κτίζεις; συντηρείς; επισκευάζεις; ανακαινίζεις; εδώ υπάρχει λύση!
ΧΡΩΜΑΤΑ, ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ & ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ
 • ΚΟΛΛΕΣ – ΑΡΜΟΣΤΟΚΟΙ
 • ΣΤΕΓΑΝΩΤΙΚΑ
 • ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
 • ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΑ
 • ΣΟΒΑΔΕΣ & ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ
 • ΧΡΩΜΑΤΑ, ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ & ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ
 • ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ
 • ΔΑΠΕΔΑ & ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ
 • ΚΟΛΛΕΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
 • ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ
 • ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
 • THERMOSEAL- εξωτερική θερμομόνωση
 • COOLROOF ΚΑΙ COOLROOF LIGHT - Θερμοστεγάνωση ταρατσών
 • ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΪOΝΤΑ
 • ΝΕΑ ΠΡΟΪOΝΤΑ
Επιλέξτε υποκατηγορία
 • Στόκοι σπατουλαρίσματος - επισκευής & οπλισμοί ξηράς δόμησης
 • Αστάρια για σοβά & μπετόν
 • Ακρυλικά χρώματα εξωτερικών & εσωτερικών χώρων
 • Πλαστικά & oικολογικά χρώματα εσωτερικών χώρων
 • Τεχνοτροπίες
 • Ξυλοπροστασία, υποστρώματα & βερνίκια ξύλου
 • Βερνικοχρώματα & υποστρώματα για μέταλλα
 • Διαλυτικά & διαβρωτικά
 • Εποξειδικά xρώματα & αστάρια
 • Προστασία από graffiti

ΧΡΩΜΑΤΑ, ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ & ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ

Υποστρώματα & χρώματα Durostick. Για κάθε ανάγκη του κτιρίου πριν και κατά τη βάφή των επιφανειών, εσωτερικά και εξωτερικά, καθώς και για απαιτήσεις σε εποξειδικές βαφές, η Durostick εξασφαλίζει τις κατάλληλες προϊοντικές λύσεις. Επίσης, και για κάθε ανάγκη βαφής και προστασίας ξύλου και μετάλλου.

ΣΤΟΚΟΙ ΣΠΑΤΟΥΛΑΡΙΣΜΑΤΟΣ - ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ
Ποια είναι η σκοπιμότητα του σπατουλαρίσματος μίας επιφάνειας;
Το σπατουλάρισμα/εξομάλυνση μιας επιφάνειας γίνεται για τον καλλωπισμό της, κατά κύριο λόγο (δημιουργία εξαιρετικά λείας επιφάνειας). Γίνεται επίσης για αλλαγή/βελτίωση του τελικού της φινιρίσματος με συνήθη σκοπό τη βαφή της, που πρόκειται να ακολουθήσει. Ένας άλλος λόγος μπορεί να αφορά την τοποθέτηση (συγκόλληση) σε αυτήν ταπετσαρίας ή άλλου τύπου επένδυσης. Ως επί το πλείστον, το σπατουλάρισμα αφορά εσωτερικούς χώρους αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, ανάλογα με τις απαιτήσεις του έργου, μπορεί να γίνεται και σε εξωτερικούς χώρους.
Τι πρέπει να γνωρίζω και τι να κάνω για το υπόστρωμα που πρόκειται να σπατουλαριστεί;
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να γνωρίζω αν το υπόστρωμα είναι συμβατό με το στόκο σπατουλαρίσματος που πρόκειται να χρησιμοποιήσω και αν δεν είναι, αν υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνει (π.χ. με το αστάρωμά του, με κάποιο ειδικό κάθε φορά αστάρι). Θα πρέπει να εξετάζω την κατάσταση του υποστρώματος και στη συνέχεια να κάνω όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να το προετοιμάσω για να δεχθεί το σπατουλάρισμα. Αν το υπόστρωμα δεν είναι επίπεδο θα πρέπει να επιπεδώσω κάνοντας χρήση πιθανόν διαφορετικού στόκου που πιάνει διαφορετικά πάχη ανά στρώση (GRANULAR (20mm/στρώση), GRANULAR ULTRA (15mm/στρώση), POWDER COAT (4mm/στρώση)). Αν το υπόστρωμα δεν είναι σταθερό και καθαρό, καθαρίζω, απομακρύνοντας σκόνες, σαθρά και ξένα σώματα και στη συνέχεια ασταρώνω με το μικρομοριακό σταθεροποιητή (αστάρι) AQUAFIX της DUROSTICK για να το σταθεροποιήσω. Αν το υπόστρωμα έχει ατέλειες, χτυπήματα, τραυματισμούς, επιφανειακές ρωγμές, κ.α., εξομαλύνω/επισκευάζω με τους στόκους που προαναφέραμε. Στη συνέχεια στο κατάλληλα προετοιμασμένο υπόστρωμα εφαρμόζω τον υπέρλεπτο στόκο σπατουλαρίσματος STUCOFIX-P (πούδρα) ή εναλλακτικά STUCOFIX (πολτός) αν επιθυμώ πολύ λεία τελική επιφάνεια (συνήθως εσωτερικά σε σαλόνια - τραπεζαρίες).
