει και βεβαιωθείτε ότι αποτελεί τη σωστή λύση για το θέμα σφράγισης που σας απασχολεί. Επίσης μπορείτε να μελετήστε τα προϊόντα της Durostick απο την ιστοσελίδα μας. Αν δεν αισθάνεστε σίγουρος/η για το αποτέλεσμα τότε κρίνεται σκόπιμο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού (τεχνίτη).

Πώς διασφαλίζω το καλό αποτέλεσμα και τη διάρκεια στο χρόνο;
Κατ’ αρχήν από την επιλογή του ίδιου του υλικού (προϊόντος) σφράγισης. Τα επώνυμα πιστοποιημένα προϊόντα, κατά τεκμήριο, έχουν την απαιτούμενη ποιότητα ώστε να διασφαλίζουν το αποτέλεσμα το οποίο ισχυρίζονται ότι επιτυγχάνουν. Φροντίζω για την ύπαρξη ή δημιουργία ‘ασφαλούς’ υποστρώματος. Εφαρμόζω με … ευλάβεια τις οδηγίες χρήσης και εφαρμογής. Λαμβάνω υπόψη το περιβάλλον στο οποίο το σφραγιστικό θα διάγει την ωφέλιμη ζωή του.
Αν η σφράγιση αστοχήσει (αποκόλληση, ρηγμάτωση) ή/και αν η περιοχή σφράγισης συγκεντρώσει μούχλα ή μαυρίλες, τι κάνω;
Αφαιρώ με επιμέλεια από όλη την περιοχή σφράγισης όλη την παλιά σφράγιση, καθαρίζω καλά απομακρύνοντας τη σκόνη και σταθεροποιώ το υπόστρωμα με AQUAFIX ή με PRIMER-PU εάν πρόκειται για πολυουρεθανική σφράγιση. Στη συνέχεια επανασφραγίζω την περιοχή τηρώντας τη διαδικασία επιλογής κατάλληλου σφραγιστικού, σωστής εφαρμογής, κτλ.
Έχει σημασία το χρώμα του σφραγιστικού που θα χρησιμοποιήσω;
Συνήθως (τα περισσότερα σφραγιστικά) είναι λευκού, υπόλευκου ή γκρι χρώματος. Όταν όμως η περιοχή σφράγισης (αρμός σφράγισης) βρίσκεται σε περιβάλλον έγχρωμων αρμών ή στοιχείων επένδυσης από κάποιο συγκεκριμένο υλικό (π.χ. ξύλινη επιφάνεια) τότε, κύρια για λόγους αισθητικής, η επιλογή έγχρωμων ή βαφόμενων σφραγιστικών ίσως αποτελεί την προτιμητέα επιλογή (DUROSTICK DS-POLYMER(32 αποχρώσεις), DUROWOOD DS-POLYMER (10 αποχρώσεις ξύλου)).
Αν υπάρξει ανάγκη για σφράγιση ρωγμής, ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να την επισκευάσω ώστε … να μην καλύψω κάποιο σημαντικό πρόβλημα χωρίς στην πραγματικότητα να το λύσω;
Η ειδοποιός διαφορά όταν εξετάζω μία (ή περισσότερες) ρωγμές σε κάποια οικοδομική επιφάνεια είναι το εάν η ρωγμή παρουσιάζεται ή όχι σε στοιχείο του φέροντα οργανισμού της οικοδομής. Οι ρωγμές στο φέροντα οργανισμό είναι δυνατόν να επηρεάσουν ακόμη και τη στατικότητα του κτιρίου και γ’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή –ει δυνατόν- από ειδικούς (μηχανικούς). Δεν είναι δε πάντοτε ορατές με γυμνό μάτι, ειδικά σε επιφάνειες που είναι κατασκευασμένες με σειρά επιστρώσεων (π.χ. σοβατισμένες επιφάνειες) καθώς η ρωγμή μπορεί να ξεκινά στην επιφάνεια και να επεκτείνεται σε βάθος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που καλούμαστε να ‘ανοίξουμε’ (διευρύνουμε) τη ρωγμή για να διαπιστώσουμε το βάθος που αυτή προχωρά ώστε να σχεδιάσουμε και τον καταλληλότερο τρόπο επισκευής της. Στη συνέχεια επιλέγουμε το υλικό επισκευής. Για επισκευές ρωγμών στο φέροντα οργανισμό συνήθως χρησιμοποιούμε εποξειδικά σφραγιστικά τα οποία εφαρμόζονται με ειδική διαδικασία και για το λόγο αυτό καλό είναι τέτοιου είδους επισκευή να γίνεται από ειδικούς και εν πάση περιπτώσει, αφού έχουμε πάρει τη γνώμη τους.
Τι είδους υποστήριξη μου παρέχει η DUROSTICK πριν, κατά και μετά την αγορά των σφραγιστικών της προϊόντων;
Η DUROSTICK είναι δίπλα σας από τα αρχικά στάδια της διερεύνησης λύσης, της επιλογής και της αγοράς των κατάλληλων κάθε φορά προϊόντων, αλλά και στα στάδια της εφαρμογής τους στο χώρο σας. Παραμένουμε δίπλα σας με την Τεχνική μας Υποστήριξη (τηλεφωνική, μέσω e-mail, ειδικών εφαρμογών, mobile app support). Επίσης, με πλειάδα έντυπης και ψηφιακής πληροφόρησης και εκπαίδευσης στη χρήση των προϊόντων της, διαθέσιμα στα σημεία πώλησης των προϊόντων της, στο Internet και αλλού.
Στα σημεία που η επένδυση διακόπτεται (π.χ. από κάγκελα, πέργκολες, βάσεις στήριξης), τι πρέπει να κάνω και γιατί;
Τα σημεία διακοπής κάποιας επένδυσης (συνήθως βάσεις στήριξης διαφόρων αντικειμένων) τα οποία λειτουργούν ως δίοδοι υγρασίας ή νερού της βροχής (συνήθως), θα πρέπει απαραίτητα να σφραγίζονται με ειδικά εύκαμπτα σφραγιστικά (DUROFLEX PU, DS-POLYMER, DUROWOOD DS-POLYMER της DUROSTICK) ώστε να αποτρέπεται η διείσδυση νερού και υγρασίας από αυτά στα υποστρώματα της επένδυσης και η πρόκληση φθορών και ζημιών σε αυτή ή και σε γειτονικά δομικά στοιχεία της.