κτίζεις; συντηρείς; επισκευάζεις; ανακαινίζεις; εδώ υπάρχει λύση!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
 • Όλοι
 • ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ – ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ – ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
 • ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΟΝΙΑΜΑΤΩΝ
 • ΣΤΟΚΟΙ ΣΠΑΤΟΥΛΑΡΙΣΜΑΤΟΣ - ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ
 • ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ
 • ΣΦΡΑΓΙΣΕΙΣ ΑΡΜΩΝ - ΡΩΓΜΩΝ
 • ΣΟΒΑΔΕΣ - ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ
 • ΧΡΩΜΑΤΑ - ΒΕΡΝΙΚΙΑ
 • ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ
 • ΣΤΟΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΥΔΡΕΣ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑΣ
 • ΞΥΛΟΚΟΛΛΕΣ
 • ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ
 • ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ
 • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
 • ΙΔΙΩΤΕΣ
 • ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Προϊοντικές Λύσεις
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ – ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ – ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Ποια είναι η σειρά των ενεργειών για την τοποθέτηση επένδυσης (κεραμικά πλακίδια, γρανίτες, μάρμαρα, άλλο) σε τοίχο, δάπεδο ή άλλη επιφάνεια;
Επιπεδώνουμε ή δημιουργούμε ρύσεις (αν υπάρχει ανάγκη) στην επιφάνεια εφαρμογής. Στη συνέχεια διασφαλίζουμε την καθαρότητα, σταθερότητα (απομάκρυνση σαθρών σημείων) και στεγανότητα του υποστρώματος εφαρμογής. Για να την επιτύχουμε, ασταρώνουμε ή/και στεγανοποιούμε το υπόστρωμα. Στο επόμενο στάδιο διαστρώνουμε την κόλλα και τοποθετούμε (συγκολλούμε) τα στοιχεία της επένδυσης. Η επόμενη κίνησή μας αφορά στην κάλυψη (αρμολόγηση) των αρμών που δημιουργούνται μεταξύ των στοιχείων της επένδυσης. Δημιουργούμε τους απαραίτητους περιμετρικούς και ανά 16-20m² αρμούς διαστολής. Αδιαβροχοποιούμε τους αρμούς ή το σύνολο της επενδεδυμένης επιφάνειας. Σφραγίζουμε με ειδικά σφραγιστικά στα σημεία διακοπής (π.χ. βάσεις κάγκελων).
Γιατί θα πρέπει να σταθεροποιήσω και να στεγανοποιήσω το υπόστρωμα της επένδυσης;
Η σταθεροποίηση του υποστρώματος διασφαλίζει την σταθερότητα της εφαρμογής και τη διατήρηση της επί μακρά χρονικά διαστήματα χωρίς προβλήματα και αστοχίες. Η στεγανοποίηση του υποστρώματος αποτρέπει τη διείσδυση υγρασίας σε αυτό, η οποία μπορεί να προκαλέσει φθορές, αστοχία του συγκολλητικού υλικού (αποκολλήσεις στοιχείων επένδυσης), αποσάθρωση, δημιουργία μούχλας και μαυρίλων στην αντίθετη πλευρά του υποστρώματος (τοίχος, ταβάνι).
Πώς θα επιλέξω το κατάλληλο συγκολλητικό υλικό;
Συνήθως, η δαπάνη για το υλικό συγκόλλησης μιας επένδυσης δεν αποτελεί παρά μικρό κλάσμα της συνολικής δαπάνης (στοιχεία επένδυσης, εργατικά κόστη, κ.ά.), όμως λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα για την καλή λειτουργία της επί μακρόν. Αυτό ας το έχουμε πάντα υπόψη όταν επιλέγουμε συγκολλητικό υλικό. Καλό είναι αυτό να είναι υψηλών προδιαγραφών (C2TE S1 & S2) (DUROSTICK GOLD, EXTRA POWER, ELASTIC). Σε κάθε περίπτωση σταθμίζουμε σειρά παραγόντων όπως π.χ. αν η επένδυση είναι σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, το βάρος και οι διαστάσεις (μήκος Χ πλάτος και ύψος των στοιχείων της), το ύψος της επένδυσης από το έδαφος (για τα μάρμαρα υπάρχει σχετική νομοθεσία που καθορίζει τις προδιαγραφές τοποθέτησης τους), η έκθεση της επένδυσης σε νερό (π.χ. πισίνες) ή υγρασία (μπάνια). Ανάλογα με την εφαρμογή λοιπόν, επιλέγουμε και το συγκολλητικό προϊόν που καλύπτει τις προδιαγραφές της. Αν έχετε την οποιαδήποτε αμφιβολία ή επιφύλαξη καλέστε την Τεχνική Υποστήριξη της DUROSTICK. Να θυμόμαστε ότι τα φθηνά υλικά κάνουν ακριβές ζημιές.
Τι υλικό αρμολόγησης να επιλέξω;
Στη διάθεση μου βρίσκονται διαφόρων τύπων αρμόστοκοι σε πληθώρα χρωμάτων, τσιμεντοειδείς (ΥΑΛΩΔΗΣ ΑΡΜΟΣΤΟΚΟΣ ΛΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ 1-10mm, ΥΠΕΡΛΕΠΤΟΣ 0-3mm, ΧΟΝΡΟΚΟΚΚΟΣ 5-20mm), εποξειδικοί (DUROPOXY 32 ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ)  και ειδικών τύπων (ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ & ΕΛΑΙΑΠΩΘΗΤΙΚΟΣ ΑΡΜΟΣΤΟΚΟΣ ΤΗΣ DUROSTICK, DS-POLYMER 32 αποχρώσεων). Ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου της επένδυσης και της επιβάρυνσής της από καιρικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες επιλέγουμε το υλικό αρμολόγησης. Για παράδειγμα, ο εποξειδικός αρμόστοκος είναι ιδανικός για μπάνια, πισίνες ή για χώρους  με απαιτήσεις υψηλής υγιεινής. Ο ελαστικός & ελαιαπωθητικός αρμόστοκος είναι ιδανικός σε περιβάλλον με μεγάλες και απότομες μεταβολές θερμοκρασίας και εξ’ αυτού έντονων συστολοδιαστολών, αλλά και σε επενδύσεις τοποθετημένες με ελαστικά συγκολλητικά (S1 & S2) ώστε να λειτουργεί ως σύστημα με αυτά. Οι τσιμεντοειδείς αρμόστοκοι είναι υλικά που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες περιπτώσεις καθώς προσφέρονται σε πληθώρα χρωματισμών και πλατών εφαρμογής. Για επενδύσεις από πέτρα ή πλάκες υπάρχουν εξειδικευμένοι αρμόστοκοι όπως ο αρμόστοκος φυσικών πλακών DUROSTICK D-4.
Γιατί να αδιαβροχοποιήσω τους αρμούς ή την επένδυση μου συνολικά;
Για να την προστατέψω από διείσδυση υγρασίας στα υποστρώματά της, από εμφάνιση μούχλας και αποσαθρώσεις, καθώς και για να αποτρέψω την απώλεια συγκολλητικής ισχύος των υλικών συγκόλλησής της (με αποτέλεσμα αποκολλήσεις στοιχείων της επένδυσης). Η αδιαβροχοποίηση προστατεύει επίσης από λέκιασμα και αποχρωματισμό των αρμών. Αδιαβροχοποιώ τους τσιμεντοειδείς αρμόστοκους με DUROSTICK D-16 και αδιαβροχοποιώ το σύνολο της επένδυσης με D-29 SPOT FREE ή NANO PROOF MARMO DS-275 της DUROSTICK κάνοντας την επένδυση αντιολισθηρή.
Τι είναι οι αρμοί διαστολής; Είναι απαραίτητοι;
Γενικότερα μιλώντας, αρμός διαστολής είναι ένας αρμός μεταξύ δύο μερών μιας δομής (κατασκευής), ο οποίος επιτρέπει τη διαστολή της δομής αυτής που είναι δυνατόν να προκύψει εξαιτίας μεταβολής (ανόδου ή καθόδου) της θερμοκρασίας, χωρίς να προκαλείται δομική ζημιά. Ειδικότερα, μιλώντας για επενδύσεις πλακιδίων, μαρμάρων, γρανιτών, κ.ά. αρμοί διαστολής (πρέπει απαραίτητα να) δημιουργούνται περιμετρικά της επένδυσης, σε επαφή με άλλα δομικά στοιχεία (τοίχους, τοιχία, κ.ά.) αλλά και κάθε 16-25m² (επενδύσεις σε εξωτερικούς χώρους), ώστε να αποφύγουμε αποσαθρώσεις και ρηγμάτωση των αρμών, αποκόλληση στοιχείων της επένδυσης και φθορές γενικότερα. Σε περίπτωση που το υπόστρωμα της επένδυσης διατρέχεται από αρμούς διαστολής (π.χ. αρμός διαστολής κτιρίου), τότε αυτοί πρέπει απαραίτητα να ακολουθούνται και στην επένδυση.
Πώς θα καθαρίσω την επενδυμένη επιφάνεια από τα οικοδομικά υπολείμματα της συγκόλλησης και αρμολόγησής της;
Η σωστή πρακτική είναι η απομάκρυνση των υπολειμμάτων της συγκόλλησης και της αρμολόγησης παράλληλα με την εφαρμογή και ενόσω αυτά παραμένουν ακόμη νωπά. Η απομάκρυνσή τους μπορεί επίσης να επιτευχθεί με τη χρήση ειδικών καθαριστικών (σε χρονικό διάστημα που περιγράφεται στη συσκευασία τους) όπως το ΟΞΙΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ της DUROSTICK ή το D-7 για επενδύσεις πέτρας (πλακών). Σε αρκετές περιπτώσεις ίσως κριθεί απαραίτητη η χρήση μέσων όπως η ΞΥΣΤΡΑ ΑΡΜΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων. Κατά τον καθημερινό καθαρισμό, η χρήση ήπιων καθαριστικών (της σειράς BIOCLEAN) διασφαλίζει τον άψογο καθαρισμό των επιφανειών.
Τι πρέπει να κάνω αν οι αρμοί της επένδυσής μου έχουν λεκιάσει, αποχρωματιστεί ή αποσαθρωθεί;
Εξετάζω προσεκτικά την κατάσταση των αρμών. Αν η αποσάθρωση ή ρηγμάτωσή τους είναι σε προχωρημένο στάδιο, τότε μπορεί να αποφασίσω για την αντικατάστασή τους. Ιδανικά υλικά για αυτή την εργασία είναι ο ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ & ΕΛΑΙΟΑΠΩΘΗΤΙΚΟΣ ΑΡΜΟΣΤΟΚΟΣ, και ο DUROPOXY 32 αποχρώσεων της DUROSTICK. Βεβαίως μπορώ να χρησιμοποιήσω οποιονδήποτε άλλο αρμόστοκο επιλέξω. Αν η ζημιά δεν είναι τόσο μεγάλη η σειρά των ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσω έχει ως ακολούθως. Καθαρίζω προσεκτικά τους αρμούς εφαρμόζοντας ήπια καθαριστικά –μία ή περισσότερες φορές, ανάλογα με το λέκιασμα η/και τον αποχρωματισμό- ή σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις με το ΟΞΙΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ της DUROSTICK. Στη συνέχεια και για να αποτρέψω την επανεμφάνιση του προβλήματος, αδιαβροχοποιώ τους τσιμεντοειδεις αρμόστοκους με το ειδικό σιλοξανικό αδιαβροχοποιητικό, D-16 HYDROSTOP ή το σύνολο της επένδυσης με το ειδικό αντιολισθητικό και αδιαβροχοποιητικό D-29 SPOT FREE της DUROSTICK. Αν η ζημιά αφορά τοπική αποκόλληση μέρος του αρμόστοκου, τότε αποκαθιστώ το συγκεκριμένο κενό, με το DS POLYMER, το οποίο διατίθεται σε 32 αποχρώσεις όμοιες με αυτές των αρμόστοκων.
Τι κάνω αν κάποιο στοιχείο (π.χ. πλακάκι) της επένδυσης έχει αποκολληθεί, σπάσει, ραγίσει;
Απομακρύνω με προσοχή, ώστε να μην προκαλέσω ζημιά στα γειτονικά στοιχεία της επένδυσης, το αποκολλημένο, ραγισμένο ή σπασμένο στοιχείο της και (στο μέτρο του δυνατού) τα υπολείμματα της κόλλας από το υπόστρωμα αφού πρώτα έχω αφαιρέσει τον αρμόστοκο. Καθαρίζω την περιοχή ώστε να απομακρύνω από αυτή σαθρά σημεία, σκόνη και ξένα υλικά. Τοποθετώ την κατάλληλη ποσότητα κόλλας στο υπόστρωμα και (πιθανόν) και στην πίσω επιφάνεια του στοιχείου αντικατάστασης και συγκολλώ με προσοχή ώστε το νέο στοιχείο να είναι στο ίδιο ύψος και αλφαδιασμένο με την υπόλοιπη επένδυση. Παρατήρηση: Αν μετά την απομάκρυνση του ραγισμένου, σπασμένου ή αποκολλημένου στοιχείου δεν έχω καταφέρει να απομακρύνω εντελώς τα υπολείμματα της κόλλας, τότε τοποθετώ (συγκολλώ) το νέο στοιχείο με την Νο 37 την αδιάβροχη ρευστή κόλλα της DUROSTICK. Στη συνέχεια και αφού η κόλλα στεγνώσει αρμολογώ περιμετρικά με αρμόστοκο κοινών χαρακτηριστικών με τον υπάρχοντα στην υπόλοιπη επένδυση.
Αν θελήσω να ανακαινίσω την παλιά μου επένδυση, μπορώ να τοποθετήσω την καινούργια (ίδιου ή διαφορετικού τύπου) πάνω στην παλιά;
Αφού πρώτα μελετήσω σωστά τις επεμβάσεις που ίσως χρειασθεί να κάνω σε σημεία συνάντησης/διακοπής της παλαιάς επένδυσης με πόρτες, παράθυρα, άλλο στοιχείο, και εφόσον η υφιστάμενη επένδυση είναι σταθερή και υγιής, στη συνέχεια μπορώ να τοποθετήσω άφοβα τη νέα επένδυση  αρκεί το συγκολλητικό υλικό που θα χρησιμοποιήσω να είναι υψηλών προδιαγραφών (C2TE και άνω) και εύκαμπτο (S1 ή S2). Η επιλογή εύκαμπτου υλικού αρμολόγησης (ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ & ΕΛΑΙΟΑΠΩΘΗΤΙΚΟΣ ΑΡΜΟΣΤΟΚΟΣ ΤΗΣ DUROSTICK) συνίσταται ως προτεινόμενη πρακτική. Η δημιουργία αρμών διαστολής στη νέα επένδυση, που θα ακολουθούν αυτούς της παλαιάς κρίνεται ως απαραίτητη. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν αρμοί διαστολής στην παλαιά επένδυση, καλό είναι αυτοί να δημιουργηθούν εκ νέου στην νέα.
Αν έχει περάσει υγρασία (ή και νερό από διαρροή) κάτω/πίσω από την επένδυση, τι κάνω;