Τι είδους επιφάνειες μπορούν να σπατουλαριστούν;
Με τους στόκους σε μορφή πούδρας (STUCOFIX-P, POWDER COΑΤ, GRANULAR, GRANULAR ULTRA)  μπορούν να σπατουλαριστούν επιφάνειες από μαρμαροσοβά, γυψοσανίδα, τσιμεντοσανίδα, σκυρόδεμα, πορομπετόν, σε τοίχους, τοιχία και ταβάνια. Με στόκους σε μορφή πάστας (STUCOFIX) μπορούν επιπλέον να στοκαριστούν ξύλινες επιφάνειες, κασσώματα, πόρτες, παράθυρα ακόμη και ξύλινα σκάφη. Για τις τσιμεντοσανίδες ειδικότερα  έχουμε στη διάθεση μας ειδικό στόκο σπατουλαρίσματος (σε μορφή πούδρας) D-77 της DUROSTICK.
Το σπατουλάρισμα αφορά αποκλειστικά εσωτερικές επιφάνειες;
Συνήθως ναι (σαλόνια και καθιστικά ως επί το πλείστον), αν και το σπατουλάρισμα εξωτερικών επιφανειών δεν είναι κάτι σπάνιο, ιδιαίτερα δε αν η εξομάλυνση της επιφάνειας αφορά σε μεγαλύτερα πάχη εφαρμογής όπου στόκοι όπως ο GRANULAR και ο GRANULAR ULTRA (με πάχη ανά στρώση στα 20mm και 15mm αντίστοιχα), μπορούν να αντικαταστήσουν με ιδιαίτερη επιτυχία το σοβάτισμα των επιφανειών. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι στόκοι σπατουλαρίσματος ως τσιμεντοειδή υλικά λειτουργούν εξίσου καλά τόσο σε εσωτερικά όσο και σε εξωτερικά περιβάλλοντα.
Ποιο είναι το κατάλληλο πάχος σπατουλαρίσματος;
Το κατάλληλο πάχος σπατουλαρίσματος είναι συνάρτηση του υποστρώματος και της κατάστασης που αυτό βρίσκεται. Επίσης και της υφής που επιθυμούμε να αποδώσουμε στην τελική επιφάνεια μετά το πέρας της εφαρμογής. Μπορεί δε να επιτευχθεί με μία ή περισσότερες επάλληλες στρώσεις σπατουλαρίσματος.
Μπορώ να χρωματίσω το στόκο σπατουλαρίσματος; Γιατί να κάνω κάτι τέτοιο;
Βεβαίως μπορώ να χρωματίσω τους στόκους σπατουλαρίσματος. Μπορώ να το κάνω με την προσθήκη χρωστικών σε μορφή πούδρας DUROCOLOR POWDER C της DUROSTICK, σε 96 αποχρώσεις, βάσει χρωματολογίου. Η βαφή του στόκου σπατουλαρίσματος παρέχει διπλά οφέλη. Κατά πρώτον αν επιλέξουμε ο χρωματισμός του στόκου να γίνει σε απόχρωση παραπλήσια με αυτή που έχουμε αποφασίσει ότι θα χρωματίσουμε την τελική επιφάνεια, τότε μας ‘γλιτώνει’ χέρια χρώματος κατά την τελική βαφή ενώ επιπλέον σε περίπτωση επιφανειακού τραυματισμού της τελικής βαμμένης επιφάνειας, η ζημιά θα είναι από ελάχιστα έως καθόλου ορατή. Επίσης η αναγνώριση σφαλμάτων και κακοτεχνιών στη χρωματισμένη σπατουλαρισμένη επιφάνεια είναι πολύ πιο εύκολη και επιτρέπει την επέμβαση και διόρθωσή τους πριν η επιφάνεια βαφεί εξοικονομώντας μας έτσι κόπο και επιπλέον εργατικά κόστη.
Μπορώ να σπατουλάρω με περισσότερους από έναν στόκους σπατουλαρίσματος;
Όχι μόνο μπορείτε αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η χρήση περισσότερων του ενός στόκου αποτελεί αναγκαιότητα αλλά και καλή πρακτική. Ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις; Είναι αυτές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μη ομαλό και επίπεδο υπόστρωμα που φέρει πιθανόν, τραυματισμούς της επιφάνειας, φθορές, επιφανειακές ρωγμές, κ.ά. Η εξομάλυνση του υποστρώματος πριν την τοποθέτηση σε αυτό της τελικής στρώσης με υπέρλεπτο στόκο (STUCOFIX-P) πιθανόν θα απαιτήσει εφαρμογή επάλληλων στρώσεων στόκου (του ίδιου (STUCOFIX-P) ή εναλλακτικά άλλων (POWDER COAT, GRANULAR, GRANULAR ULTRA) που έχουν τη δυνατότητα για διαφορετικά πάχη ανά στρώση, μειώνοντας τον αριθμό των απαιτούμενων στρώσεων και βεβαίως, εργατικά κόστη.
Τι υλικά μπορώ να τοποθετήσω σε μία σπατουλαρισμένη επιφάνεια;
Σε κάθε περίπτωση πριν τοποθετήσω το οποιοδήποτε υλικό, είναι απαραίτητο να ασταρώσω την επιφάνεια με το κατάλληλο αστάρι (DUROSTICK AQUAFIX, ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ). Στη συνέχεια μπορώ να χρωματίσω  την ασταρωμένη επιφάνεια με όλους τους τύπους των χρωμάτων (πλαστικά, ακρυλικά, ελαστομερή). Μπορώ να τοποθετήσω κάθε είδους επένδυση, συγκολλώντας με την κατάλληλη κάθε φορά κόλλα (τσιμεντοειδή, ακρυλική, κόλλες για ταπετσαρίες κτλ.)