Αυτό που συνήθως κινεί την προσοχή μου για να εντοπίσω το πρόβλημα είναι κάποιο αποκολλημένο στοιχείο ή εμφάνιση μούχλας και μαυρίλων στο αντίθετο μέρος του τοίχου ή της πλάκας ή σε κάποια γειτονική επιφάνεια.  Κατ’ αρχήν εξετάζω αν υπάρχει κάπου διαρροή (α) από σωλήνες νερού ή αποχέτευσης (β) από φθαρμένους αρμούς της επένδυσης (γ) από σφραγίσεις σε σημεία διακοπής (π.χ. κάγκελα)  που έχουν αστοχήσει. Επισκευάζω, επιδιορθώνω κατά περίπτωση. Στη συνέχεια εξετάζω την έκταση του φαινομένου. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αφαιρέσω στοιχεία της επένδυσης σε μακρινά μεταξύ τους σημεία για να ελέγξω την παρουσία υγρασίας στα υποστρώματα. Αφήνω για αρκετό διάστημα ‘ανοιχτά’ (μπορεί και για ένα μήνα ανάλογα με το σημείο του προβλήματος – εσωτερικό, εξωτερικό- τις θερμοκρασίες που επικρατούν τη συγκεκριμένη περίοδο, κ.ά.) τα σημεία να λειτουργήσουν ως εξαεριστήρες και να απομακρύνουν την υγρασία από το υπόστρωμα. Στη συνέχεια αφαιρώ ένα έως δύο επιπλέον στοιχεία για να διαπιστώσω ότι η υγρασία έχει όντως απομακρυνθεί από το υπόστρωμα. Ανάλογα με το αν έχει λυθεί το πρόβλημα προχωρώ στην επανατοποθέτηση των στοιχείων της επένδυσης που έχουν ήδη αφαιρεθεί και στην αδιαβροχοποίηση των αρμών της.
Υπάρχει έντυπη, ψηφιακή ή άλλου τύπου πληροφόρηση της DUROSTICK στην οποία να βρω λεπτομέρειες που να αφορούν συγκεκριμένο αντικείμενο εφαρμογής, ερώτημα ή πρόβλημα;
Η DUROSTICK έχει δημιουργήσει και συνεχίζει να δημιουργεί τεχνικό, ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό για πλειάδα λύσεων και εφαρμογών με τα προϊόντα της. Για κάθε ανάγκη κατασκευής, συντήρησης, επισκευής, ανακαίνισης, διακόσμησης και καλλωπισμού της κατοικίας ή του χώρου σας γενικότερα, η DUROSTICK έχει τη λύση. Το υλικό αυτό βρίσκεται στην άμεση διάθεσή σας σε έντυπη και ψηφιακή μορφή στο σημείο πώλησης αλλά και απ’ ευθείας από την εταιρία. Τεχνικά και ενημερωτικά έντυπα, κινηματογραφημένες εφαρμογές, ζωντανά δείγματα εφαρμογών (στο σημείο πώλησης, σε εκθέσεις και εκδηλώσεις), για να δείτε το τελικό πραγματικό αποτέλεσμα. Βέβαια, η Τεχνική Υποστήριξη της εταιρίας στη διάθεσή σας για να ενημερωθείτε, να γνωρίσετε, να μάθετε, να βοηθηθείτε, να λύσετε τις απορίες σας και να οδηγηθείτε σε λύσεις στο όποιο θέμα σας απασχολεί.
ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ
Πώς προκύπτει η ανάγκη για τη στεγανοποίηση μίας οικοδομικής επιφάνειας;
Η ανάγκη για τη στεγανοποίηση κάποιας οικοδομικής επιφάνειας προκύπτει άμεσα από την ανάγκη αποτροπής της διείσδυσης υγρασίας στα υποστρώματά της και σε γειτνιάζοντα δομικά στοιχεία αυτής. Κατά τον τρόπο αυτό αποφεύγονται τα δεινά που μπορεί να προκαλέσει η υγρασία, δεινά όπως αποσαθρώσεις, αποκολλήσεις στοιχείων, απώλεια ιδιοτήτων των δομικών υλικών, σήψη, ενανθράκωση σκυροδέματος, δημιουργία περιβάλλοντος που ευνοεί τη δημιουργία μούχλας και μαύρων στιγμάτων αλλά και μυκητών και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών.
Ποια είναι τα οφέλη της στεγανοποίησης μίας κτιριακής δομής (κτιρίου, κατοικίας);
Γενικότερα μιλώντας, κάθε κτιριακή δομή αποτελεί έναν ‘ζωντανό’ οργανισμό ο οποίος αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, επηρεάζει και  επηρεάζεται από αυτό. Η στεγανοποίηση ενός κτιρίου όσον αφορά διαφορετικά στοιχεία του (ταράτσα, σκεπή, τοίχοι, υπόγειο (εφόσον υπάρχει), ισόγειο), λειτουργεί ως φράγμα που αποτρέπει την υγρασία να διεισδύσει στα εξωτερικά δομικά του στοιχεία όσο και στους χώρους του γενικότερα. Κατά τον τρόπο αυτό το κτίριο προστατεύεται από φθορές και ζημιές που προκαλεί η υγρασία αλλά επιπλέον το εσωτερικό μικροκλίμα του (‘η ατμόσφαιρά του’) βελτιώνεται σημαντικά προς όφελος των διαμενόντων σε αυτό.
Ποιες λύσεις (και προϊόντα) στεγάνωσης έχω στη διάθεσή μου; Πώς θα επιλέξω;
Οι επιλογές όσον αφορά στα υλικά στεγανοποίησης είναι πάρα πολλές και  πέραν της αναφοράς αυτού του σημειώματος. Ωστόσο, αυτές που συναντάμε πιο συχνά στη χώρα μας είναι αυτές που γίνονται με τσιμεντοειδή, ελαστομερή, πολυουρεθανικά και ασφαλτικά υλικά. Κάθε υλικό και εφαρμογή που γίνεται με αυτό παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η σωστή στεγανοποίηση προϋποθέτει γνώση και τήρηση των οδηγιών εφαρμογής των υλικών και μπορεί να γίνει είτε από επαγγελματίες τεχνίτες είτε από ιδιώτες κυρίως όσον αφορά τα ελαστομερή στεγανωτικά ταρατσών τα οποία εφαρμόζονται με ρολό ή πατρόγκα. Η στεγανοποίηση κάθετων επιφανειών (τοίχων, τοιχίων) γίνεται συνήθως με ελαστομερή χρώματα τα οποία έχουν στεγανοποιητικές (D-80 της DUROSTICK), ή στεγανοποιητικές και ταυτόχρονα μονωτικές ιδιότητες (THERMOELASTIC COLOR της DUROSTICK). Η στεγανοποίηση υγρών χώρων ή επιφανειών (υπόγεια) σε μόνιμη εμβάπτιση σε υγρασία, όπως πισίνες για παράδειγμα γίνεται με ειδικά σχεδιασμένα για αυτής της δυσκολίας και απαιτήσεων εφαρμογές που ενίοτε φέρουν ανάλογες πιστοποιήσεις (WATERTANK, D-1 της DUROSTICK).
Από πού να ξεκινήσω; Τι πρέπει να γνωρίζω και να λάβω υπόψη πριν προχωρήσω στην απόφασή μου να πραγματοποιήσω κάποια στεγάνωση στο χώρο μου;
Ξεκινάω από τους πλέον ευπαθείς χώρους του κτιρίου. Αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο και με τη σειρά τους επηρεάζουν την ‘υγεία’ και καλή λειτουργία του κτιρίου. Τέτοιοι χώροι είναι η ταράτσα και η σκεπή του κτιρίου, το υπόγειό του (εφόσον υπάρχει). Σταθμίζω παράγοντες κόστους απόδοσης της εφαρμογής, διάρκειάς της στο χρόνο χωρίς φθορές και ζημιές, αν θα κάνω εγώ ή κάποιος άλλος (επιβάρυνση εργατικών), την εφαρμογή, κ.ά. Λαμβάνω υπόψη τη χρήση της στεγανοποιημένης επιφάνειας, π.χ. αν η στεγανοποιημένη επιφάνεια (ταράτσα) θα αποτελέσει επισκέψιμο χώρο, αν θα τοποθετήσω σε αυτή κάποιου τύπου επένδυση, αν θα προβώ, άμεσα ή μελλοντικά σε επιπλέον εφαρμογές σε αυτή (π.χ. δημιουργία ταρατσόκηπου), αν εξετάζω παράλληλα με τη στεγανοποίηση, μόνωση της επιφάνειας, κτλ.
Ποια είναι η πιο κατάλληλη χρονική περίοδος για να προβώ σε στεγανοποίηση (σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο);
Σε εσωτερικό χώρο δεν υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά στην εποχή στεγανοποίησης. Το ίδιο δεν συμβαίνει όμως όταν μιλάμε για εφαρμογές σε εξωτερικούς χώρους. Συνήθως επιλέγουμε περίοδο στεγανοποίησης κατά την οποία δεν επικρατούν πολύ υψηλές (άνω των 35°C) ή πολύ χαμηλές (κάτω των 5°C) θερμοκρασίες, δεν αναμένεται βροχή για τις επόμενες (μετά την εφαρμογή) 24-48 ώρες, η σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα δεν είναι υψηλή (πάνω από 70%) καθώς σε τέτοια περίπτωση θα επιμηκυνθεί ο χρόνος στεγνώματος του στεγανωτικού. Σύμφωνα με τα παραπάνω ιδανικές περίοδοι στεγανοποίησης είναι προς το τέλος της άνοιξης – αρχές καλοκαιριού και το φθινόπωρο με ιδανικούς μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο (ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες που κάθε φορά επικρατούν).  Φυσικά, πάντοτε μπορούμε να αξιοποιήσουμε και ξηρές περιόδους του χειμώνα με ήπιες θερμοκρασίες (όχι κάτω από 5°C).
Τι σημαίνει στεγανοποιητικό υλικό συμβατό σε εφαρμογές με θετικές και αρνητικές πιέσεις;
Ας το εξηγήσουμε με ένα παράδειγμα. Η στεγανοποίηση του υπογείου ενός κτιρίου γίνεται συνήθως κατά το στάδιο της κατασκευής και πριν την επιχωμάτωση των θεμελίων. Το στεγανοποιητικό υλικό που εφαρμόζεται στις παρειές (πλευρές) λειτουργεί ως φράγμα υγρασίας που από το έδαφος που εφάπτεται στο κτίριο προσπαθεί να εισέλθει σε αυτό από την τοιχοποιία των θεμελίων και του υπογείου. Η πίεση που ασκείται στην περίπτωση αυτή ορίζεται ως ‘θετική’ πίεση. Ας υποθέσουμε τώρα ότι το υπόγειο δεν έχει στεγανοποιηθεί όπως περιγράφουμε παραπάνω και καθίσταται ανάγκη στεγανοποίησης του από την εσωτερική πλευρά της τοιχοποιίας του. Αφού φροντίσουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του υποστρώματος (τούβλο, σοβάς, στοιχείο σκυροδέματος), στεγανοποιούμε την επιφάνεια εσωτερικά. Η υγρασία του εδάφους αφού διαπεράσει την τοιχοποιία ‘προσβάλει’ τη στεγανοποιητική στρώση η οποία λειτουργεί ως φράγμα υγρασίας αποτρέποντας τη διείσδυση της στον εσωτερικό χώρο του υπογείου.  Η πίεση που ασκείται στην περίπτωση αυτή ορίζεται ως ‘αρνητική’ πίεση. Το στεγανοποιητικό υλικό που ενεργεί ικανοποιητικά και στη μια και στην άλλη περίπτωση, λέμε ότι έχει συμβατότητα σε εφαρμογές σε συνθήκες θετικής και αρνητικής πίεσης.
Μπορώ να στεγανοποιήσω μόνος μου ή θα πρέπει απαραίτητα να αναζητήσω τη βοήθεια κάποιου ειδικού (τεχνίτη);
Η στεγανοποίηση είναι μια εργασία που διαφέρει ανάλογα με το υλικό και τη μέθοδο εφαρμογής. Αν πιάνουν τα χέρια σας και γνωρίζετε (από σχετικά έντυπα, κινηματογραφημένες εφαρμογές, το Internet) για τα διάφορα στάδια της εφαρμογής, τότε ναι, μπορείτε να το τολμήσετε. Αν δεν είστε σίγουροι, καλύτερα να ζητήσετε τη βοήθεια εξειδικευμένου τεχνίτη. Προσοχή: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο υπόστρωμα. Θα πρέπει να δεχθεί όλες τις απαραίτητες επεμβάσεις, ώστε να φιλοξενήσει τη στεγανωτική στρώση με ασφάλεια, αποτελεσματικά για πολλά χρόνια. Τα ελαστομερή στεγανωτικά καθώς και κάποια πολυουρεθανικά εφαρμόζονται όπως τα χρώματα (με πατρόγκα ή ρολό) και είναι εύκολα στην εφαρμογή τους ακόμη και από κάποιον που δεν είναι ιδιαίτερα έμπειρος. Τα τσιμεντοειδή στεγανωτικά τα οποία συνήθως απαιτούν τον εγκιβωτισμό (κατά την εφαρμογή) σε αυτά πλέγματος ενίσχυσης, όταν πρόκειται για ταράτσες, είναι μια πιο απαιτητική περίπτωση όσον αφορά την εφαρμογή τους. Τα ασφαλτόπανα είναι μια διαφορετική περίπτωση και καλό είναι να εφαρμόζονται από επαγγελματίες μονωτές.
Πώς διασφαλίζω το καλό αποτέλεσμα και τη διάρκεια στο χρόνο (προσδοκώμενο) της στεγάνωσης με τις ελάχιστες δυνατές ζημιές;
Η διασφάλιση του καλού αποτελέσματος ξεκινά από την κατάσταση του υποστρώματος το οποίο θα πρέπει να είναι καθαρό, σταθερό, χωρίς, σαθρά, ξένα σώματα και σκόνη. Οι συνθήκες κατά την εφαρμογή (θερμοκρασία, υγρασία) και αμέσως μετά από αυτή (24-48 ώρες) θα πρέπει να είναι οι προβλεπόμενες από κάθε τύπο στεγανωτικού. Ιδανικές πρακτικές είναι η τήρηση κατά γράμμα των οδηγιών εφαρμογής, όπως αυτές δίνονται από τον κατασκευαστή του στεγανωτικού προϊόντος, αλλά και ο έλεγχος του υποστρώματος. Ο τακτικός έλεγχος, τουλάχιστον μια, δυο φορές το χρόνο, μας βοηθά να εντοπίζουμε πιθανή φθορά σε αρχικό στάδιο και να επέμβουμε επισκευαστικά άμεσα, πριν αυτή εξελιχθεί.
Αν η στεγάνωση (η μεμβράνη που δημιουργείται) πάθει ζημιά, μπορώ να την επιδιορθώσω;
Αν η ζημιά είναι τοπική και μικρού εύρους συνήθως μπορεί να επιδιορθωθεί. Εξετάστε αν έχει περάσει (και παγιδευτεί) υγρασία στα υποστρώματα της στεγάνωσης. Φροντίστε αυτή να απομακρυνθεί πριν κάνετε οποιαδήποτε επισκευαστική επέμβαση. Σε μεγάλης έκτασης ζημιά ίσως κριθεί σκόπιμη η επαναστεγανοποίηση της επιφάνειας με ίδιου ή διαφορετικού τύπου υλικό. Γενικά πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να επισκευάσετε ελαστομερές με ελαστομερές στεγανωτικό υλικό, τσιμεντοειδές με τσιμεντοειδές ή ελαστομερές υλικό, ελαστομερές με ελαστομερές ή πολυουρεθανικό υλικό και αντίστροφα, ασφαλτικό με ελαστομερές (υπό προϋποθέσεις και για περιορισμένο εύρος ζημιάς, για περιορισμένο χρονικό διάστημα). Λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής/επισκευής θα βρείτε στα τεχνικά κείμενα των προϊόντων.
Έχει σημασία το χρώμα του στεγανωτικού για την ταράτσα που θα χρησιμοποιήσω;