Ποια η διαδικασία βαφής μίας σπατουλαρισμένης επιφάνειας;
Βεβαιωνόμαστε ότι η υφή της επιφάνειας είναι αρκούντως λεία για τις απαιτήσεις και το γούστο μας, η επιπεδότητα της επιφάνειας είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και σε αυτή δεν υπάρχουν σαθρά σημεία και εμφανείς ατέλειες και βλάβες. Στη συνέχεια τρίβουμε με το κατάλληλο γυαλόχαρτο και ακολούθως ασταρώνουμε την επιφάνεια με το κατάλληλο αστάρι (DUROSTICK AQUAFIX, ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ) και αφήνουμε να στεγνώσει. Έπειτα, βάφουμε την επιφάνεια με το χρώμα της επιλογής μας ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία του.
Τι είδους υποστήριξη μου παρέχει η DUROSTICK πριν, κατά και μετά την αγορά των στόκων σπατουλαρίσματος;
Η DUROSTICK είναι δίπλα σας από τα αρχικά στάδια της διερεύνησης λύσης, της επιλογής και της αγοράς των κατάλληλων κάθε φορά προϊόντων, αλλά και στα στάδια της εφαρμογής τους στο χώρο σας. Με την Τεχνική της Υποστήριξης (τηλεφωνική, μέσω e-mail, mobile app support) καθώς επίσης, με πλειάδα έντυπης και ψηφιακής πληροφόρησης και εκπαίδευσης στη χρήση των προϊόντων της διαθέσιμα στα σημεία πώλησης των προϊόντων της, στο Internet και αλλού.
ΧΡΩΜΑΤΑ - ΒΕΡΝΙΚΙΑ
Ποια είναι η διάρκεια ζωής των χρωμάτων;
Συνήθως είναι στους 18 μήνες από την ημερομηνία παρασκευής του, στην εργοστασιακή συσκευασία του η οποία είναι ερμητικά κλειστή και φυλάσσεται σε χώρους που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το ηλιακό φως ούτε με πηγές που εκπέμπουν υψηλή θερμότητα. Οι ιδανικές θερμοκρασίες φύλαξης είναι μεταξύ 5oC και 35oC.
Πώς απομακρύνω μούχλα και άλγη που έχουν δημιουργηθεί σε τοιχοποιία;
Η απομάκρυνση μούχλας και άλγης γίνεται κατ’ αρχήν με επιμελές τρίψιμο της προσβληθείσας περιοχής με γυαλόχαρτο, πατόχαρτο και στη συνέχεια με καθαρισμό της με χλωρίνη (1:20 με νερό) και εφαρμογή του διαλύματος στην περιοχή με βούρτσα ή σφουγγάρι. Απαραίτητα μετά την απομάκρυνση της άλγης ξεπλένουμε με νερό. Αφήνουμε tτην επιφάνεια να στεγνώσει για αρκετές ώρες. Αν δεν είμαστε σε θέση να απομακρύνουμε μόνιμα την υγρασία από την περιοχή, το φαινόμενο μπορεί να ξαναεμφανισθεί. Για να περιορίσουμε ή να εξαλείψουμε το φαινόμενο, η βαφή της περιοχής με χρώμα που προστατεύει την τοίχο από μύκητες και μούχλα αποτελεί την κατάλληλη επιλογή. Επίσης, ο συχνός αερισμός του χώρου είναι μια πάρα πολύ καλή πρακτική, καθώς και η χρήση αφυγραντήρα. Η απομάκρυνση μούχλας και άλγης γίνεται και με χρήση ειδικών προϊόντων όπως το DUROSICK D-95 CLEANER της DUROSTICK. Ακολουθείστε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος.
Πόσο είναι το κόστος του βαψίματος;
Είναι το άθροισμα πολλών παραμέτρων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται το κόστος του χρώματος, αν πρόκειται για αρχική βαφή ή επαναβαφή, το εργατικό κόστος, αν υπάρχει ή όχι ανάγκη τοποθέτησης σκαλωσιάς, κ.ά.
Γιατί οι σκούρες αποχρώσεις είναι πιο ακριβές;
Οι σκούρες αποχρώσεις είναι πιο ακριβές εξαιτίας των χρωστικών τους (συνήθως οργανικές χρωστικές) οι οποίες προστίθενται στη βάση για να τη χρωματίσουν στην επιθυμητή απόχρωση. Οι σκούρες αποχρώσεις κατά κανόνα απαιτούν προσθήκη μεγαλύτερης ποσότητας χρωστικής.
Πώς αποφεύγω σημάδια που αφήνει το πινέλο πάνω στην επιφάνεια που βάφουμε;
Οι λόγοι που μπορεί να έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μη προβλεπόμενη αραίωση του χρώματος, τη χρήση παλιάς φθαρμένης βούρτσας βαψίματος, τον λάθος τρόπο εφαρμογής. Η εμπειρία του εφαρμοστή (βαφέα) συνήθως ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να συμβούν τέτοια φαινόμενα.
Πώς αποφεύγω την οσμή που "αφήνει" το χρώμα κατά την εφαρμογή του;
 • Με τη χρήση προϊόντων (χρωμάτων) υδατικής βάσης όπως το οικολογικό άοσμο πλαστικό χρώμα SUPER ECO
 • Με τη διατήρηση πορτών και παραθύρων ανοιχτών κατά τη διάρκεια της βαφής και μετά από αυτή μέχρι να στεγνώσει το χρώμα (για βαφή σε εσωτερικό χώρο). 
Αν χρησιμοποιούμε χρώματα βάσης διαλύτου, η μυρωδιά πολύ πιθανόν να παραμείνει για μερικές μέρες.
Μπορεί η εμφάνιση μούχλας σε βαμμένες επιφάνειες να αποτραπεί σε μόνιμη βάση;
Όχι. Η μούχλα αναπτύσσεται σε σκοτεινές και υγρές περιοχές με ελάχιστη κίνηση αέρα. Φυσικά, υπάρχουν χρώματα ανθεκτικά στην εμφάνιση μούχλας αλλά κάτω από συνθήκες περιβάλλοντος που προαναφέραμε η μούχλα κάποια στιγμή θα ξαναεμφανιστεί. Η προληπτική δράση/καθαρισμός – συντήρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι η καλύτερη λύση για ελαχιστοποίηση του φαινομένου. Σε εσωτερικές θερμαινόμενες πισίνες η χρήση αφυγραντήρα αποτρέπει την δημιουργία μούχλας και μαυρίλας.
Πώς καθαρίζουμε μία ήδη βαμμένη επιφάνεια;
Ο καθαρισμός και η φροντίδα μιας βαμμένης επιφάνειας, πέραν των λόγων υγιεινής, αυξάνει το χρόνο μετά τον οποίο θα απαιτηθεί η επαναβαφή της. Προσέξτε ώστε για τον καθαρισμό να επιλέγετε ήπια ή ειδικά (για το σκοπό) καθαριστικά (BIOCLEAN για νικοτίνη & καπνιά).
Πώς απομακρύνω αυτό το λευκό σαν κιμωλία υλικό που έχει εμφανισθεί πάνω στον σοβατισμένο ή κατασκευασμένο από σκυρόδεμα τοίχο;
Μιλάμε για συγκέντρωση σε αφράτη μορφή κρυσταλλικών αλάτων σε τσιμεντοειδείς επιφάνειες εξαιτίας της παρουσίας αλάτων και υγρασίας στο τσιμεντοειδές στοιχείο. Η παρουσία του φαινομένου και η εξέλιξή του θα συνεχίσει να υφίσταται εφόσον παραμένουν τα αίτια που την προκαλούν. Τα άλατα θα πρέπει να απομακρυνθούν με μηχανικά μέσα ή με νερό υπό πίεση ή όχι, από την επιφάνεια και εί δυνατόν το αίτιό τους να εξαλειφθεί πριν προχωρήσουμε στην βαφή της. Προχωρούμε στην επισκευή σημείων της τοιχοποιίας όπου υπάρχει διείσδυση υγρασίας. Αφήνουμε την επιφάνεια να στεγνώσει καλά. Στη συνέχεια προχωρούμε στο αστάρωμα και βάψιμό της. Το ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ της Durostick έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.
Πώς καθαρίζω το φρεσκοβαμμένο μου τοίχο;
Για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα καθαρισμού, να μην κάνουμε ζημιά και να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής της εφαρμογής θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 μέρες από τη βαφή της επιφάνειας πριν προχωρήσουμε στον καθαρισμό της. Η επιλογή χρωμάτων (βαφής) με πολύ καλή πλυστικότητα (χρώματα DUROSTICK) διασφαλίζει περεταίρω  το αποτέλεσμα χωρίς φθορές και ζημιές. Χρησιμοποιούμε ήπια καθαριστικά σε διάλυμα ισχυρά ή λιγότερο ισχυρά ανάλογα με το λεκέ. Εφαρμόζουμε με σφουγγάρι ή πανί. Δεν αφήνουμε το καθαριστικό να στεγνώσει στην επιφάνεια. Ξεπλένουμε με άφθονο καθαρό νερό. Αν χρησιμοποιούμε ειδικά προϊόντα καθαρισμού διαβάζουμε με προσοχή τις οδηγίες χρήσης.
Σε τι μπορεί να βλάψει η αραίωση του χρώματος που θα χρησιμοποιήσουμε για τη βαφή κάποιας επιφάνειας;
Στα περισσότερα χρώματα που θα βρείτε στην αγορά προβλέπεται αραίωση 5% έως 10%. Τα χρώματα που επιδέχονται αραίωση το αναφέρουν στη συσκευασία τους τόσο όσον αφορά το κατάλληλο αραιωτικό (διαλύτη) όσο και την κατά μέγιστο επιτρεπτή αναλογία αραίωσης. Η παράβαση ή υπέρβαση των οδηγιών μπορεί να οδηγήσει στην αλλοίωση της ποιότητας του χρώματος και την απόδοσή του γενικότερα.
Τι να χρησιμοποιήσω για να βάψω το δάπεδο του γκαράζ μου;
Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει εγκλωβισμένη υγρασία μέσα στην πλάκα σκυροδέματος του δαπέδου. Αφού γίνει αυτό μπορούμε να προχωρήσουμε στη βαφή της. Η πρόταση μας είναι αυτό να γίνει με εποξειδική βαφή (DUROEPOXY ή DUROEPOXY FLOOR SF (χωρίς διαλύτες)) αφού πρώτα έχουμε ασταρώσει με το αντίστοιχο εποξειδικό αστάρι της DUROSTICK. Η εποξειδική βαφή δημιουργεί μη απορροφητική επιφάνεια με υψηλή σκληρότητα, ανθεκτική στην τριβή και σε ισχυρά οξέα και αλκάλια.