Καλό είναι η στεγανωτική στρώση να είναι ανοιχτού χρώματος, λευκή ή υπόλευκη καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο αυτή ανακλά καλύτερα το (ηλιακό) φως και εκπέμπει τη θερμότητα που συσσωρεύεται στην οικοδομική επιφάνεια. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τα στεγανοποιητικά προϊόντα ασφαλτικού τύπου. Ορισμένα στεγανωτικά λευκού χρώματος φέρουν πιστοποίηση ‘ψυχρού’ υλικού (HYDROSTOP ROOF, HYDROSTOP PU, No39, DS-220 της DUROSTICK) ιδιότητα που αποτελεί ιδανική συνθήκη στεγανοποίησης καθώς εκτός της στεγανοποιητικής δράσης της έχει επιπλέον μονωτικές ιδιότητες που προκύπτουν κύρια από την ανακλαστική της δράση αλλά και τη λειτουργία της στεγάνωσης ως φράγματος υγρασίας της επιφάνειας.

Αν διαπιστώσω ότι έχει περάσει υγρασία (ή και νερό από διαρροή) κάτω/πίσω από την στεγάνωση, τι κάνω;
Είναι πολύ σημαντικό να διαπιστώσω το εύρος και την αιτία του προβλήματος. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να εντοπίσω το εμφανές/ή σημείο/α διείσδυσης της υγρασίας εξετάζοντας προσεκτικά το σύνολό της. Αν το αίτιο αφορά σε αστοχία υδραυλικών ή αποχετευτικών σωληνώσεων, επισκευάζω πριν κάνω οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως κριθεί αναγκαίο να αφαιρέσω τοπικά τη στεγανωτική στρώση ή και στοιχεία της επένδυσης (πλακίδια ή άλλο υλικό) σε στεγανοποιημένο υπόστρωμά της. Οι εργασίες αυτού του τύπου συνήθως γίνονται τους θερμούς μήνες του χρόνου ώστε η υγρασία που πιθανόν έχει εγκλωβιστεί στα υποστρώματα να απομακρυνθεί (δια εξατμίσεως) από αυτά. Η τοποθέτηση συσκευών εξαερισμού αφορά κατά κύριο λόγο στεγανώσεις με ασφαλτικά. Αφού λοιπόν εντοπίσουμε και απομακρύνουμε την υγρασία από τα υποστρώματα προχωρούμε σε τοπική επισκευή ή ολική επαναστεγάνωση της επιφάνειας. Αν το υπόστρωμα της επένδυσης έχει συγκεντρώσει μεγάλη ποσότητα νερού/υγρασίας (περίπτωση ελαφροσκυροδεμάτων τα οποία λειτουργούν ως ταμιευτήρες νερού), τότε ίσως κριθεί σκόπιμη η απομάκρυνση τόσο του υποστρώματος όσο και της στεγανωτικής στρώσης και η επανατοποθέτηση νέων, εξ’ αρχής.
Έχω ακούσει ότι η στεγανωτική στρώση χρειάζεται εξαερισμό (συσκευές εξαερισμού). Έτσι είναι;
Ανάλογα με το είδος του στεγανοποιητικού υλικού που χρησιμοποιούμε η χρήση συσκευών εξαερισμού μπορεί να κριθεί αναγκαία (ή προτιμητέα). Συνήθως, συσκευές εξαερισμού συναντώνται σε στεγανοποιήσεις επιφανειών που έχουν γίνει με ασφαλτικά υλικά.
Τι είδους υποστήριξη μου παρέχει η DUROSTICK πριν, κατά και μετά την αγορά των προϊόντων της για τοποθέτηση της στεγάνωσής μου;
Στη διάθεσή σας στα σημεία πώλησης των προϊόντων της DUROSTICK θα βρείτε έντυπο υλικό που αφορά στην εφαρμογή προϊόντων στεγάνωσης της εταιρίας καθώς και εφαρμοσμένα δείγματα του κάθε υλικού για να το δείτε, να το πιάσετε στα χέρια σας και να πεισθείτε από μόνοι σας για την αποτελεσματικότητά του. Στον ιστότοπο και στο κανάλι της DUROSTICK στο YOUTUBE θα βρείτε παρουσίαση των προϊόντων στεγανοποίησης καθώς και βήμα-βήμα κινηματογραφημένες εφαρμογές τους. Η Τεχνική Υποστήριξη της DUROSTICK βρίσκεται πάντα στο πλάι του καταναλωτή τόσο κατά την επιλογή του κατάλληλου προϊόντος στεγάνωσης για την ανάγκη του, όσο και κατά τα στάδια της εφαρμογής αλλά και μετά από αυτή, καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του.
ΣΦΡΑΓΙΣΕΙΣ ΑΡΜΩΝ - ΡΩΓΜΩΝ
Στα σημεία που η επένδυση διακόπτεται (π.χ. από κάγκελα, πέργκολες, βάσεις στήριξης), τι πρέπει να κάνω και γιατί;
Τα σημεία διακοπής κάποιας επένδυσης (συνήθως βάσεις στήριξης διαφόρων αντικειμένων) τα οποία λειτουργούν ως δίοδοι υγρασίας ή νερού της βροχής (συνήθως), θα πρέπει απαραίτητα να σφραγίζονται με ειδικά εύκαμπτα σφραγιστικά (DUROFLEX PU, DS-POLYMER, DUROWOOD DS-POLYMER της DUROSTICK) ώστε να αποτρέπεται η διείσδυση νερού και υγρασίας από αυτά στα υποστρώματα της επένδυσης και η πρόκληση φθορών και ζημιών σε αυτή ή και σε γειτονικά δομικά στοιχεία της.
Στα σημεία που η στεγάνωση διακόπτεται (π.χ. από κάγκελα, πέργκολες, μεταλλικές ή άλλου τύπου βάσεις στήριξης), τι πρέπει να κάνω και γιατί;
Καθαρίζω καλά τα σημεία διακοπής, απομακρύνοντας σκόνη, σαθρά και ξένα σώματα (ιδανικά με πεπιεσμένο αέρα). Στη συνέχεια εφαρμόζω στην περιοχή το στεγανοποιητικό υλικό που έχω επιλέξει (τοπική ή ολική εφαρμογή). Σε επόμενο στάδιο σφραγίζω το σημείο διακοπής (περιμετρικά ή αλλιώς) με εύκαμπτη πολυουρεθανική μαστίχη (πολυουρεθανική για ελαστομερή, πολυουρεθανικά και τσιμεντοειδή στεγανωτικά). Ο λόγος που πρέπει να προβαίνω απαραίτητα σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι τα σημεία διακοπής λειτουργούν ως δυνητικοί δίοδοι υγρασίας οι οποίες ακυρώνουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την στεγάνωση, παράλληλα εγκλωβίζοντας την υγρασία στο υπόστρωμα/τα της.
Πώς προκύπτει η ανάγκη για σφραγίσεις σε οικοδομικές επιφάνειες;
Η κατασκευή μιας οικοδομής προϋποθέτει μεταξύ άλλων, τη συναρμογή διαφορετικών μεταξύ τους υλικών που σε σημεία των οικοδομικών επιφανειών δημιουργούν αρμούς. Επίσης, λόγω κακοτεχνιών, συστολοδιαστολών λόγω μεταβολής θερμοκρασίας αλλά και πάσης φύσης καταπονήσεων μπορεί να παρατηρηθούν διαφόρων ειδών, μικρότερες ή μεγαλύτερες ρηγματώσεις, και διεύρυνση των αρμών (αστοχίες). Αρμοί και ρηγματώσεις αποτελούν πιθανές διόδους υγρασίας δια μέσω των οικοδομικών στοιχείων. Η βλαπτική επίδραση της υγρασίας γίνεται φανερή τόσο στις τοιχοποιίες, τα δάπεδα και τα ταβάνια (κυρίως στο εσωτερικό μιας οικοδομής/κτιρίου) υποβαθμίζοντας μεταξύ άλλων την ποιότητα του εσωτερικού μικροκλίματος. Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, η σφράγιση με τα κατάλληλα υλικά αρμών και ρηγματώσεων κρίνεται ως άμεση και απαραίτητη ενέργεια σε κάθε κτίριο ή κατοικία.
Ποια είναι τα οφέλη για μία οικοδομική επιφάνεια (ή ένα ολόκληρο κτίριο) από τις απαραίτητες σφραγίσεις;
Οι σφραγίσεις αρμών ενός κτιρίου, κυρίως στην εξωτερική του πλευρά, σε κασσώματα (πόρτες, παράθυρα), σε ακμές διακοπής εργασιών ή στους αρμοί διαστολής, περιμετρικά σε σημεία διακοπής (κάγκελα, πέργκολες, βάσεις στήριξης, κ.ά.), σε περιμετρικά σημεία (διακοπής) επενδύσεων, σε σημεία επαφής επιφανειών διαφορετικής κλίσης (π.χ. τοιχοποιία με δάπεδο), καθώς και η σφράγιση πάσης φύσης ρηγματώσεων ξεκινώντας από τις τριχοειδείς ρηγματώσεις του σοβά, διασφαλίζουν τη μη διείσδυση της υγρασίας του εξωτερικού περιβάλλοντος στην τοιχοποιία και δι' αυτής στους εσωτερικούς χώρους ενός κτιρίου. Ας αναφέρουμε μερικά από τα οφέλη της σφράγισης:
 • Διατήρηση της θερμοαγωγιμότητας της τοιχοποιίας (και εξ' αυτού των θερμομονωτικών της χαρακτηριστικών).
 • Διατήρηση των ιδιοτήτων των υλικών που συνθέτουν την τοιχοποιία (π.χ. της συγκολλητικής δύναμης η οποία περιορίζεται σε υγρό περιβάλλον).
 • Αποφυγή συγκέντρωσης μούχλας και σκουρόχρωμων αντιαισθητικών στιγμάτων συνήθως στην εσωτερική πλευρά της τοιχοποιίας, απολέπισης και αποσάθρωσης του χρώματός της και εκροής διαλυμένων αλάτων των τσιμεντοειδών υποστρωμάτων στην επιφάνεια.
 • Αποφυγή καταστροφής ξύλινων ή σιδηρών στοιχείων (σε πόρτες και παράθυρα).
Τι είδους σφραγιστικά έχω στη διάθεσή μου ; Πώς θα επιλέξω το κατάλληλο κάθε φορά;
Στην αγορά θα βρει κανείς πολλών ειδών σφραγιστικά. Τα πλέον συνήθη όσον αφορά στο υλικό από το οποίο αποτελούνται είναι τα ακρυλικά, τα ασφαλτικά, τα τσιμεντοειδή, τα πολυουρεθανικά, καθώς και τα χρώματα (συνήθως ελαστομερή) που έχουν και σφραγιστική δράση (τριχοειδών ρωγμών). Η DUROSTICK έχει να προτείνει  σειρά σφραγιστικών που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες σφράγισης σε ένα κτίριο. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και τα ακόλουθα: H ΣΙΛΙΚΟΝΗ DUROSTICK, για σφράγιση αρμών σε πλειάδα λείων υλικών, τα ακρυλικά πολυμερή σφραγιστικά DS-POLYMER και DUROWOOD DS-POLYMER, o ΑΚΡΥΛΙΚΟΣ ΣΤΟΚΟΣ, η πυράντοχη σιλικόνη DUROSIL FIRE, το πυράντοχο σφραγιστικό (1200°C) FIREPROOF, η πολυουρεθανική μαστίχη DUROFLEX PU και DUROFLEX PU MARINE ADHESIVE, MS POLYMER MARINE, τα τσιμεντοειδή εύκαμπτα σφραγιστικά SUPERFLEX POWDER και D-66 REPAIR, DUROFLEX POWDER, ο αφρός πολυουρεθάνης D-2.
Από πού να ξεκινήσω; Τι πρέπει να γνωρίζω και να λάβω υπόψη πριν προχωρήσω σε κάποια σφράγιση;
Πρέπει να γνωρίζω ότι όπως και σε κάθε άλλη οικοδομική εφαρμογή, η κατάσταση του υποστρώματος (σταθερό, καθαρό, ασταρωμένο ή διαβρεγμένο) είναι απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία της εφαρμογής. Από αυτό πρέπει κάθε φορά να ξεκινήσω. Πρέπει επίσης να είμαι σίγουρος ότι έχω επιλέξει το κατάλληλο σφραγιστικό (συμβατό με τη συγκεκριμένη εφαρμογή). Οι συμβατές εφαρμογές και χρήσεις του σφραγιστικού περιγράφονται λεπτομερώς στο τεχνικό κείμενο που συνοδεύει το προϊόν (στη συσκευασία του). Αν έχετε αμφιβολίες ή επιφυλάξεις επικοινωνήστε με την Τεχνική Υποστήριξη. Πρέπει επίσης να διασφαλίσω ότι οι συνθήκες περιβάλλοντος κατά την εφαρμογή και μετά από αυτή μέχρι την σταθεροποίηση/στερεοποίηση του σφραγιστικού είναι σύμφωνες με τις σχετικές οδηγίες του προϊόντος.
Μπορώ να κάνω τη δουλειά μόνος/η μου ή πρέπει να αναζητήσω τη βοήθεια κάποιου ειδικού (τεχνίτη);

Η απάντηση βρίσκεται στο βαθμό εξοικείωσής σας στη χρήση οικοδομικών υλικών. Διαβάστε και τηρήστε προσεκτικά τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία του προϊόντος σφράγισης που έχετε επιλέξει και βεβαιωθείτε ότι αποτελεί τη σωστή λύση για το θέμα σφράγισης που σας απασχολεί. Επίσης μπορείτε να μελετήστε τα προϊόντα της Durostick απο την ιστοσελίδα μας. Αν δεν αισθάνεστε σίγουρος/η για το αποτέλεσμα τότε κρίνεται σκόπιμο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού (τεχνίτη).

Πώς διασφαλίζω το καλό αποτέλεσμα και τη διάρκεια στο χρόνο;
Κατ’ αρχήν από την επιλογή του ίδιου του υλικού (προϊόντος) σφράγισης. Τα επώνυμα πιστοποιημένα προϊόντα, κατά τεκμήριο, έχουν την απαιτούμενη ποιότητα ώστε να διασφαλίζουν το αποτέλεσμα το οποίο ισχυρίζονται ότι επιτυγχάνουν. Φροντίζω για την ύπαρξη ή δημιουργία ‘ασφαλούς’ υποστρώματος. Εφαρμόζω με … ευλάβεια τις οδηγίες χρήσης και εφαρμογής. Λαμβάνω υπόψη το περιβάλλον στο οποίο το σφραγιστικό θα διάγει την ωφέλιμη ζωή του.
Αν η σφράγιση αστοχήσει (αποκόλληση, ρηγμάτωση) ή/και αν η περιοχή σφράγισης συγκεντρώσει μούχλα ή μαυρίλες, τι κάνω;
Αφαιρώ με επιμέλεια από όλη την περιοχή σφράγισης όλη την παλιά σφράγιση, καθαρίζω καλά απομακρύνοντας τη σκόνη και σταθεροποιώ το υπόστρωμα με AQUAFIX ή με PRIMER-PU εάν πρόκειται για πολυουρεθανική σφράγιση. Στη συνέχεια επανασφραγίζω την περιοχή τηρώντας τη διαδικασία επιλογής κατάλληλου σφραγιστικού, σωστής εφαρμογής, κτλ.
Έχει σημασία το χρώμα του σφραγιστικού που θα χρησιμοποιήσω;
Συνήθως (τα περισσότερα σφραγιστικά) είναι λευκού, υπόλευκου ή γκρι χρώματος. Όταν όμως η περιοχή σφράγισης (αρμός σφράγισης) βρίσκεται σε περιβάλλον έγχρωμων αρμών ή στοιχείων επένδυσης από κάποιο συγκεκριμένο υλικό (π.χ. ξύλινη επιφάνεια) τότε, κύρια για λόγους αισθητικής, η επιλογή έγχρωμων ή βαφόμενων σφραγιστικών ίσως αποτελεί την προτιμητέα επιλογή (DUROSTICK DS-POLYMER(32 αποχρώσεις), DUROWOOD DS-POLYMER (10 αποχρώσεις ξύλου)).
Αν υπάρξει ανάγκη για σφράγιση ρωγμής, ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να την επισκευάσω ώστε … να μην καλύψω κάποιο σημαντικό πρόβλημα χωρίς στην πραγματικότητα να το λύσω;
Η ειδοποιός διαφορά όταν εξετάζω μία (ή περισσότερες) ρωγμές σε κάποια οικοδομική επιφάνεια είναι το εάν η ρωγμή παρουσιάζεται ή όχι σε στοιχείο του φέροντα οργανισμού της οικοδομής. Οι ρωγμές στο φέροντα οργανισμό είναι δυνατόν να επηρεάσουν ακόμη και τη στατικότητα του κτιρίου και γ’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή –ει δυνατόν- από ειδικούς (μηχανικούς). Δεν είναι δε πάντοτε ορατές με γυμνό μάτι, ειδικά σε επιφάνειες που είναι κατασκευασμένες με σειρά επιστρώσεων (π.χ. σοβατισμένες επιφάνειες) καθώς η ρωγμή μπορεί να ξεκινά στην επιφάνεια και να επεκτείνεται σε βάθος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που καλούμαστε να ‘ανοίξουμε’ (διευρύνουμε) τη ρωγμή για να διαπιστώσουμε το βάθος που αυτή προχωρά ώστε να σχεδιάσουμε και τον καταλληλότερο τρόπο επισκευής της. Στη συνέχεια επιλέγουμε το υλικό επισκευής. Για επισκευές ρωγμών στο φέροντα οργανισμό συνήθως χρησιμοποιούμε εποξειδικά σφραγιστικά τα οποία εφαρμόζονται με ειδική διαδικασία και για το λόγο αυτό καλό είναι τέτοιου είδους επισκευή να γίνεται από ειδικούς και εν πάση περιπτώσει, αφού έχουμε πάρει τη γνώμη τους.
Τι είδους υποστήριξη μου παρέχει η DUROSTICK πριν, κατά και μετά την αγορά των σφραγιστικών της προϊόντων;
Η DUROSTICK είναι δίπλα σας από τα αρχικά στάδια της διερεύνησης λύσης, της επιλογής και της αγοράς των κατάλληλων κάθε φορά προϊόντων, αλλά και στα στάδια της εφαρμογής τους στο χώρο σας. Παραμένουμε δίπλα σας με την Τεχνική μας Υποστήριξη (τηλεφωνική, μέσω e-mail, ειδικών εφαρμογών, mobile app support). Επίσης, με πλειάδα έντυπης και ψηφιακής πληροφόρησης και εκπαίδευσης στη χρήση των προϊόντων της, διαθέσιμα στα σημεία πώλησης των προϊόντων της, στο Internet και αλλού.
ΞΥΛΟΚΟΛΛΕΣ
Πόσο διάστημα μπορώ να κρατήσω την κόλλα;

Αν αποθηκευτεί σωστά και το καπάκι της συσκευασίας είναι καλά βιδωμένο, οι κόλλες ξύλου έχουν μια μέση διάρκεια ζωής 2-3 χρόνια, διάρκεια που είναι δυνατόν να διαφοροποιείται ανά προϊόν. 