Υπάρχει κάποιο χρώμα που εκτός από να βάφει και διακοσμεί (καλλωπίζει) τις επιφάνειες και κάνει και άλλα χρήσιμα πράγματα;
Ο χρωματισμός μιας επιφάνειας (ιδιαίτερα δε εξωτερικής) μπορεί να εξυπηρετήσει επιπλέον του καλλωπισμού της, την προστασία της από τη διείσδυση σε αυτή υγρασίας – νερού από το περιβάλλον, στεγανοποιώντας τη και καλύπτοντας  μικρο-ρωγμές (τριχοειδή στο σοβά) και ατέλειες που υπάρχουν σε αυτή. Μπορεί, επίσης, να τη μονώσει σε σημαντικό βαθμό (αποδίδοντας σε αυτή ανακλαστικές ιδιότητες – λευκή ή παλ αποχρώσεις). Η προϋπόθεση για να συμβεί ένα ή περισσότερα από αυτά είναι η επιλογή του κατάλληλου κάθε φορά χρώματος, ανάλογα με την ανάγκη. Τέτοια χρώματα είναι τα ελαστομερή όπως το D-80 Hydrostop Elastic ή το THERMOELASTIC COLOR το ενεργειακό ψυχρό χρώμα της DUROSTICK που βάφει, μονώνει και στεγανοποιεί τις επιφάνειες.
Έχω μεγάλο πρόβλημα με τη λασποβροχή που μου λερώνει τους εξωτερικούς τοίχους, και είναι πολύ δύσκολο να την απομακρύνω, έτσι που κάθε τρεις και λίγο πρέπει να τους ξαναβάφω. Υπάρχει κάποια λύση;
Πράγματι, λόγω συνθηκών και γεωγραφικής θέσης, η λασποβροχή στην Ελλάδα που προέρχεται από τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Στη DUROSTICK παρασκευάσαμε ένα καινοτόμο υψηλής ποιότητας χρώμα νανομοριακής τεχνολογίας, με το όνομα WALL PRO NANO PAINT, το οποίο δημιουργεί επιφάνεια που δεν επιτρέπει τη συγκράτηση του μεγαλύτερου μέρους της σκόνης (λάσπης) που μεταφέρεται με τη βροχή, δεν επιτρέπει την απορρόφησή της από τους πόρους της χρωματισμένης επιφάνειας, ενώ κάνει δυνατό το πλύσιμο της επιφάνειας με καθαρό νερό ή και με νερό βροχής που δεν μεταφέρει σκόνη (λάσπη). Διατίθεται σε εκατοντάδες αποχρώσεις με τα συστήματα χρωματισμού DUROCOLOR & COLOR COLLECTION της DUROSTICK.
Στην περιοχή μου υπάρχει έντονη δραστηριότητα με δημιουργία GRAFFITI σε εξωτερικούς τοίχους και μαντρότοιχους. Αυτό συμβαίνει και στο δικό μου σπίτι. Τι να κάνω για να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση;
Γνωρίζουμε το πρόβλημα. Συμβαίνει, είναι η αλήθεια, σε πολλές περιοχές και πολύ συχνά. Αν και δεν μπορούμε να μειώσουμε τη συχνότητά του, μπορούμε ωστόσο να φροντίσουμε για τον εύκολο σχετικά καθαρισμό των επιφανειών από ανεπιθύμητα graffiti. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε ένα αποτελεσματικό πολυουρεθανικό χρώμα νέας τεχνολογίας, τροποποιημένο με σιλάνια, το DUROSTICK ANTIGRAFFITI. Δημιουργεί ένα αδιαβροχοποιητικό, ελαστικό, στεγανωτικό και ανθεκτικό αντικολλητικό φιλμ μακράς διάρκειας το οποίο αποτρέπει το χρωματισμό της επιφάνειας με κάθε μορφής graffiti σε σπρέι, μαρκαδόρους κ.ά. Στην περίπτωση που στην επιφάνεια παραμείνουν κάποια υπολείμματα χρώματος, αυτά απομακρύνονται με ιδιαίτερη ευκολία με το πανίσχυρο καθαριστικό DUROSTICK D-19 GRAFFITI REMOVER και ακολούθως η επιφάνεια μπορεί να ξεπλυθεί με νερό με ελαφρά πίεση ή με σφουγγάρι.
Με ποια σειρά βάφω ένα δωμάτιο;
Η πιο συνήθης πρακτική είναι να ασταρώσουμε και να βάψουμε πρώτα το ταβάνι, μετά να ασταρώσουμε τους τοίχους. Στη συνέχεια (αν επιθυμούμε) τοποθετούμε διακοσμήσεις ή τεχνοτροπίες σε μέρη (ή στοιχεία) της επιφάνειας του τοίχου, σφραγίζουμε κασσώματα ή όπου αλλού απαιτείται σφράγιση στο χώρο (σε σημεία συμβολής δομικών στοιχείων) και κατόπιν βάφουμε τον τοίχο. Σε περίπτωση επαναβαφής του δωματίου ακολουθείται η ίδια σειρά ενεργειών.
Ποια είναι η διάρκεια ζωής ενός καλού πινέλου;
Κατ’ αρχήν ένα καλής ποιότητας πινέλο θα αποδώσει καλύτερο αποτέλεσμα στην τελική επιφάνεια βαφής, ωστόσο κάποια στιγμή θα παρουσιάσει φθορά, ειδικότερα δε αν αυτό χρησιμοποιείται σε τραχιές επιφάνειες. Ωστόσο η ικανότητα του καλού πινέλου και το τελικό αποτέλεσμα που παίρνουμε από αυτό αξίζει τα λεφτά του. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ξεπλένουμε πολύ καλά το πινέλο μετά από κάθε χρήση/εφαρμογή.
Αν δεν μετρήσω σωστά και χρειασθεί να προμηθευτώ επιπλέον χρώμα για να ολοκληρώσω τη βαφή του χώρου μου, το συμπληρωματικό χρώμα θα είναι στην ίδια ακριβώς απόχρωση με το αρχικό;
Η αλήθεια είναι ότι οι προσπάθειες που γίνονται από τη χρωματοβιομηχανία είναι προς την κατεύθυνση αυτή, στην πραγματικότητα τα ίδια τα προϊόντα μα και ο εξοπλισμός χρωματισμού (μηχανές χρώματος) συνήθως παρουσιάζουν ελαφρές αποκλίσεις στην δημιουργία απολύτως όμοιων χρωμάτων όσον αφορά στην απόχρωσή τους. Αν στην πορεία της βαφής ενός χώρου εκτιμήσετε ότι το χρώμα που έχετε δεν θα φθάσει για να ολοκληρώσετε τη στρώση σε όλη την επιφάνεια, τότε καλό είναι να σταματήσετε σε ένα φυσικό κόψιμο (π.χ. στην ακμή κάποιου τοίχου, πόρτα, παράθυρο, …) και να συνεχίσετε με το συμπληρωματικό χρώμα από το σημείο αυτό.
Υπάρχει κάποιο ειδικό χρώμα για υγρούς χώρους όπως παραδείγματος χάρη το μπάνιο;
Βεβαίως. Το ειδικό χρώμα ΜΠΑΝΙΟ & ΚΟΥΖΙΝΑ της DUROSTICK είναι ένα ειδικά παρασκευασμένο χρώμα το οποίο δημιουργεί επιφάνεια ανθεκτική στη μούχλα που ευδοκιμεί σε υγρά περιβάλλοντα όπως στα μπάνια αλλά και στις κουζίνες –από διαφυγόντες υδρατμούς κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος. Χρησιμοποιήστε το άφοβα σε ταβάνια, τοίχους και άλλες επιφάνειες που βρίσκονται στους χώρους αυτούς αφού πρώτα καθαρίσετε τις επιφάνειες ώστε να απομακρύνετε εντελώς μούχλα και στίγματα που πιθανόν προϋπάρχουν.
Υπάρχει κάποιο ειδικό χρώμα για τη βαφή/χρωματισμό του παιδικού δωματίου;
Ένας χώρος που τον αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία, το παιδικό δωμάτιο απαιτεί την προσεκτική επιλογή μας όταν πρόκειται για τη βαφή και το χρωματισμό του. Για λόγους προστασίας της υγείας του παιδιού, η επιλογή μας συνήθως στρέφεται σε επώνυμα πιστοποιημένα από επίσημο ελληνικό ή ευρωπαϊκό φορέα  οικολογικά χρώματα. Τέτοιο είναι το χρώμα SUPER ECO της DUROSTICK το οποίο φέρει πιστοποίηση από το ΑΣΑΟΣ (Ανώτατο Συμβούλιο Απονομής Οικολογικών Σημάτων _ Ελληνικός Φορέας) και τον Οργανισμό Απονομής Οικολογικών Σημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU ECOLABEL EL/07/023).
Τι είναι καλύτερο να χρησιμοποιώ: Διάφανο, ημιδιάφανο ή έγχρωμο βερνίκι στο χώρο μου;
Το πρώτο πράγμα που μπορεί να πει κανείς είναι ότι η συγκεκριμένη επιλογή είναι, καταρχήν’ θέμα αισθητικής. Το διάφανο και το ημιδιάφανο βερνίκι αφήνει τα ‘νερά’ του ξύλου ορατά (πλήρως ή μερικώς) να φανούν και να αναδειχθούν ενώ το έγχρωμο καλύπτει εντελώς την επιφάνεια. Η ολική κάλυψη της επιφάνειας ίσως κριθεί σκόπιμη όταν η ξύλινη επιφάνεια έχει ατέλειες ή φθορές που επιθυμούμε να καλύψουμε.
Ο τοίχος που πρόκειται να βάψω (εσωτερικός) έχει πολλές ατέλειες. Τι λύσεις υπάρχουν για τη βαφή του ώστε να επισκευασθούν (ή τουλάχιστον να κρυφτούν κατά το δυνατόν) οι ατέλειες μετά το πέρας της εφαρμογής;

Υπάρχουν περισσότερες από μία λύσεις. Η κάλυψη των ατελειών αλλά και η επιπέδωση της επιφάνειας –εφόσον υπάρχει και τέτοια ανάγκη- μπορεί να επιτευχθεί με το σπατουλάρισμα της επιφάνειας με στόκους εξομάλυνσης που διατίθενται με δυνατότητα διαφόρων παχών ανά στρώση. Αυτοί είναι οι κάτωθι:

 • STUCCOFIX P (1-1,5mm),
 • POWDER COAT (4mm),
 • Granular (20mm),
 • Granular ULTRA (15mm). 