Μπορεί επιφάνειες που έχουν βαφεί ή χρωματιστεί να συγκολλούνται με ξυλόκολλες;

Οι περισσότερες από τις κόλλες μας είναι σχεδιασμένες για να συνδέουν γυμνό ξύλο. Στις βαμμένες – χρωματισμένες επιφάνειες οι πόροι του ξύλου έχουν κλείσει αποτρέποντας την κόλλα να διεισδύσει στο ξύλο. Γι’ αυτό το λόγο προτείνεται η απομάκρυνση χρώματος, στεγανωτικού ή άλλης επικάλυψης από τις επιφάνειες, πριν τη συγκόλλησή τους, με γυαλόχαρτο.

Πώς μπορώ να καθαρίσω υγρή κόλλα ή να αφαιρέσω αποξηραμένη κόλλα;

Αν η κόλλα είναι ακόμη υγρή και για τις περισσότερες ξυλόκολλες βάσης νερού, το καλύτερο που μπορεί να γίνει τις περισσότερες φορές είναι να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό σφουγγάρι και να απομακρύνετε την κόλλα πριν στεγνώσει. Αν η κόλλα έχει στεγνώσει, η απόξεση ή το τρίψιμο είναι μια καλή πρακτική για την απομάκρυνσή της.

Πόσο χρόνο χρειάζεται η κόλλα για να κολλήσει σωστά δύο επιφάνειες;

H σύνδεση μεταξύ δύο συγκολλούμενων επιφανειών αρχίζει να δημιουργείται σε χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από μερικές ώρες έως 2-3 ημέρες ανάλογα με την υγρασία της ατμόσφαιρας και η αντοχή της (σύνδεσης) αυξάνει αναλογικά με το χρόνο, μέχρι να φθάσει στο υψηλότερο της σημείο. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο δεσμός που δημιουργείται μεταξύ των συγκολλούμενων επιφανειών είναι αρκετά ισχυρός ήδη πριν την αρχική φάση συγκόλλησης* (πριν αποκτηθούν οι τελικές μηχανικές αντοχές), ώστε να επιτρέπει την επεξεργασία τους (κόψιμο, τρίψιμο, πλανάρισμα, κ.ά.).  Για συνδέσεις που πρόκειται νε δεχθούν φορτία (βάρος, κ.ά.), αυτές  θα πρέπει να μην δεχθούν οποιαδήποτε επεξεργασία για 24 - 48 ώρες αφήνοντας χρόνο ώστε η χημική αντίδραση της συγκόλλησης να έχει δημιουργήσει ασφαλή δεσμό για την πραγματοποίηση ανάλογων εργασιών.

(*) Η αρχική φάση συγκόλλησης διαφέρει ανάλογα με την κόλλα και μπορείτε να μάθετε για αυτή στο Έντυπο Δεδομένων του κάθε προϊόντος (Technical Data Sheet (TDS)).

Πώς μπορώ να καθαρίσω την (πολυουρεθανική) κόλλα από τα χέρια μου;

Κατ’ αρχήν σας συνιστούμε να φοράτε γάντια όταν την εφαρμόζετε. Η κόλλα μπορεί να ερεθίσει το απροστάτευτο δέρμα. Ωστόσο, αν η κόλλα έρθει σε επαφή με το δέρμα σας  πλύνετε πολύ καλά με σαπούνι ή τρίψετε τα ελαφρά με καθαριστικό ελαφρόπετρας. Επαναλαμβανόμενες πλύσεις μπορεί να είναι απαραίτητες.

Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσω σφιγκτήρες (νταβίδια);

Η σύσφιξη μπορεί να εξασφαλίσει μια καλή συγκόλληση όταν αναφερόμαστε σε ξυλόκολλες . Σε βενζινόκολλες αυτό που είναι απαραίτητο είναι το πιστάρισμα.   Ανάλογα με την κόλλα που εφαρμόζουμε, συμβουλευόμαστε το Έντυπο δεδομένων του προϊόντος για τη σκοπιμότητα χρήσης σφιγκτήρων.

Τα προς συγκόλληση (ξύλινα) μέρη πρέπει να εφαρμόζουν καλά μεταξύ τους;

Αν και είναι επιθυμητό να υπάρχει άριστη εφαρμογή μεταξύ των επιφανειών προς συγκόλληση, ωστόσο οι κόλλες βάσης PVA έχουν την ικανότητα να γεφυρώνουν αποτελεσματικά μικρές ατέλειες και ανωμαλίες. Οι κόλλες βάσης πολυουρεθάνης μπορούν να γεφυρώσουν μικρά κενά και να συμπληρώσουν πιθανές ανωμαλίες στα υλικά. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ισχυρή, μόνιμη συγκόλληση ακόμη και σε δύσκολες εφαρμογές, για τις οποίες η κόλλα έχει προδιαγραφεί.

ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ
Τι ζημιές μπορεί να παρουσιάσουν τα στοιχεία σκυροδέματος μιας οικοδομής (κολώνες, δοκάρια, πλάκες, τοιχία, δάπεδα) και εξαιτίας ποιας αιτίας μπορεί αυτό να συμβεί;
Οι ζημιές που μπορεί να παρουσιαστούν σε ένα στοιχείο σκυροδέματος μπορεί να είναι ρηγμάτωση εξαιτίας μηχανικών καταπονήσεων (σεισμός, κρούση, καθίζηση), αποκόλληση μέρους του (συνήθως συνδέεται με την οξείδωση του οπλισμού του), αποσάθρωση και ενανθράκωσή του σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βάθος, οξείδωση του σιδηρού του οπλισμού, επιφανειακή του φθορά από μηχανική καταπόνηση (τριβή, κρούση κ.ά.), χημική καταπόνηση από βιομηχανικούς ρύπους στο περιβάλλον στο οποίο αυτό βρίσκεται, διάβρωση από υγρασία λόγω ελλιπούς προστασίας του (π.χ. σε υπόγειες κατασκευές), από παγετό  ή άλλη αιτία.  Προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν λόγω παλαιότητας ή και λόγω πυρκαγιάς. Επίσης προβλήματα μπορεί να υπάρξουν εξαιτίας κακής χύτευσης (δημιουργία ‘φωλιών’ - κενών), προβληματικών ξυλότυπων (καλούπια), κακής ποιότητας υλικών, μη τήρησης αναλογιών ανάμειξης των υλικών κατά την παρασκευή του κ.ά.
Πως εντοπίζουμε τις ζημιές σε στοιχεία σκυροδέματος της οικοδομής ή του κτιρίου μας; Πως εκτιμούμε την έκτασή τους και πως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν αυτές είναι επικίνδυνες, για τη στατικότητά του, για παράδειγμα;
Συνήθως τις εντοπίζουμε με οπτική παρατήρηση. Αν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος (π.χ. σεισμός στην περιοχή, πυρκαγιά, καθίζηση ή οποιαδήποτε σημαντική μορφή μηχανικής ή άλλου τύπου καταπόνησης), ή και η παλαιότητα του κτιρίου, που μας δημιουργεί αμφιβολίες ως προς τη σωστή κατάσταση και λειτουργία σκυροδετημένων στοιχείων του, ιδιαίτερα δε αν αυτά ανήκουν στον φέροντα οργανισμό του, τότε απευθυνόμαστε σε ειδικούς που έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και μεθόδους ελέγχου ώστε να εντοπίσουν τη ζημιά και να προτείνουν λύσεις για την αποκατάστασή της.
Πως εξαλείφουμε τα αίτια που έχουν προκαλέσει τη ζημιά (αν αυτό είναι δυνατόν);
Τα αίτια που προκαλούν τις ζημιές στο σκυρόδεμα είναι πολλαπλά και δρουν από μόνα τους ή συνδυαστικά, άμεσα σε κάποια χρονική στιγμή (όπως π.χ. σεισμός ή φωτιά) ή και σε βάθος μικρότερου ή μεγαλύτερου χρόνου (π.χ. διάβρωση από υγρασία, ενανθράκωση, οξείδωση οπλισμού). Μπορεί, επίσης, να είναι κατασκευαστικά (αρχική κατασκευή) ή και άλλου τύπου. Υπάρχει σίγουρα κάποια αίτια που μπορεί να αντιμετωπισθεί πριν ή και αμέσως μετά την επισκευή του σκυροδετημένου στοιχείου. Για παράδειγμα, αναφέρουμε την στεγάνωση επιφανειών για προστασία από υγρασία, ενανθράκωση, προσβολή από χημικούς/βιομηχανικούς ρύπους και οξείδωση του σιδηρού οπλισμού (σε κάποιες περιπτώσεις εκεί που είναι εφικτό με εφαρμογή αναστολέα διάβρωσης στον οπλισμό). Η στεγανοποίηση συνήθως αφορά στην τσιμεντόπλακα, σε κολώνες, δοκάρια και τοιχία εμφανούς σκυροδέματος. Αν έχουμε ρηγματώσεις από υπερφόρτωση του στοιχείου, πρέπει να τις αποφύγουμε μετά την επισκευή του. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις (όπως π.χ. σε καθιζήσεις) να χρειαστεί να παρέμβουμε ενισχυτικά στα θεμέλια του κτηρίου. Σε περιπτώσεις στατικών προβλημάτων, ίσως χρειαστεί να παρέμβουμε δημιουργώντας ενισχυτικό εξω-μανδύα σε κολώνες ή δοκάρια της κατασκευής. Ανάλογα με την περίπτωση κάθε φορά, σκόπιμο είναι, εκτός από την επισκευή του στοιχείου αυτή καθ’ εαυτή, να προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να απομακρύνουμε την πιθανότητα επανάληψης της ζημιάς.

Ποιες ενέργειες κάνουμε στο υπόστρωμα (σκυροδετημένο) πριν προχωρήσουμε στην επισκευή του;
Η σωστή προετοιμασία της προς επισκευή επιφάνειας του σκυροδέματος (όπως άλλωστε και κάθε επιφάνειας προς επισκευή), αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία της επισκευής. Αν η επιφάνεια έχει σκόνες, βρωμιά, λάδια ή οποιαδήποτε άλλα ξένα υλικά, η πρόσφυση του επισκευαστικού υλικού θα είναι μειωμένη με κίνδυνο την αστοχία της επισκευής. Φροντίζουμε ώστε η επιφάνεια προς επισκευή να είναι αδρή (την ‘αγριεύουμε’). Επίσης, είναι πολύ σημαντικό η επιφάνεια να είναι σταθερή. Για το λόγο αυτό, αφαιρούμε σαθρό υλικό σε όσο βάθος είναι απαραίτητο μέχρι να συναντήσουμε σταθερή επιφάνεια. Η μη σταθερή πρόσφυση στο υπόστρωμα οδηγεί αναπόφευκτα σε ρηγματώσεις, όταν ασκηθεί διαφορετική πίεση σημειακά στην επισκευασμένη επιφάνεια.
Τι είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς για τη σωστή μέθοδο επισκευής;
Το σχήμα και το πάχος της επισκευής είναι πολύ σημαντικά για την επιτυχία της. Οι επισκευές σκυροδέματος καλό είναι να έχουν τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο σχήμα και το πάχος (βάθος) τους να μην είναι μικρότερο από 0,6mm. Μεγάλου (σχετικά) μήκους, ρηχές (μικρού πάχους ≤ 0,6mm) επισκευές έχουν την τάση να ρηγματώνουν. Η πρόσφυση του επισκευαστικού υλικού σε επιφάνεια σκυροδέματος είναι καλύτερη όσο πιο αδρή είναι η επιφάνεια.
Πόσο σημαντική είναι η πρόσφυση του επισκευαστικού υλικού στο προς επισκευή στοιχείο; Τι ενέργειες κάνουμε για να τη βελτιώσουμε περεταίρω; Πόσο αδρή πρέπει να είναι η επιφάνεια προς επισκευή;
Η πρόσφυση του επισκευαστικού υλικού στην επιφάνεια προς επισκευή αποτελεί εκ των πλέον κρίσιμων παραγόντων για την επιτυχία και τη διάρκεια στο χρόνο της επισκευής. Προϋπόθεση της ικανοποιητικής πρόσφυσης είναι η πολύ καλή προετοιμασία της προς επισκευή επιφάνειας, η απομάκρυνση σαθρών σημείων, ξένων σωμάτων, ελαιωδών ρύπων και σκόνης. Επίσης, η ενίσχυση της πρόσφυσης γίνεται με δημιουργία στην επιφάνεια γέφυρας πρόσφυσης με το επισκευαστικό υλικό νωπό εν νωπώ (όσο αναφορά τα γαλακτώματα). Αυτή δημιουργείται με την εφαρμογή στην επιφάνεια ασταριών (AQUAFIX) ή γαλακτωμάτων (σε αραίωση ή μη – DUROMAX, D-20) τα οποία επιπλέον σταθεροποιούν περεταίρω τις επιφάνειες και απομακρύνουν την πιθανότητα αστοχίας της επισκευής. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παρουσία ενός άδειου (βαθιού) ήχου που ακούμε όταν χτυπήσουμε μια επιφάνεια παραπέμπει σε αποκόλληση στο υπόστρωμά της.

Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουμε όταν συναντήσουμε οξειδωμένο οπλισμό;
Η οξείδωση του σιδηρού οπλισμού είναι η νούμερο ένα αιτία μεταξύ των αστοχιών και ζημιών που παρουσιάζονται σε σκυροδετημένα στοιχεία. Η αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια. Η σωστή σειρά των ενεργειών αποκατάστασης /επισκευής συμπεριλαμβάνουν 1) Την απομάκρυνση του σκυροδέματος (αποσαθρωμένου, ενανθρακωμένου ή και χωρίς πρόβλημα) γύρω από τον οξειδωμένο οπλισμό και μέχρι του σημείου που θα βρούμε οπλισμό χωρίς οξείδωση. Δημιουργούμε περιοχή επισκευής στο στοιχείο, προτιμητέα τετράγωνη ή παραλληλόγραμμη με κάθετες πλευρές στα όρια της, βάθους τουλάχιστον 2cm. 2) Απομακρύνουμε την οξείδωση από τον οπλισμό χρησιμοποιώντας DUROSTICK RUST REMOVER και τα σαθρά σημεία του σκυροδέματος στην περιοχή επισκευής. 3) Ανάλογα με τη ζημιά στον οπλισμό είτε α) κόβουμε, απομακρύνουμε και αντικαθιστούμε με νέο οπλισμό (συνδέοντας με τον υπάρχοντα χωρίς οξείδωση) οπλισμό, είτε β) επισκευάζουμε και ενισχύουμε με επιθέματα οπλισμού τα οποία ‘δένουμε’ στα υπάρχοντα φθαρμένα αλλά καθαρισμένα από σκουριά στοιχεία οπλισμού όπου είναι απαραίτητο.
Παρατήρηση: Αν η απομάκρυνση του σκυροδέματος από την περιοχή του οξειδωμένου οπλισμού κριθεί ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στατικότητας του στοιχείου (συνήθως κάτι τέτοιο είναι πιθανόν σε φέρουσες κολώνες σκυροδέματος) τότε ακολουθούμε εναλλακτικές μεθόδους εφαρμόζοντας παραδείγματος χάριν αναστολείς διάβρωσης στον οπλισμό αλλά και στις γειτονικές περιοχές σκυροδέματος.   
4) Καθαρίζουμε την προς επισκευή περιοχή πολύ καλά απομακρύνοντας κάθε ξένο σώμα, αποκολλημένο στοιχείο ή σκόνη και εφαρμόζουμε το DUROSTICK RUST FREE POWDER, προκειμένου να επιτύχουμε αντιδιαβρωτική προστασία στον οπλισμό αλλά και σαν γέφυρα πρόσφυσης για το επικείμενο επισκευαστικό. 5) Εφαρμόζουμε στην περιοχή το επισκευαστικό του σκυροδέματος τηρώντας τη διαδικασία που προτείνεται από τον κατασκευαστή. 6) Αμέσως μετά, κατά την ωρίμανση του επισκευαστικού υλικού και μέχρι να αποκτήσει τις αρχικές ή και τις πλήρεις μηχανικές αντοχές του, ανάλογα δε με τις συνθήκες περιβάλλοντος που επικρατούν (θερμοκρασία, υγρασία, ταχύτητα αέρα κ.ά.), προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του.
Τι πρέπει να κάνω μετά το πέρας της επισκευής με τσιμεντοειδές επισκευαστικό ιδιαίτερα σε εφαρμογές σε εξωτερικό χώρο;
Αφού έχουμε ολοκληρώσει την επισκευή του στοιχείου του σκυροδέματος και αφού το αφήσουμε λίγο (όχι πάνω από 30 λεπτά της ώρας -ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος) να στεγνώσει, ώστε να κάνουμε το τελικό φινίρισμα της επιφάνειας, έχουμε ολοκληρώσει την επισκευή. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προστατέψουμε την επισκευασμένη περιοχή (αν αυτή είναι σε εξωτερικό χώρο) από τη δυνατή ηλιοφάνεια, την έντονη βροχόπτωση και τον παγετό, τουλάχιστον μέχρι να στεγνώσει και να αποκτήσει τις πρώιμες αντοχές της, καλύπτοντας την επισκευασμένη επιφάνεια με το κατάλληλο κάθε φορά υλικό (λινάτσα, φύλλο πολυστερίνης, άλλο). Επίσης, θα πρέπει να προχωρούμε στην ελαφρά διαβροχή της επισκευασμένης επιφάνειας για τις επόμενες 24 έως 48 ώρες, με μεγαλύτερη συχνότητα, ιδιαίτερα αν υπάρχει δυνατή ηλιοφάνεια, υψηλές θερμοκρασίες, ξερή ατμόσφαιρα).
Πως και για πόσο μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι επισκευές που κάναμε θα αντέξουν στο χρόνο, τις συνθήκες της περιοχής που βρίσκεται το κτίριο αλλά και τη χρήση του;
Αν και δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλίσει κανείς το χρόνο στον οποίο θα λειτουργήσει σωστά μία επισκευή, μπορεί ωστόσο να διασφαλίσει ότι αυτός θα είναι ο μέγιστος δυνατός αν: 1) Λάβει υπόψιν του το περιβάλλον και τη μελλοντική χρήση της εφαρμογής. 2) Επιλέξει σωστά το κατάλληλο επισκευαστικό υλικό. Προτιμητέα για επισκευαστικές εργασίες σε στοιχεία σκυροδέματος είναι τυποποιημένα προϊόντα που φέρουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις.  3) Επιλέξει σωστά τη μέθοδο εφαρμογής του επισκευαστικού υλικού ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες εφαρμογής που θα βρει στη συσκευασία του υλικού (τυποποιημένο υλικό) ή/και ζητώντας τη βοήθεια ειδικού. 4) Επιλέξει έμπειρο και σωστά καταρτισμένο εφαρμοστή (τεχνίτη). 5) Φροντίσει να προετοιμάσει κατάλληλα το υπόστρωμα της εφαρμογής (κρίσιμη διαδικασία για την επιτυχία της). 6) Φροντίσει να προστατέψει την εφαρμογή τουλάχιστον κατά τα πρώιμα στάδια της ωρίμανσης της αλλά και αργότερα με δράσεις όπως παραδείγματος χάριν η στεγανοποίησή της. 7) Φροντίσει -στο μέτρο του δυνατού- να απαλείψει τα αίτια που προκάλεσαν τη ζημιά στο σκυρόδεμα (π.χ. την υπερφόρτωση του στοιχείου σκυροδέματος που είχε τη ζημιά).
Τι είδους επισκευαστικά υλικά χρησιμοποιούνται (πιο συχνά) για την επισκευή στοιχείων σκυροδέματος και πως επιλέγω το κατάλληλο υλικό κάθε φορά;
H επιλογή των κατάλληλων, κάθε φορά, επισκευαστικών σκυροδέματος εξαρτάται από την εκτίμηση της βλάβης, τα υλικά που βρίσκονται στη διάθεσή μας αλλά και τη θέση του στοιχείου και τις συνθήκες στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, τα επισκευαστικά θα πρέπει να είναι συμβατά με το προς επισκευή στοιχείο.                                                                                         
Συνήθως, τα επισκευαστικά που χρησιμοποιούνται είναι ταχύπηκτα τσιμεντοκονιάματα (D-11), τσιμεντοκονιάματα τροποποιημένα με πολυμερή (D-55, DUROFIX, DS-240, DS-244, DS-245, DS-247), εποξειδικά υλικά (στόκοι, ενέσιμες ρητίνες) D-33, D-38 κ.ά. Η ενίσχυση των επισκευαστικών τσιμεντοκονιαμάτων και η βελτίωση των  ιδιοτήτων τους γίνεται συνήθως με ακρυλικά πολυμερικά γαλακτώματα  ή και ίνες πολυπροπυλενίου (D-20, DUROMAX, DUROFIBRE).  
Η επιλογή των κατάλληλων επισκευαστικών υλικών γίνεται με βάση:
A. Τις ιδιότητες πρόσφυσης τους
B. Την αντοχή του υλικού (σε κάμψη, θλίψη και εφελκυσμό)
C. Την θερμοχωρητικότητα του επισκευαστικού (συμβατή με αυτή του σκυροδέματος προς επισκευή).
D. Τη διαπερατότητα (σε νερό) του υλικού
E. Την επιφανειακή του αντοχή σε συρρίκνωση και απότομες μεταβολές θερμοκρασίας
F.  Την αντοχή του σε διάβρωση (και προστασία που προσφέρει από οξείδωση στον σιδηρό οπλισμό που πιθανόν περικλείει).
G. Την εμφάνιση της τελικής επιφάνειας που δημιουργεί.
H. Την ταχύτητα της επισκευής (στέγνωμα, απόκτηση αρχικών και τελικών μηχανικών αντοχών)

Μια από τις βασικές δράσεις του (τσιμεντοειδούς) επισκευαστικού είναι η προστασία του σιδηρού οπλισμού από χλωρίδια η οποία ενισχύεται με την προσθήκη ακρυλικού πολυμερικού γαλακτώματος (DUROMAX, D-20) κατά το στάδιο της παρασκευής του.

Οι ρωγμές συρρίκνωσης του σκυροδέματος επισκευάζονται σωστά με τη βοήθεια ταχύπηκτων τσιμεντοκονιαμάτων (D-11). 

Βαθύτερες και πιο εκτεταμένες ρωγμές στο σκυρόδεμα επισκευάζονται με τη χρήση εποξειδικών υλικών (στόκοι, ρητίνες) αυτόνομα ή σε σύστημα μεταξύ τους (D-33, D-38).
Πόσο σημαντικές είναι οι πιστοποιήσεις και οι προδιαγραφές που φέρουν τα επισκευαστικά υλικά σκυροδέματος;
a. Η επιλογή και χρήση τυποποιημένων – πιστοποιημένων επώνυμων επισκευαστικών υλικών και η εφαρμογή τους σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες και στα τεχνικά φυλλάδια του παρασκευαστή διασφαλίζουν την επιτυχία του επισκευαστικού έργου. Τα υλικά αυτά έχουν σταθερή ποιότητα, δοκιμασμένη και πιστοποιημένη ως προς τις ιδιότητες αλλά και την απόδοση.
Τι ισχύει για τα βελτιωτικά υλικά σκυροδέματος κατά την παρασκευή του και βεβαίως κατά τις επισκευαστικές εργασίες σε αυτό (με χρήση τυποποιημένων ή μη επισκευαστικών υλικών);
a. Η προσθήκη βελτιωτικών στο σκυρόδεμα γίνεται είτε αμέσως πριν ή κατά τη διάρκεια της παρασκευής του. Τα πρόσθετα βελτιώνουν την ποιότητα και τις ιδιότητες του σκυροδέματος, διευκολύνουν τη μεταφορά και την εφαρμογή του, επιταχύνουν ή και επιβραδύνουν την πήξη του (ANTIFREEZE POWDER), ενισχύουν τη ρεολογία του, το αδιαβροχοποιούν, λειτουργούν προστατευτικά στον σιδηρό οπλισμό του. Το ίδιο ισχύει και για τα επισκευαστικά υλικά σκυροδέματος. Αρκετά από αυτά (τυποποιημένα) περιέχουν ήδη στη σύνθεση τους βελτιωτικά πρόσθετα όπως π.χ. γαλακτώματα (σε σκόνη), αναστολείς διάβρωσης κ.ά. Βεβαίως, υλικά όπως γαλακτώματα, ίνες ενίσχυσης κ.ά. (DUROMAX, D-20, DUROFIBRE, D-34 κ.ά.) βρίσκονται στη διάθεσή μας για χρήση κατά την παρασκευή τόσο τυποποιημένων όσο και παραδοσιακών επισκευαστικών χαρμανιών.
Ποιες είναι οι κατασκευαστικές ατέλειες του σκυροδέματος που έχουν προκύψει κατά τη δημιουργία του και δημιουργία στοιχείων μιας οικοδομής;
a. Φουσκάλες Δημιουργούνται 1) κατά τη δημιουργία της τελικής επιφάνειας του σκυροδέματος από παγιδευμένο στη μάζα του σκυροδέματος αέρα ή νερό που ανεβαίνει στην επιφάνεια και παγιδεύεται κάτω από την ήδη στερεοποιημένη επιφανειακή κρούστα του 2) από ατελή δόνηση του σκυροδέματος
b. Κενά κατά τη χύτευση Λόγω ελλιπούς δόνησης του καλουπωμένου στοιχείου κατά την φάση της κατασκευής του (μετά τη χύτευση στο καλούπι του φρέσκου σκυροδέματος) δημιουργούνται στο στοιχείο εμφανή (ή μη εμφανή) κενά που επηρεάζουν την ομοιογένειά του και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τη στατικότητά του.  
c. Ρηγματώσεις Μπορούν να προκύψουν συναρτήσει διαφόρων παραγόντων όπως συρρίκνωση κατά το στέγνωμα, συστολοδιαστολές λόγω θερμοκρασιακών μεταβολών, ατελή δόνηση, μη σταθεροποίηση του υποστρώματος της εφαρμογής (καθιζήσεις), μη κατάλληλη ενσωμάτωση στοιχείων που εντάσσονται στη μάζα του (όπως σιδηρός οπλισμός, βάσεις στήριξης), υπερβολικά φορτία κ.ά.
d. Μικρο-ρηγματώσεις Δίκτυα επιφανειακών μικρορωγμών που δεν προχωρούν σε βάθος της επιφάνειας του σκυροδέματος και προκαλούνται από τη συρρίκνωση κατά το στέγνωμα της επιφάνειας. Η επιφάνεια στεγνώνει και ψύχεται ταχύτερα από πιο θερμό και λιγότερο στεγνό υπόστρωμα. Μπορούν επίσης να προκύψουν από συνθήκες άσκησης πίεσης -στην επιφάνεια κυρίως του σκυροδέματος- που υπερβαίνουν το μέτρο ευκαμψίας του.    
e. Αποκολλήσεις  Οι αποκολλημένες περιοχές σε επιφανειακό επίπεδο δημιουργούνται εξαιτίας υπερβάλλοντος ποσότητας νερού στην επιφάνεια που εγκλωβίζεται κάτω από ήδη στεγνωμένα μέρη της. Μπορεί να συμβεί αν συντρέχουν συνθήκες που στεγνώνουν γρηγορότερα την επιφάνεια πριν την αποβολή του εξέχοντος νερού επί αυτής (π.χ. υψηλή θερμοκρασία, ξηρή ατμόσφαιρα).
f. Σκόνισμα Αφορά στη δημιουργία ενός λεπτού στρώματος σκόνης που με εξαιρετική ευκολία δημιουργείται στην επιφάνεια του σκυροδέματος μετά τη σκλήρυνσή του είτε σε εξωτερικές είτε σε εσωτερικές εφαρμογές (όπου είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα). Το σκόνισμα είναι το αποτέλεσμα ενός λεπτού αδύναμου στρώματος (επιδερμίδας σκυροδέματος) αποτελούμενου από νερό, τσιμέντο και πολύ λεπτά αδρανή (το πιο αδύναμο, μη ανθεκτικό και πλέον διεισδυτό στρώμα σκυροδέματος).
g. Εξάνθιση Αφορά την ανάδυση στην επιφάνεια (συνήθως αμέσως μετά τη δημιουργία του σκυροδετημένου στοιχείου) μιας συγκέντρωσης αλάτων, λευκού χρώματος. Παρόλο που είναι αντιαισθητική στην όψη, συνήθως είναι αβλαβής. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπερβολική συγκέντρωση εξανθίσεων στους επιφανειακούς πόρους του σκυροδέματος, μπορεί να οδηγήσει σε εξόγκωση και ζημιά στην τελική επιφάνεια του σκυροδέματος
ΣΟΒΑΔΕΣ - ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ
Τι είναι παραδοσιακός και τι τυποποιημένος (βιομηχανικός) σοβάς;
Ο αποκαλούμενος ‘παραδοσιακός σοβάς’ αποτελεί ένα εργοταξιακό χαρμάνι (παρασκευάζεται στο σημείο που αυτός άμεσα θα εφαρμοστεί) και περιέχει τσιμέντο, άμμο και ασβέστη τα οποία αναμιγνύονται με νερό. Οι αναλογίες των υλικών είναι δυνατόν να διαφοροποιούνται λίγο ή περισσότερο. Ο παραδοσιακός σοβάς στις μέρες μας μπορεί να ενισχυθεί με διαφόρων ειδών πρόσθετα (γαλακτώματα (D-20, DUROMAX, DUROSTOP, RESIN POWDER της DUROSTICK), ίνες πολυπροπυλενίου (DUROFIBRE), κ.ά.), καθώς επίσης και να δεχθεί αντικατάσταση του ασβέστη με ειδικά υποκατάστατα (DUROLIT της DUROSTICK).  Από την άλλη πλευρά ο βιομηχανικά τυποποιημένος σοβάς αποτελεί κονίαμα σταθερής ποιότητας, συγκεκριμένης συνταγής για την παρασκευή του οποίου αρκεί η ανάμειξη του με νερό. Η πρόσμειξη βελτιωτικών προσθέτων μπορεί να γίνει στον τυποποιημένο σοβά εκτός εάν υπάρχει αντίθετη ένδειξη-οδηγία στη συσκευασία του προϊόντος.
Ποιο είδος σοβά αποτελεί την καλύτερη λύση για το σοβάτισμα του δικού μου σπιτιού/κτιρίου;
Εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Τη θέση του σπιτιού, π.χ. σε ‘δύσκολα’ περιβάλλοντα (ορεινά, παραθαλάσσια), την δυνατότητά μας να υποστηρίξουμε την απαιτούμενη δαπάνη, την απαίτησή μας για μακρόχρονη διάρκεια της εφαρμογής με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Γενικότερα μιλώντας, η χρήση βιομηχανοποιημένων κονιαμάτων παρουσιάζει σειρά πλεονεκτημάτων έναντι των παραδοσιακών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η σταθερή σύνθεση του υλικού, η κατά τεκμήριο ποιοτική του υπεροχή, η ευκολία στη μεταφορά και τη διαχείρισή του, οι περιορισμένες απαιτήσεις για βελτίωσή του σε σχέση με τα παραδοσιακά χαρμάνια.
Πρέπει να γίνει κάποιου είδους προεργασία στην επιφάνεια που πρόκειται να σοβατισθεί;
Όπως συμβαίνει σε κάθε οικοδομική επιφάνεια που πρόκειται να δεχθεί μια εφαρμογή (ως υπόστρωμα), έτσι και η επιφάνεια που πρόκειται να σοβατισθεί πρέπει να δεχθεί την απαραίτητη προεργασία και φροντίδα ώστε αυτή να έχει ως υπόστρωμα την απαραίτητη σταθερότητα - πρόσφυση. Θα πρέπει να απομακρύνουμε από αυτή σαθρά και ξένα σώματα και να φροντίσουμε ώστε να έχουμε ή να δημιουργήσουμε σε αυτή κατάλληλες συνθήκες πρόσφυσης ώστε να γίνει το σοβάτισμά της με ασφάλεια χωρίς κίνδυνο αστοχιών. Υπό προϋποθέσεις, ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών επιφανειών (ακόμη και ξύλινες ή μεταλλικές επιφάνειες) μπορούν να δεχθούν σοβάτισμα με την παρεμβολή μεταξύ αυτών και του σοβά ειδικών ασταριών πρόσφυσης (Χαλαζιακά αστάρια DS-255 & DS-260 της DUROSTICK). 

Στα πλαίσια της προετοιμασίας των επιφανειών για σοβάντισμα, δεν θα πρέπει να παραλείπουμε την χρήση του υαλοπλέγματος DS-1090 25 εκατοστών, στα σημεία που θα υπάρχει σύζευξη τοιχοποιίας με τα δοκάρια των κτιρίων.