Υπάρχει κάποια λύση για να καλύψω τις μικρο-ατέλειες που έχει ο εξωτερικός μου τοίχος, να τον αδιαβροχοποιήσω αποτελεσματικά και να τον βάψω;

Οι εξωτερικές τοιχοποιίες ακριβώς επειδή έρχονται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον, σε βάθος χρόνου και ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής τους, παρουσιάζουν φθορές και ζημιές, αποκολλήσεις και αποσαθρώσεις σοβά και χρωμάτων. Όταν αποφασίσουμε να τις αποκαταστήσουμε, ξεκινάμε από την αποκατάσταση των ατελειών που έχουν δημιουργηθεί στο σοβά και στη συνέχεια προχωρούμε στην επαναβαφή τους. Αν η ζημιά στο σοβά έχει προχωρήσει σε βάθος τότε χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα επισκευαστικά (SUPER FLEX POWDER, D-66 REPAIR, D-32) την αποκαθιστούμε, ασταρώνουμε (AQUAFIX, ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ) για να σταθεροποιήσουμε την επιφάνεια και στη συνέχεια επαναβάφουμε με ένα καλό ακρυλικό χρώμα (10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ, ΑΚΡΥΛΙΚΟ 100%). Αυτή είναι η συνηθισμένη διαδικασία. Ωστόσο η δημιουργία ενός καινοτόμου υλικού, του WATERPROOF MORTAR, έρχεται να αλλάξει τα συνηθισμένα. Πρόκειται για ένα νέο υλικό τσιμεντοειδούς βάσης που εφαρμόζεται στην κατάλληλα προετοιμασμένη – επισκευασμένη και σταθερή επιφάνεια του εξωτερικού τοίχου καλύπτοντας τριχοειδή και ατέλειες έως 1mm ενώ παράλληλα αδιαβροχοποιεί αποτελεσματικά την τοιχοποιία, προστατεύοντάς τη από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος και κύρια της υγρασίας που υπάρχει σε αυτό. Έτσι ο μανδύας που δημιουργεί προστατεύει την τοιχοποιία  αποτελεσματικά για πολλά χρόνια. Ο μανδύας που δημιουργεί το WATERPROOF MORTAR αποτελεί το ιδανικό υπόστρωμα για την βαφή των επιφανειών με ένα καλό ακρυλικό χρώμα. Εφαρμόζουμε σε 1-2 επιστρώσεις ανάλογα με την περίπτωση και αφού στεγνώσουν, ασταρώνουμε και βάφουμε. Η ποιότητα των ακρυλικών χρωμάτων που επιλέγουμε διασφαλίζει εν πολλοίς το αποτέλεσμα και τη διάρκεια στο χρόνο.

ΣΤΟΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΥΔΡΕΣ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑΣ
Σε τι είδους επιφάνειες ή υποστρώματα εφαρμόζονται οι στόκοι τεχνοτροπίας;
Οι στόκοι τεχνοτροπίας Stucco Vivere σε πάστα ή Matiz Stucco Decorativo σε μορφή πούδρας της DUROSTICK εφαρμόζονται σε μεγάλο αριθμό ορυκτών επιφανειών: (σοβάς, λείο σκυρόδεμα, γυψοσανίδα, τσιμεντοσανίδα, πορομπετόν κ.ά.). Ωστόσο με την κατάλληλη προεργασία υποστρώματος ώστε αυτό να αποκτήσει κατάλληλη πρόσφυση, μπορούμε να τοποθετήσουμε στόκους τεχνοτροπίας σε ξύλινες ακόμη και σε μεταλλικές επιφάνειες.
Η εφαρμογή στόκων τεχνοτροπίας πραγματοποιείται σε εσωτερικούς ή σε εξωτερικούς χώρους;
Συνήθως οι τεχνοτροπίες δημιουργούνται σε εσωτερικούς χώρους και σε αντικείμενα (τοίχους, κολόνες, τζάκια κ.ά.). Η τοποθέτηση τεχνοτροπιών σε εξωτερικούς -κυρίως σκεπασμένους χώρους- αν και δεν είναι μια συνηθισμένη επιλογή, ωστόσο μπορεί να γίνει υπό την τήρηση ορισμένων προϋποθέσεων, όπως π.χ. την αποφυγή άμεσης επαφής με το δυνατό ηλιακό φως ή το νερό της βροχής.
Για την εφαρμογή ενός στόκου τεχνοτροπίας χρειάζεται κάποια ειδική γνώση, εμπειρία, δεξιοτεχνία ή μπορώ να το κάνω κι εγώ;
Γνώση, εμπειρία, δεξιοτεχνία τόλμη και φαντασία. Να τι χρειάζεται σε κατάλληλες δοσολογίες για να πάρει κανείς ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Κάθε αποτέλεσμα βέβαια είναι μοναδικό. Οι τεχνοτρόποι τεχνίτες κατά τεκμήριο διατηρούν το πλεονέκτημα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια ερασιτεχνική προσέγγιση του θέματος δεν μπορεί να έχει θαυμαστό αποτέλεσμα και αυτή. Άλλωστε η ματιά μας πάνω στο δημιούργημα είναι και θα παραμένει για πάντα μια υποκειμενική υπόθεση. Τολμήστε το λοιπόν. Μη διστάζετε. Δεν θα δημιουργήσετε απλά μια τεχνοτροπία. Θα δημιουργήσετε τη δική σας μοναδική τεχνοτροπία.
Αν το αποτέλεσμα της εφαρμογής δεν μου αρέσει μπορώ να το αλλάξω;
Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν. Ευκολότερα αυτό μπορεί να γίνει ενόσω η εφαρμογή είναι ακόμη νωπή αλλά ακόμη και αν έχει στεγνώσει, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί με ευκολία να δεχθεί τις τροποποιητικές επεμβάσεις σας. Αλλά και μετά την ολοκλήρωση της έχετε πάντα τη δυνατότητα να επέμβετε προσθέτοντας ή αφαιρώντας-καλύπτοντας ‘πινελιές’ μέχρι να φθάσετε στο αισθητικά αποδεκτό και ικανοποιητικό αποτέλεσμα που επιθυμείτε.
Η τεχνοτροπία γίνεται με ένα ή με συνδυασμό προϊόντων;
Συνήθως γίνεται με τη χρήση του στόκου της επιλογής μας,Stucco Vivere σε πάστα ή Matiz Stucco Decorativo σε μορφή πούδρας της DUROSTICK, των χρωστικών DUROCOLOR που χρησιμοποιούμε για να επιτύχουμε το αισθητικό αποτέλεσμα και της προστασίας με ειδικά βερνίκια (DECOLUX ή CERA VIVERE) που επιλέγουμε για να την προστατέψουμε, να την σταθεροποιήσουμε, να αποτρέψουμε τη διείσδυση σε αυτή πάσης φύσης λεκέδων και να την βοηθήσουμε να μακροημερεύσει.
Η τεχνοτροπία με στόκους και πούδρες αντέχει στο χρόνο;
Αν ακολουθήσουμε τις τεχνικές οδηγίες που αφορούν στην κατάλληλη χρήση των υλικών και βέβαια αν φροντίσουμε να τηρήσουμε κατά το τελικό της στάδιο τις οδηγίες για την προστασία της επιφάνειας τότε ναι η αντοχή της στο χρόνο είναι πραγματικά μεγάλη. Βέβαια, εννοείται ότι έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία των υποστρωμάτων της, των επιφανειών που πρόκειται να τη φιλοξενήσουν.
Πως συνδυάζω το χρώμα με την τεχνοτροπία;
Το χρώμα αποτελεί αναντίρρητα στοιχείο καλλωπισμού ενός χώρου. Εφαρμόζεται σε μία ή περισσότερες αποχρώσεις, σε σύνθεση, σε αντίθεση, αλλά και συνδυαζόμενο με στοιχεία τεχνοτροπίας που σημαίνουν και αναδεικνύουν αντικείμενα ή θέσεις δίνοντας στο χώρο τη μοναδική του αισθητική εικόνα και ταυτότητα. Μερικές βασικές γνώσεις όσον αφορά τον χρωματικό κύκλο και τους χρωματικούς συνδυασμούς καλό είναι να έχετε (μπορείτε να βρείτε σχετική πληροφόρηση στο έντυπο «THE COLOR OF EMOTIONS» που στην ψηφιακή του μορφή είναι άμεσα διαθέσιμο στο site της DUROSTICK).
Τα υλικά τεχνοτροπίας είναι ακριβά ή φθηνά υλικά;
Τα υλικά που διαθέτουμε είναι οικονομικά, εύχρηστα και αποτελεσματικά. Αυτό όμως που κάνει μια τεχνοτροπία θαυμαστή και υψηλής αισθητικής αξίας είναι η τεχνοτροπία (η εφαρμογή) αυτή καθεαυτή. Ο τρόπος που τα υλικά εφαρμοζόμενα αγγίζουν, περισσότερο, λιγότερο ή και καθόλου την αισθητική χορδή μας. Η ποιότητα των υλικών (όχι πάντα άμεσα συναρτώμενη με την τιμή τους) είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για τη διασφάλιση του αποτελέσματος της εφαρμογής τους η οποία δεν απαιτεί μόνο μαστοριά αλλά και αισθητικό και καλλιτεχνικό κριτήριο του εφαρμοστή. Βέβαια τόλμη και δημιουργική φαντασία.
Υπάρχει έντυπη, ψηφιακή ή άλλου τύπου πληροφόρηση της DUROSTICK στην οποία να βρω λεπτομέρειες που να αφορούν τους στόκους και τις πούδρες τεχνοτροπίας και τις εφαρμογές τους;
Η DUROSTICK είναι δίπλα σας από τα αρχικά στάδια της διερεύνησης λύσης, της επιλογής και της αγοράς των κατάλληλων κάθε φορά προϊόντων, αλλά και στα στάδια της εφαρμογής τους στο χώρο σας. Με την Τεχνική της Υποστήριξη (τηλεφωνική, μέσω e-mail, ειδικών εφαρμογών, mobile app support). Επίσης, με πλειάδα έντυπης και ψηφιακής πληροφόρησης και εκπαίδευσης στη χρήση των προϊόντων της διαθέσιμα στα σημεία πώλησης των προϊόντων της, στο Internet και αλλού.