Τι είδους οικοδομικές επιφάνειες είναι αυτές που μπορούν να σοβατισθούν; Τι πρέπει να προσέχω;
Σοβάτισμα μπορούν να δεχθούν όλες οι επιφάνειες κατασκευασμένες με ορυκτά υλικά (σοβάς, σκυρόδεμα, τούβλο, πορομπετόν, τσιμεντόλιθος, κ.ά.) αλλά και επιφάνειες από διογκωμένη πολυστερίνη, ξύλο, μέταλλο και άλλα υλικά υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί το κατάλληλο αστάρωμα.
Ποια είναι τα στάδια του σοβατίσματος (παραδοσιακή μέθοδος);
Σε σταθερό (ορυκτό) υπόστρωμα απαλλαγμένο από σαθρά και ξένα σώματα, αφού (συνήθως) προηγηθεί ελαφρά διαβροχή με νερό, (ή σε άλλου τύπου υποστρώματα με το κατάλληλο αστάρωμα), εφαρμόζουμε την πρώτη στρώση του σοβά, το ‘πεταχτό’ το οποίο ενισχύει την πρόσφυση της επιφάνειας για τα στάδια που θα ακολουθήσουν. Το υλικό που χρησιμοποιείται στη φάση αυτή είναι αρκούντως ρευστό (με προσθήκη περισσότερου νερού κατά την παρασκευή). Στη συνέχεια και αφού το υλικό ‘τραβήξει’ προχωράμε στο δεύτερο στάδιο, τοποθετώντας στην επιφάνεια του ‘πεταχτού’ την δεύτερη (ή ‘βασική’) στρώση του σοβά σε πάχη συνήθως περί τα δύο-τρία  εκατοστά του μέτρου. Μετά την πάροδο αρκετών ημερών τοποθετείται στην επιφάνεια η τρίτη (‘τελική’) στρώση ή στρώση φινιρίσματος (εξομάλυνσης) της επιφάνειας σε πάχος μερικών χιλιοστών του μέτρου. (D-40, D-41, DS-74 & DS-75 (έγχρωμοι), HYDROSTOP PLASTER ELASTIC, MEGAFIX, ROMIX Μαρμαροσοβάς της DUROSTICK). Αν η απαίτηση του έργου αφορά σε πολύ λεία επιφάνεια τότε προχωρούμε στο σπατουλάρισμα αυτής με τσιμεντοειδείς στόκους εξομάλυνσης. Το σοβάτισμα μιας επιφάνειας μπορεί να γίνει τόσο με παραδοσιακά όσο και με τυποποιημένα βιομηχανικά προϊόντα.
Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σοβατίσματος; Ποιες είναι αυτές και ποια τα πλεονεκτήματά τους;
Ως εναλλακτική λύση σοβατίσματος αναφέρουμε τη χρήση σοβάδων μιας στρώσης όπως ο D-42 της DUROSTICK αλλά και οι ρητινούχοι τσιμεντόστοκοι, GRANULAR (για πάχη έως 20mm/στρώση) και GRANULAR ULTRA (για πάχη έως 15mm/στρώση -παραδοσιακό ή βιομηχανικό-) μέθοδος η οποία επάξια υποκαθιστά τις κλασσικές μεθόδους σοβατίσματος.
Πώς μπορώ να κάνω ένα σοβά πιο ‘γερό’ και πιο ανθεκτικό απ’ ότι είναι;
Σε κάθε περίπτωση, αλλά και σε ειδικές περιπτώσεις εφόσον συνίσταται στις οδηγίες χρήσης και εφαρμογής του προϊόντος, η προσθήκη βελτιωτικών πρόσθετων κατά τη διαδικασία παρασκευής του προϊόντος, υλικών όπως γαλακτώματα (D-20, DUROMAX, DUROSTOP, RESIN POWDER της DUROSTICK), ίνες πολυπροπυλενίου (DUROFIBRE), κ.ά.), βελτιώνουν τις ιδιότητες του σοβά, τις μηχανικές του αντοχές, την αδιαβροχοποιητική του ικανότητα, την ευκαμψία του ως υλικού, την αντοχή του στο χρόνο και τις (πιθανές) αντίξοες συνθήκες περιβάλλοντος.
Μπορώ να χρωματίσω το σοβά στη μάζα του; Γιατί να κάνω κάτι τέτοιο; Τι πρέπει να προσέξω;
Εάν ο σοβάς στον οποίο αναφερόμαστε είναι λευκού ή υπόλευκου χρώματος και φέρει προδιαγραφή για προσθήκη σε αυτόν χρωστικών (σοβάδες DS-74 & DS-75 της DUROSTICK, χρωστικές DUROCOLOR POWDER-C τότε ναι, μπορούμε να τον χρωματίσουμε είτε βάσει χρωματολογίου που συνοδεύει το προϊόν είτε με δική μας δοκιμή και πειραματισμό όσον αφορά στη δημιουργία απόχρωσης της αρεσκείας μας. Περνάμε τον έγχρωμο πλέον σοβά με το διάφανο σιλικονούχο υδαταπωθητικό υγρό εμποτισμού D-18. Η εικόνα του δεν επηρεάζεται από μικροζημιές και τραυματισμούς της επιφάνειάς του καθώς ο χρωματισμός του προχωρά σε όλο το πάχος της στρώσης εφαρμογής. Επίσης δεν τίθενται θέματα απολέπισης όπως συμβαίνει στο φιλμ του χρώματος μιας βαμμένης επιφάνειας. Όταν εφαρμόζουμε έγχρωμο σοβά, ιδιαίτερα δε αν αυτός είναι λείος, θα πρέπει απαραίτητα να ασταρώνουμε το υπόστρωμά του (HYDROSTOP PLASTER PRIMER της DUROSTICK) ώστε να σταθεροποιούμε την απορροφητικότητά του και έτσι να αποφεύγουμε τόσο την αφυδάτωση του σοβά αλλά και τη δημιουργία διαφορών απόχρωσης σε σημεία της σοβατισμένης επιφάνειας λόγω διαφορετικής απορροφητικότητας του υποστρώματος. Επίσης, κατά το τρίψιμο της τελικής επιφάνειας για την εξομάλυνσή της (με υγρό τριβίδι), καλό είναι να μην βάζουμε πολύ νερό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσουμε στην επιφάνεια αποχρωματισμούς. Η εφαρμογή έγχρωμου σοβά θα πρέπει -κατά τεκμήριο- να γίνεται από επαγγελματίες τεχνίτες.
Τι πρέπει να έχω υπόψη μου όταν πρόκειται να βάψω μία σοβατισμένη επιφάνεια;
Η σοβατισμένη επιφάνεια ως υπόστρωμα βαφής θα πρέπει να είναι σταθερή χωρίς σαθρά σημεία, σκόνες και ξένα σώματα. Η επιφάνεια πρέπει να παρουσιάζει σταθερή απορροφητικότητα σε όλο της το εύρος και πλάτος. Για να επιτύχουμε τις παραπάνω συνθήκες α) σε σοβατισμένη άβαφη επιφάνεια: καθαρίζουμε επιμελώς, επισκευάζουμε όπου είναι απαραίτητο, ασταρώνουμε και βάφουμε στη συνέχεια. β) σε σοβατισμένη βαμμένη επιφάνεια: καθαρίζουμε επιμελώς, επισκευάζουμε όπου είναι απαραίτητο, διαπιστώνουμε την ύπαρξη σταθερού υποστρώματος και βάφουμε. ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Σε περίπτωση που η υπάρχουσα βαφή στην επιφάνεια είναι γυαλιστερή τότε πριν βάψουμε, ‘αγριεύουμε’ την επιφάνεια τρίβοντας με γυαλόχαρτο ώστε να βελτιώσουμε τις ιδιότητες πρόσφυσης της και στη συνέχεια βάφουμε. ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Σε περίπτωση που επιθυμούμε να αλλάξουμε το χρώμα μιας ήδη βαμμένης επιφάνειας σε κάποιο εντελώς διαφορετικό τότε υποχρεωτικά ασταρώνουμε την επιφάνεια πριν προχωρήσουμε στη βαφή της με το νέο χρώμα.
Τι πρέπει να γνωρίζω όταν πρόκειται να επισκευάσω (μερεμετίσω) μία σοβατισμένη επιφάνεια (τσιμεντοειδής σοβάς);
Η επιφάνεια που πρόκειται να επισκευασθεί θα πρέπει να είναι σταθερή και καθαρή και να έχει διαβραχεί ελαφρά με νερό ή με διάλυμα νερού με γαλάκτωμα (ΑΚΡΥΛΙΚΟ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑ, D-20, DUROMAX της DUROSTICK). Η κοκκομετρία (εύρος μεγέθους των αδρανών που περιλαμβάνονται στο επισκευαστικό) θα πρέπει να είναι ανάλογη με αυτή των υλικών του προς επισκευή οικοδομικού στοιχείου ώστε μετά το πέρας της επισκευής να μην δημιουργούνται ματίσεις (μπαλώματα). Για την αποφυγή ρηγμάτωσης περιμετρικά της επισκευής σε μέλλοντα χρόνο καλό είναι να χρησιμοποιείται κάποιο βελτιωτικό που να ενισχύει την ευκαμψία του ή να χρησιμοποιούνται εύκαμπτα τυποποιημένα επισκευαστικά (SUPER FLEX POWDER, D-66 REPAIR) ή D-32 με προσθήκη D-20.  Στη συνέχεια προχωρώ σε τοπική ή (προτιμητέα) συνολική επαναβαφή της επιφάνειας.
Μπορώ να σοβατίσω πάνω σε μία ήδη σοβατισμένη επιφάνεια; Γιατί να κάνω κάτι τέτοιο;
Συνήθως αναφερόμαστε σε μια σοβατισμένη και βαμμένη επιφάνεια. Ο λόγος που θα την σοβάτιζα ξανά αφορά τόσο για αισθητικούς όσο και πρακτικούς λόγους (κακή κατάσταση με φθορές, ρηγματώσεις, χτυπήματα, αποσαθρώσεις, μικρότερου ή μεγαλύτερου εύρους και σημαντικότητας). Αφού προετοιμάσω κατάλληλα την υπάρχουσα επιφάνεια που θα λειτουργήσει ως υπόστρωμα για το επανασοβάτισμα επιλέγω σοβά για τη νέα εφαρμογή. Δέλεαρ για την επιλογή να προχωρήσω μπορεί να αποτελέσει το ίδιο το υλικό που θα χρησιμοποιήσω. Σε σταθερό υπόστρωμα σοβατίζω απευθείας με τον ελαστικό σοβά της DUROSTICK (HYDROSTOP PLASTER ELASTIC) ή με το επισκευαστικό κονίαμα (μερικής ή ολικής αποκατάστασης οικοδομικών επιφανειών) MEGAFIX. Η επιλογή ενός εκ των δύο που προαναφέραμε αποδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα λόγω της πρόσφυσης και της ευκαμψίας τους δημιουργώντας άψογες επιφάνειες με πολύ μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Ουσιαστικά μιλάμε για ανανέωση του χώρου και της αισθητικής εικόνας του κτιρίου, που του δίνει πρακτικά ‘νέα ζωή’.
Γιατί η σοβατισμένη επιφάνεια στο σπίτι μου έχει βγάλει ασπρίλες / μούχλα; Τι θα πρέπει να κάνω για να αντιμετωπίσω το πρόβλημα αυτό;
Και οι δύο περιπτώσεις (διαφορετικές μεταξύ τους) έχουν ως κοινό παρονομαστή την υγρασία που έχει διεισδύσει στην τοιχοποιία. Η υγρασία δημιουργεί σε κάθε περίπτωση ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μούχλας και άλλων μικροοργανισμών στην επιφάνεια ή το χώρο στον οποίο αυτή παρατηρείται σε μεγάλη συγκέντρωση. Επιπλέον, η διείσδυσή της στη μάζα του τσιμεντοειδούς σοβά διευκολύνει στη διάλυση των αλάτων που βρίσκονται σε αυτόν και στη συνέχεια στην εκροή τους στην επιφάνειά του, όπου εντοπίζονται ως ‘ασπρίλες’. Τα αίτια που ευθύνονται για την προσβολή της τοιχοποιίας (σοβά) από την υγρασία ποικίλουν και σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από αυτά: Έλλειψη αδιαβροχοποίησης του σοβά, αστοχίες σε υδραυλικά ή αποχετευτικά δίκτυα που διατρέχουν ή βρίσκονται πλησίον της τοιχοποιίας, ανερχόμενη υγρασία εδάφους, υγρό εξωτερικό περιβάλλον, υγρό εσωτερικό περιβάλλον πλημμελώς αεριζόμενο. Αν δεν είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε με ασφάλεια και να αποτρέψουμε το αίτιο καλό είναι να αναζητούμε βοήθεια από την Τεχνική Υποστήριξη της DUROSTICK πριν ορίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας.
Τι είδους υποστήριξη μου παρέχει η DUROSTICK πριν, κατά και μετά την αγορά των σοβάδων ή των εναλλακτικών λύσεων σοβατίσματος που παρέχει;
Η DUROSTICK δια της Τεχνικής της Υποστήριξης (τηλεφωνική, online) αλλά και μέσω έντυπου και ψηφιακού υλικού και κινηματογραφημένων εφαρμογών των προϊόντων και των λύσεων που παρέχει, διαθέσιμου στα σημεία πώλησης των προϊόντων της, στο Internet, και αλλού, στέκεται δίπλα στον καταναλωτή χρήστη (ιδιώτη ή επαγγελματία της οικοδομής) ήδη από το στάδιο της ενημέρωσης, της επιλογής προϊόντων, της εφαρμογής τους, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της εφαρμογής και αντιμετώπισης θεμάτων που πιθανόν προκύψουν.
ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΟΝΙΑΜΑΤΩΝ
Τι είναι βελτιωτικό πρόσθετο ενός κονιάματος (τσιμεντοκονιάματος ή ασβεστοκονιάματος);
Είναι ακριβώς αυτό που λέει η φράση, ένα υλικό το οποίο προστίθεται στο κονίαμα κατά τη διαδικασία παρασκευής του (συνήθως στο νερό ανάμειξης του κονιάματος), το οποίο βελτιώνει διάφορες ιδιότητες του κονιάματος όπως η ελαστικότητα (ευκαμψία) του, η συγκολλητική του ισχύς αν πρόκειται για (τσιμεντοειδή) κόλλα, η αντοχή του γενικότερα και ειδικότερα σε τριβή, κάμψη και θλίψη.
Σε τι μορφή είναι τα πιο συνήθη βελτιωτικά πρόσθετα κονιαμάτων που μπορώ να βρω στην αγορά;
Τα συνηθέστερα βελτιωτικά κονιαμάτων που συναντά κανείς στην ελληνική αλλά και στις διεθνείς αγορές είναι σε υγρή μορφή (περισσότερο ή λιγότερο πυκνή) και συνήθως αναφερόμαστε σε αυτά ως ‘γαλακτώματα’, (D-20, DUROMAX, DUROSTOP, ΑΚΡΥΛΙΚΟ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑ της DUROSTICK) αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συναντήσουμε βελτιωτικά σε μορφή πούδρας (DUROSTICK RESIN POWDER) και σε άλλες θα τα βρούμε σε μορφή ινών (ΊΝΕΣ ΠΟΛΥΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟΥ της DUROSTICK).
Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιώ βελτιωτικά σε όλα τα κονιάματα που χρησιμοποιώ;
Η βελτίωση των ιδιοτήτων ενός υλικού (κονιάματος στην περίπτωση αυτή) είναι πάντα μια θετική ενέργεια υπό την προϋπόθεση πάντα ότι έχει σταθμιστεί ως προς το κόστος της και την ωφέλεια που απορρέει από αυτή. Ως συνήθης πρακτική πάντως συναντάται σε πλειάδα ανεπτυγμένων αγορών όπως αυτών της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Η προσθήκη βελτιωτικών στα κονιάματα σε μικρές ή μεγάλες αναλογίες είναι πάντα μία θετική και επωφελής ενέργεια από μέρους μου;

Η προσθήκη βελτιωτικών πρόσθετων κατ’ όγκο ή κατά βάρος πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μην υπερβαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις προτεινόμενες στις συσκευασίες των κονιαμάτων αναλογίες ανάμειξης τους με αυτά (τα βελτιωτικά πρόσθετα). Η υπέρβαση των σωστών αναλογιών μπορεί να επιφέρει αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Υπάρχει έντυπη, ψηφιακή ή άλλου τύπου πληροφόρηση της DUROSTICK στην οποία να βρω λεπτομέρειες που να αφορούν το βαθμό αντοχής που απαιτεί η εφαρμογή και την επιθυμητή βελτίωση των κονιαμάτων;
Η DUROSTICK είναι δίπλα σας από τα αρχικά στάδια της διερεύνησης λύσης, της επιλογής και της αγοράς των κατάλληλων κάθε φορά προϊόντων, αλλά και στα στάδια της εφαρμογής τους στο χώρο σας. Με την Τεχνική της Υποστήριξης (τηλεφωνική, μέσω e-mail, ειδικών εφαρμογών, mobile app support). Επίσης, με πλειάδα έντυπης και ψηφιακής πληροφόρησης και εκπαίδευσης στη χρήση των προϊόντων της διαθέσιμα στα σημεία πώλησης των προϊόντων της, στο Internet και αλλού.
ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ
Με τι κριτήριο επιλέγω την πατητή τσιµεντοκονία που είναι κατάλληλη για το χώρο µου;
Όπως ισχύει για κάθε είδους οικοδοµική εφαρµογή, η επιλογή του κατάλληλου υλικού αποτελεί κρίσιµο παράγοντα για την επιτυχία της εφαρµογής. Το ίδιο συµβαίνει και στην περίπτωση της πατητής τσιµεντοκονίας.
Το κριτήριο, λοιπόν, για την επιλογή της, είναι αυτό της ποιότητας και της καταλληλόλητας για τη συγκεκριμένη εφαρμογή που την προορίζω, π.χ. σε δάπεδο με ενδοδαπέδια θέρμανση, σε μόνιμη εμβάπτιση σε νερό (πισίνα) κ.ά. Το κριτήριο της ποιότητας κατά τεκµήριο υπηρετείται από την επιλογή επώνυµων, πιστοποιηµένων προϊόντων, τα οποία είναι κατάλληλα για τις συγκεκριµένες χρήσεις για τις οποίες τα προορίζουµε. Στοιχεία όπως τα παραπάνω, ευκρινώς αναγράφονται στη συσκευασία και στα τεχνικά έντυπα του κατασκευαστή του προϊόντος.
Η ιστορική διαδροµή της παραγωγού εταιρείας, αλλά και του ίδιου του προϊόντος στην αγορά, η έξωθεν καλή µαρτυρία του αποτελεί, επίσης, ισχυρό εχέγγυο για την ποιότητα και την αξιοπιστία του.
Διασφαλίζεται και µε ποιον τρόπο η µεγάλη διάρκεια ζωής των εφαρµογών πατητής τσιµεντοκονίας, ιδιαίτερα δε αν αυτές αφορούν δάπεδα;
Η διάρκεια ζωής µίας εφαρµογής πατητής τσιµεντοκονίας αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων µεταξύ των οποίων διακρίνουµε: α) το υλικό αυτό καθεαυτό β) τον τεχνικά σωστό τρόπο εφαρµογής γ) το βαθµό και τη συχνότητα των πάσης φύσης καταπονήσεων που θα δεχθεί η κατασκευή µετά την ολοκλήρωσή της και καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της. Για το υλικό έχουµε µιλήσει σε άλλη ενότητα.
Ο τεχνικά σωστός τρόπος εφαρµογής αφορά κατ’ αρχήν στην µε ευλάβεια τήρηση των τεχνικών οδηγιών που συνοδεύουν το προϊόν. Αφορά στην ενίσχυση του υλικού με υαλοπλέγµατα, όπως προβλέπεται από τον κατασκευαστή για συγκεκριµένα πάχη, αλλά και θέσεις (π.χ. εφαρµογές δαπέδων). Αφορά στη δηµιουργία αρµών διαστολής της επιφάνειας, όπως προβλέπεται. Αφορά, επίσης, στην προστασία της τελικής επιφάνειας, µε εφαρµογή ειδικών για κάθε τύπο βερνικιών προστασίας. Όσον αφορά στις µελλοντικές καταπονήσεις που θα δεχθεί η επιφάνεια της πατητής, αυτές πρέπει να λαµβάνονται σοβαρά υπόψη, τόσο κατά την επιλογή του υλικού, όσο και κατά τη µέθοδο εφαρµογής του, που στη συνέχεια ακολουθείται. Η DUROSTICK μέσα από την πλούσια γκάμα της σε πατητές τσιμεντοκονίες μπορεί να καλύψει πολλές και διαφορετικές ανάγκες κάθε οικοδομικής επιφάνειας και κάθε αισθητική απαίτηση.
Τι γίνεται µε επιφάνειες πατητής τσιµεντοκονίας (παλαιότερες εφαρµογές) που έχουν παρουσιάσει φθορές ή ρηγµατώσεις; Υπάρχει λύση;

Δυστυχώς, εξαιτίας µη τήρησης διαδικασιών όπως αυτές που προαναφέραµε, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις χρήσης υλικών (πατητής τσιµεντοκονίας) αµφιβόλου ποιότητας, έχουν εµφανισθεί αστοχίες.

Τι κάνουµε; Εξετάζουµε λεπτοµερώς, κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ώστε, αν είναι δυνατόν, να εντοπίσουµε τα αίτια του προβλήµατος και να τα αντιµετωπίσουµε αποτελεσµατικά, πριν προβούµε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Εξετάζουµε την ύπαρξη ή µη αρµών διαστολής (ειδικά σε εξωτερικές επιφάνειες), την ύπαρξη ή µη βερνικιού προστασίας της επιφάνειας, πιθανούς αποχρωµατισµούς ή ασπρίλες (άλατα) στην επιφάνεια της πατητής τσιµεντοκονίας.

Οι λύσεις που έχουµε στα χέρια µας είναι δύο τύπων. Είτε αντιµετωπίζουµε το πρόβληµα στην επιφάνεια (π.χ. αφαιρούµε το βερνίκι µε τρίψιµο και επανατοποθετούµε σε αυτή νέο βερνίκι (VISTA (ματ), DECOFIN POLYURETHANE (ματ), DECOFIN AQUA(ματ), DECOFIN EPOXY SF (γυαλιστερό), είτε εφαρµόζουµε στην επιφάνεια µία νέα στρώση πατητής πάχους περί τα τρία (3) χιλιοστά επιλέγοντας εύκαµπτη πατητή (DS-252 FLEX, DS-256 FLEX VELVET) ή τη DS-254 IRON για το σκοπό αυτό, ή την DS-258 DECO MICRO FLEX, πατητή σε μορφή πάστας, ένα ιδανικό και για επισκευές υλικό το οποίο τοποθετείται άφοβα σε πολύ μικρά πάχη.

Επειδή κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της, σκόπιµο είναι να συµβουλευόµαστε την Τεχνική Υποστήριξη της DUROSTICK, ώστε να έχουµε στα χέρια µας µία εµπεριστατωµένη άποψη και λύση στο πρόβληµά µας.

Τι γίνεται µε την απόχρωση της πατητής ή το συνδυασµό χρωµατισµών στην επιφάνεια της πατητής τσιµεντοκονίας;
Είναι θέµα επιλογής, προσωπικού γούστου αλλά και αισθητικής ένταξης στον περιβάλλοντα χώρο, εσωτερικό ή εξωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι στις µέχρι σήµερα επιλογές, τόσο σε ιδιωτικούς, όσο και σε δηµόσιους και επαγγελµατικούς χώρους, το χρώµα που κυριαρχεί είναι το γκρι σε διάφορους τόνους, σε όλες τις αποχρώσεις και συνδυασµούς του.
Αυτή η τάση, ωστόσο, δεν αποκλείει χρωµατικούς συνδυασµούς και τεχνοτροπίες πατητής µε διαθέσιµες για κάθε προϊόν επιλογές, που περιλαµβάνουν από έτοιµο χρωµατισµένο στη µάζα του βάσει χρωµατολογίου τσιµεντοκονίαµα (πατητή), έως εφαρµογή στη µάζα ή στην επιφάνεια της πατητής χρωστικών σε µορφή πούδρας (DUROCOLOR POWDER-C (96 αποχρώσεις βάσει χρωµατολογίου)).
Η εφαρµογή χρωµατικών τεχνοτροπιών στην επιφάνεια της πατητής τσιµεντοκονίας ως µόνο όριο έχει τη δεξιοτεχνία, τη µαστοριά και τη φαντασία του εφαρµοστή της.
Τι γίνεται µε την όψη και την υφή της επιφάνειας της πατητής τσιµεντοκονίας; Γυαλιστερή ή µατ όψη; Λεία ή ανάγλυφη υφή;
Είναι συνάρτηση της κοκκοµετρίας (διαβάθµιση αδρανών) του υλικού σε συνδυασµό µε το ‘πάτηµα’ (τη µέθοδο εφαρµογής του υλικού). Ως πρακτικός κανόνας αναφέρεται ότι περισσότερο ‘πάτηµα’ δίνει περισσότερο λεία επιφάνεια. Πάντως, η λεία επιφάνεια δεν είναι απαραίτητα το ζητούµενο σε κάθε εφαρµογή πατητής τσιµεντοκονίας. Σε αρκετές περιπτώσεις, η ανάγλυφη επιφάνεια, στις άπειρες µορφές που αυτή µπορεί να πάρει, έχει τη δική της ιδιαίτερη οµορφιά και καλαισθησία και αποτελεί µία ξεχωριστή επιλογή µε τη δική της µοναδική γοητεία. Η γυαλιστερή ή µατ όψη της τελικής επιφάνειας είναι θέµα επιλογής του βερνικιού που επιλέγουµε για την προστασία της.
Πώς θα επιλέξω τον κατάλληλο τεχνίτη ή συνεργείο που θα εφαρµόσει την πατητή τσιµεντοκονία στο χώρο µου; Είναι σηµαντικό ποιος εφαρµόζει το υλικό;
Η επιλογή ικανού εφαρµοστή/ών πατητής τσιµεντοκονίας αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιµο παράγοντα για την επιτυχία της εφαρµογής, σε συνάρτηση µε την επιλογή του υλικού, το οποίο από µόνο του έχει εξαιρετικές δυνατότητες σε αισθητικό αποτέλεσµα. Η πιστή τήρηση των τεχνικών οδηγιών χρήσης που συνοδεύουν το προϊόν (πατητή)  είναι σε κάθε περίπτωση αναγκαία αλλά δεν είναι από µόνη της ικανή να διασφαλίσει το τελικό αποτέλεσµα, ιδιαίτερα δε όσον αφορά στο αισθητικό του µέρος, στην τελική του εικόνα. Αν και η 100% διασφάλιση του αποτελέσµατος που προσδοκά κανείς δεν είναι µία εύκολη υπόθεση, ωστόσο … ‘η έξωθεν καλή µαρτυρία’ του εφαρµοστή, η φήµη του, οι συστάσεις του, έργα πατητής που έχει ολοκληρώσει µε επιτυχία, η πορεία τους στο χρόνο χωρίς φθορές, αποτελούν το µόνο εχέγγυο που µπορεί κανείς να έχει κατά την επιλογή του.
Μιλήστε µε τους ιδιοκτήτες και χρήστες των χώρων που αυτός έχει τοποθετήσει πατητή τσιµεντοκονία για να διαµορφώσετε τη δική σας άποψη. Αφού κάνετε την επιλογή σας, µιλήστε διεξοδικά µαζί του, ώστε να είστε σίγουροι και από τις δύο πλευρές ότι είστε στο ίδιο µήκος κύµατος, όσον αφορά το προσδοκώµενο αποτέλεσµα αλλά και τη δυνατότητα να φθάσει κανείς σε αυτό. Ζητήστε να δείτε ζωντανό δείγµα εφαρµογής της δουλειάς του. Έτσι δεν θα απογοητευτείτε στο τέλος. Κάντε την τελική επιλογή σας, αφού θα έχετε ερευνήσει. Σας ευχόµαστε κάθε επιτυχία.
Μετά την ολοκλήρωση της εφαρµογής απαιτείται κάποιου είδους συντήρηση στις επιφάνειες; Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται αυτή;
Υπό την προϋπόθεση ότι έχουν τηρηθεί όλες οι σωστές διαδικασίες κατά την εφαρµογή της πατητής και βέβαια τη χρήση της µετά από αυτή, τα προβλήµατα που πιθανόν παρουσιάσει θα είναι πρακτικά αµελητέα.
Ο περιοδικός έλεγχος της επιφάνειας της πατητής περιλαµβάνει µεταξύ άλλων:
•Την κατάσταση του βερνικιού προστασίας (ξεφλουδίσµατα, γδαρσίµατα κ.ά.).
•Την ύπαρξη ή µη τριχοειδών ή άλλων ρηγµατώσεων που µπορεί να έχουν ως πιθανή αιτία απότοµες θερµοκρασιακές µεταβολές, την έλλειψη αρµών διαστολής, µικροδονήσεις, κραδασµούς κ.ά.
•Την κατάσταση των αρµών διαστολής (εφόσον υπάρχουν τέτοιοι αρµοί). Τονίζουµε ότι η ύπαρξή τους περιµετρικά της εφαρµογής και ανά 25-30m² κρίνεται ως απαραίτητη, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους.
•Το γδάρσιµο στην επιφάνεια (συνήθως από αντικείµενα, ή έπιπλα που σύρονται στην επιφάνειά της).
•Οτιδήποτε δηµιουργεί αισθητική αλλοίωση στην επιφάνεια της πατητής.
 Σε περίπτωση που εντοπισθεί το οποιοδήποτε πρόβληµα θα πρέπει αυτό να αντιµετωπίζεται άµεσα. Η καλή κατάσταση της επιφάνειας της πατητής µε τη σωστή εφαρµογή βερνικιού προστασίας, ή άλλου τύπου αδιαβροχοποίησης τόσο κατά την αρχική εφαρµογή, όσο και κατά το στάδιο συντήρησης, διασφαλίζει τη µακρόχρονη διάρκεια ζωής και τη διατήρηση της αισθητικής εικόνας της επιφάνειας.
ΣΤΟΚΟΙ ΣΠΑΤΟΥΛΑΡΙΣΜΑΤΟΣ - ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ
Ποια είναι η σκοπιμότητα του σπατουλαρίσματος μίας επιφάνειας;
Το σπατουλάρισμα/εξομάλυνση μιας επιφάνειας γίνεται για τον καλλωπισμό της, κατά κύριο λόγο (δημιουργία εξαιρετικά λείας επιφάνειας). Γίνεται επίσης για αλλαγή/βελτίωση του τελικού της φινιρίσματος με συνήθη σκοπό τη βαφή της, που πρόκειται να ακολουθήσει. Ένας άλλος λόγος μπορεί να αφορά την τοποθέτηση (συγκόλληση) σε αυτήν ταπετσαρίας ή άλλου τύπου επένδυσης. Ως επί το πλείστον, το σπατουλάρισμα αφορά εσωτερικούς χώρους αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, ανάλογα με τις απαιτήσεις του έργου, μπορεί να γίνεται και σε εξωτερικούς χώρους.
Τι πρέπει να γνωρίζω και τι να κάνω για το υπόστρωμα που πρόκειται να σπατουλαριστεί;
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να γνωρίζω αν το υπόστρωμα είναι συμβατό με το στόκο σπατουλαρίσματος που πρόκειται να χρησιμοποιήσω και αν δεν είναι, αν υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνει (π.χ. με το αστάρωμά του, με κάποιο ειδικό κάθε φορά αστάρι). Θα πρέπει να εξετάζω την κατάσταση του υποστρώματος και στη συνέχεια να κάνω όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να το προετοιμάσω για να δεχθεί το σπατουλάρισμα. Αν το υπόστρωμα δεν είναι επίπεδο θα πρέπει να επιπεδώσω κάνοντας χρήση πιθανόν διαφορετικού στόκου που πιάνει διαφορετικά πάχη ανά στρώση (GRANULAR (20mm/στρώση), GRANULAR ULTRA (15mm/στρώση), POWDER COAT (4mm/στρώση)). Αν το υπόστρωμα δεν είναι σταθερό και καθαρό, καθαρίζω, απομακρύνοντας σκόνες, σαθρά και ξένα σώματα και στη συνέχεια ασταρώνω με το μικρομοριακό σταθεροποιητή (αστάρι) AQUAFIX της DUROSTICK για να το σταθεροποιήσω. Αν το υπόστρωμα έχει ατέλειες, χτυπήματα, τραυματισμούς, επιφανειακές ρωγμές, κ.α., εξομαλύνω/επισκευάζω με τους στόκους που προαναφέραμε. Στη συνέχεια στο κατάλληλα προετοιμασμένο υπόστρωμα εφαρμόζω τον υπέρλεπτο στόκο σπατουλαρίσματος STUCOFIX-P (πούδρα) ή εναλλακτικά STUCOFIX (πολτός) αν επιθυμώ πολύ λεία τελική επιφάνεια (συνήθως εσωτερικά σε σαλόνια - τραπεζαρίες).
Τι είδους επιφάνειες μπορούν να σπατουλαριστούν;
Με τους στόκους σε μορφή πούδρας (STUCOFIX-P, POWDER COΑΤ, GRANULAR, GRANULAR ULTRA)  μπορούν να σπατουλαριστούν επιφάνειες από μαρμαροσοβά, γυψοσανίδα, τσιμεντοσανίδα, σκυρόδεμα, πορομπετόν, σε τοίχους, τοιχία και ταβάνια. Με στόκους σε μορφή πάστας (STUCOFIX) μπορούν επιπλέον να στοκαριστούν ξύλινες επιφάνειες, κασσώματα, πόρτες, παράθυρα ακόμη και ξύλινα σκάφη. Για τις τσιμεντοσανίδες ειδικότερα  έχουμε στη διάθεση μας ειδικό στόκο σπατουλαρίσματος (σε μορφή πούδρας) D-77 της DUROSTICK.
Το σπατουλάρισμα αφορά αποκλειστικά εσωτερικές επιφάνειες;
Συνήθως ναι (σαλόνια και καθιστικά ως επί το πλείστον), αν και το σπατουλάρισμα εξωτερικών επιφανειών δεν είναι κάτι σπάνιο, ιδιαίτερα δε αν η εξομάλυνση της επιφάνειας αφορά σε μεγαλύτερα πάχη εφαρμογής όπου στόκοι όπως ο GRANULAR και ο GRANULAR ULTRA (με πάχη ανά στρώση στα 20mm και 15mm αντίστοιχα), μπορούν να αντικαταστήσουν με ιδιαίτερη επιτυχία το σοβάτισμα των επιφανειών. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι στόκοι σπατουλαρίσματος ως τσιμεντοειδή υλικά λειτουργούν εξίσου καλά τόσο σε εσωτερικά όσο και σε εξωτερικά περιβάλλοντα.
Ποιο είναι το κατάλληλο πάχος σπατουλαρίσματος;
Το κατάλληλο πάχος σπατουλαρίσματος είναι συνάρτηση του υποστρώματος και της κατάστασης που αυτό βρίσκεται. Επίσης και της υφής που επιθυμούμε να αποδώσουμε στην τελική επιφάνεια μετά το πέρας της εφαρμογής. Μπορεί δε να επιτευχθεί με μία ή περισσότερες επάλληλες στρώσεις σπατουλαρίσματος.
Μπορώ να χρωματίσω το στόκο σπατουλαρίσματος; Γιατί να κάνω κάτι τέτοιο;
Βεβαίως μπορώ να χρωματίσω τους στόκους σπατουλαρίσματος. Μπορώ να το κάνω με την προσθήκη χρωστικών σε μορφή πούδρας DUROCOLOR POWDER C της DUROSTICK, σε 96 αποχρώσεις, βάσει χρωματολογίου. Η βαφή του στόκου σπατουλαρίσματος παρέχει διπλά οφέλη. Κατά πρώτον αν επιλέξουμε ο χρωματισμός του στόκου να γίνει σε απόχρωση παραπλήσια με αυτή που έχουμε αποφασίσει ότι θα χρωματίσουμε την τελική επιφάνεια, τότε μας ‘γλιτώνει’ χέρια χρώματος κατά την τελική βαφή ενώ επιπλέον σε περίπτωση επιφανειακού τραυματισμού της τελικής βαμμένης επιφάνειας, η ζημιά θα είναι από ελάχιστα έως καθόλου ορατή. Επίσης η αναγνώριση σφαλμάτων και κακοτεχνιών στη χρωματισμένη σπατουλαρισμένη επιφάνεια είναι πολύ πιο εύκολη και επιτρέπει την επέμβαση και διόρθωσή τους πριν η επιφάνεια βαφεί εξοικονομώντας μας έτσι κόπο και επιπλέον εργατικά κόστη.
Μπορώ να σπατουλάρω με περισσότερους από έναν στόκους σπατουλαρίσματος;
Όχι μόνο μπορείτε αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η χρήση περισσότερων του ενός στόκου αποτελεί αναγκαιότητα αλλά και καλή πρακτική. Ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις; Είναι αυτές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μη ομαλό και επίπεδο υπόστρωμα που φέρει πιθανόν, τραυματισμούς της επιφάνειας, φθορές, επιφανειακές ρωγμές, κ.ά. Η εξομάλυνση του υποστρώματος πριν την τοποθέτηση σε αυτό της τελικής στρώσης με υπέρλεπτο στόκο (STUCOFIX-P) πιθανόν θα απαιτήσει εφαρμογή επάλληλων στρώσεων στόκου (του ίδιου (STUCOFIX-P) ή εναλλακτικά άλλων (POWDER COAT, GRANULAR, GRANULAR ULTRA) που έχουν τη δυνατότητα για διαφορετικά πάχη ανά στρώση, μειώνοντας τον αριθμό των απαιτούμενων στρώσεων και βεβαίως, εργατικά κόστη.
Τι υλικά μπορώ να τοποθετήσω σε μία σπατουλαρισμένη επιφάνεια;
Σε κάθε περίπτωση πριν τοποθετήσω το οποιοδήποτε υλικό, είναι απαραίτητο να ασταρώσω την επιφάνεια με το κατάλληλο αστάρι (DUROSTICK AQUAFIX, ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ). Στη συνέχεια μπορώ να χρωματίσω  την ασταρωμένη επιφάνεια με όλους τους τύπους των χρωμάτων (πλαστικά, ακρυλικά, ελαστομερή). Μπορώ να τοποθετήσω κάθε είδους επένδυση, συγκολλώντας με την κατάλληλη κάθε φορά κόλλα (τσιμεντοειδή, ακρυλική, κόλλες για ταπετσαρίες κτλ.)
Ποια η διαδικασία βαφής μίας σπατουλαρισμένης επιφάνειας;
Βεβαιωνόμαστε ότι η υφή της επιφάνειας είναι αρκούντως λεία για τις απαιτήσεις και το γούστο μας, η επιπεδότητα της επιφάνειας είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και σε αυτή δεν υπάρχουν σαθρά σημεία και εμφανείς ατέλειες και βλάβες. Στη συνέχεια τρίβουμε με το κατάλληλο γυαλόχαρτο και ακολούθως ασταρώνουμε την επιφάνεια με το κατάλληλο αστάρι (DUROSTICK AQUAFIX, ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ) και αφήνουμε να στεγνώσει. Έπειτα, βάφουμε την επιφάνεια με το χρώμα της επιλογής μας ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία του.
Τι είδους υποστήριξη μου παρέχει η DUROSTICK πριν, κατά και μετά την αγορά των στόκων σπατουλαρίσματος;
Η DUROSTICK είναι δίπλα σας από τα αρχικά στάδια της διερεύνησης λύσης, της επιλογής και της αγοράς των κατάλληλων κάθε φορά προϊόντων, αλλά και στα στάδια της εφαρμογής τους στο χώρο σας. Με την Τεχνική της Υποστήριξης (τηλεφωνική, μέσω e-mail, mobile app support) καθώς επίσης, με πλειάδα έντυπης και ψηφιακής πληροφόρησης και εκπαίδευσης στη χρήση των προϊόντων της διαθέσιμα στα σημεία πώλησης των προϊόντων της, στο Internet και αλλού.
ΧΡΩΜΑΤΑ - ΒΕΡΝΙΚΙΑ
Ποια είναι η διάρκεια ζωής των χρωμάτων;
Συνήθως είναι στους 18 μήνες από την ημερομηνία παρασκευής του, στην εργοστασιακή συσκευασία του η οποία είναι ερμητικά κλειστή και φυλάσσεται σε χώρους που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το ηλιακό φως ούτε με πηγές που εκπέμπουν υψηλή θερμότητα. Οι ιδανικές θερμοκρασίες φύλαξης είναι μεταξύ 5oC και 35oC.
Πώς απομακρύνω μούχλα και άλγη που έχουν δημιουργηθεί σε τοιχοποιία;
Η απομάκρυνση μούχλας και άλγης γίνεται κατ’ αρχήν με επιμελές τρίψιμο της προσβληθείσας περιοχής με γυαλόχαρτο, πατόχαρτο και στη συνέχεια με καθαρισμό της με χλωρίνη (1:20 με νερό) και εφαρμογή του διαλύματος στην περιοχή με βούρτσα ή σφουγγάρι. Απαραίτητα μετά την απομάκρυνση της άλγης ξεπλένουμε με νερό. Αφήνουμε tτην επιφάνεια να στεγνώσει για αρκετές ώρες. Αν δεν είμαστε σε θέση να απομακρύνουμε μόνιμα την υγρασία από την περιοχή, το φαινόμενο μπορεί να ξαναεμφανισθεί. Για να περιορίσουμε ή να εξαλείψουμε το φαινόμενο, η βαφή της περιοχής με χρώμα που προστατεύει την τοίχο από μύκητες και μούχλα αποτελεί την κατάλληλη επιλογή. Επίσης, ο συχνός αερισμός του χώρου είναι μια πάρα πολύ καλή πρακτική, καθώς και η χρήση αφυγραντήρα. Η απομάκρυνση μούχλας και άλγης γίνεται και με χρήση ειδικών προϊόντων όπως το DUROSICK D-95 CLEANER της DUROSTICK. Ακολουθείστε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος.
Πόσο είναι το κόστος του βαψίματος;
Είναι το άθροισμα πολλών παραμέτρων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται το κόστος του χρώματος, αν πρόκειται για αρχική βαφή ή επαναβαφή, το εργατικό κόστος, αν υπάρχει ή όχι ανάγκη τοποθέτησης σκαλωσιάς, κ.ά.
Γιατί οι σκούρες αποχρώσεις είναι πιο ακριβές;
Οι σκούρες αποχρώσεις είναι πιο ακριβές εξαιτίας των χρωστικών τους (συνήθως οργανικές χρωστικές) οι οποίες προστίθενται στη βάση για να τη χρωματίσουν στην επιθυμητή απόχρωση. Οι σκούρες αποχρώσεις κατά κανόνα απαιτούν προσθήκη μεγαλύτερης ποσότητας χρωστικής.
Πώς αποφεύγω σημάδια που αφήνει το πινέλο πάνω στην επιφάνεια που βάφουμε;
Οι λόγοι που μπορεί να έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μη προβλεπόμενη αραίωση του χρώματος, τη χρήση παλιάς φθαρμένης βούρτσας βαψίματος, τον λάθος τρόπο εφαρμογής. Η εμπειρία του εφαρμοστή (βαφέα) συνήθως ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να συμβούν τέτοια φαινόμενα.
Πώς αποφεύγω την οσμή που "αφήνει" το χρώμα κατά την εφαρμογή του;
 • Με τη χρήση προϊόντων (χρωμάτων) υδατικής βάσης όπως το οικολογικό άοσμο πλαστικό χρώμα SUPER ECO
 • Με τη διατήρηση πορτών και παραθύρων ανοιχτών κατά τη διάρκεια της βαφής και μετά από αυτή μέχρι να στεγνώσει το χρώμα (για βαφή σε εσωτερικό χώρο). 
Αν χρησιμοποιούμε χρώματα βάσης διαλύτου, η μυρωδιά πολύ πιθανόν να παραμείνει για μερικές μέρες.
Μπορεί η εμφάνιση μούχλας σε βαμμένες επιφάνειες να αποτραπεί σε μόνιμη βάση;
Όχι. Η μούχλα αναπτύσσεται σε σκοτεινές και υγρές περιοχές με ελάχιστη κίνηση αέρα. Φυσικά, υπάρχουν χρώματα ανθεκτικά στην εμφάνιση μούχλας αλλά κάτω από συνθήκες περιβάλλοντος που προαναφέραμε η μούχλα κάποια στιγμή θα ξαναεμφανιστεί. Η προληπτική δράση/καθαρισμός – συντήρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι η καλύτερη λύση για ελαχιστοποίηση του φαινομένου. Σε εσωτερικές θερμαινόμενες πισίνες η χρήση αφυγραντήρα αποτρέπει την δημιουργία μούχλας και μαυρίλας.
Πώς καθαρίζουμε μία ήδη βαμμένη επιφάνεια;
Ο καθαρισμός και η φροντίδα μιας βαμμένης επιφάνειας, πέραν των λόγων υγιεινής, αυξάνει το χρόνο μετά τον οποίο θα απαιτηθεί η επαναβαφή της. Προσέξτε ώστε για τον καθαρισμό να επιλέγετε ήπια ή ειδικά (για το σκοπό) καθαριστικά (BIOCLEAN για νικοτίνη & καπνιά).
Πώς απομακρύνω αυτό το λευκό σαν κιμωλία υλικό που έχει εμφανισθεί πάνω στον σοβατισμένο ή κατασκευασμένο από σκυρόδεμα τοίχο;
Μιλάμε για συγκέντρωση σε αφράτη μορφή κρυσταλλικών αλάτων σε τσιμεντοειδείς επιφάνειες εξαιτίας της παρουσίας αλάτων και υγρασίας στο τσιμεντοειδές στοιχείο. Η παρουσία του φαινομένου και η εξέλιξή του θα συνεχίσει να υφίσταται εφόσον παραμένουν τα αίτια που την προκαλούν. Τα άλατα θα πρέπει να απομακρυνθούν με μηχανικά μέσα ή με νερό υπό πίεση ή όχι, από την επιφάνεια και εί δυνατόν το αίτιό τους να εξαλειφθεί πριν προχωρήσουμε στην βαφή της. Προχωρούμε στην επισκευή σημείων της τοιχοποιίας όπου υπάρχει διείσδυση υγρασίας. Αφήνουμε την επιφάνεια να στεγνώσει καλά. Στη συνέχεια προχωρούμε στο αστάρωμα και βάψιμό της. Το ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ της Durostick έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.
Πώς καθαρίζω το φρεσκοβαμμένο μου τοίχο;
Για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα καθαρισμού, να μην κάνουμε ζημιά και να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής της εφαρμογής θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 μέρες από τη βαφή της επιφάνειας πριν προχωρήσουμε στον καθαρισμό της. Η επιλογή χρωμάτων (βαφής) με πολύ καλή πλυστικότητα (χρώματα DUROSTICK) διασφαλίζει περεταίρω  το αποτέλεσμα χωρίς φθορές και ζημιές. Χρησιμοποιούμε ήπια καθαριστικά σε διάλυμα ισχυρά ή λιγότερο ισχυρά ανάλογα με το λεκέ. Εφαρμόζουμε με σφουγγάρι ή πανί. Δεν αφήνουμε το καθαριστικό να στεγνώσει στην επιφάνεια. Ξεπλένουμε με άφθονο καθαρό νερό. Αν χρησιμοποιούμε ειδικά προϊόντα καθαρισμού διαβάζουμε με προσοχή τις οδηγίες χρήσης.
Σε τι μπορεί να βλάψει η αραίωση του χρώματος που θα χρησιμοποιήσουμε για τη βαφή κάποιας επιφάνειας;
Στα περισσότερα χρώματα που θα βρείτε στην αγορά προβλέπεται αραίωση 5% έως 10%. Τα χρώματα που επιδέχονται αραίωση το αναφέρουν στη συσκευασία τους τόσο όσον αφορά το κατάλληλο αραιωτικό (διαλύτη) όσο και την κατά μέγιστο επιτρεπτή αναλογία αραίωσης. Η παράβαση ή υπέρβαση των οδηγιών μπορεί να οδηγήσει στην αλλοίωση της ποιότητας του χρώματος και την απόδοσή του γενικότερα.
Τι να χρησιμοποιήσω για να βάψω το δάπεδο του γκαράζ μου;
Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει εγκλωβισμένη υγρασία μέσα στην πλάκα σκυροδέματος του δαπέδου. Αφού γίνει αυτό μπορούμε να προχωρήσουμε στη βαφή της. Η πρόταση μας είναι αυτό να γίνει με εποξειδική βαφή (DUROEPOXY ή DUROEPOXY FLOOR SF (χωρίς διαλύτες)) αφού πρώτα έχουμε ασταρώσει με το αντίστοιχο εποξειδικό αστάρι της DUROSTICK. Η εποξειδική βαφή δημιουργεί μη απορροφητική επιφάνεια με υψηλή σκληρότητα, ανθεκτική στην τριβή και σε ισχυρά οξέα και αλκάλια.
Υπάρχει κάποιο χρώμα που εκτός από να βάφει και διακοσμεί (καλλωπίζει) τις επιφάνειες και κάνει και άλλα χρήσιμα πράγματα;
Ο χρωματισμός μιας επιφάνειας (ιδιαίτερα δε εξωτερικής) μπορεί να εξυπηρετήσει επιπλέον του καλλωπισμού της, την προστασία της από τη διείσδυση σε αυτή υγρασίας – νερού από το περιβάλλον, στεγανοποιώντας τη και καλύπτοντας  μικρο-ρωγμές (τριχοειδή στο σοβά) και ατέλειες που υπάρχουν σε αυτή. Μπορεί, επίσης, να τη μονώσει σε σημαντικό βαθμό (αποδίδοντας σε αυτή ανακλαστικές ιδιότητες – λευκή ή παλ αποχρώσεις). Η προϋπόθεση για να συμβεί ένα ή περισσότερα από αυτά είναι η επιλογή του κατάλληλου κάθε φορά χρώματος, ανάλογα με την ανάγκη. Τέτοια χρώματα είναι τα ελαστομερή όπως το D-80 Hydrostop Elastic ή το THERMOELASTIC COLOR το ενεργειακό ψυχρό χρώμα της DUROSTICK που βάφει, μονώνει και στεγανοποιεί τις επιφάνειες.
Έχω μεγάλο πρόβλημα με τη λασποβροχή που μου λερώνει τους εξωτερικούς τοίχους, και είναι πολύ δύσκολο να την απομακρύνω, έτσι που κάθε τρεις και λίγο πρέπει να τους ξαναβάφω. Υπάρχει κάποια λύση;
Πράγματι, λόγω συνθηκών και γεωγραφικής θέσης, η λασποβροχή στην Ελλάδα που προέρχεται από τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Στη DUROSTICK παρασκευάσαμε ένα καινοτόμο υψηλής ποιότητας χρώμα νανομοριακής τεχνολογίας, με το όνομα WALL PRO NANO PAINT, το οποίο δημιουργεί επιφάνεια που δεν επιτρέπει τη συγκράτηση του μεγαλύτερου μέρους της σκόνης (λάσπης) που μεταφέρεται με τη βροχή, δεν επιτρέπει την απορρόφησή της από τους πόρους της χρωματισμένης επιφάνειας, ενώ κάνει δυνατό το πλύσιμο της επιφάνειας με καθαρό νερό ή και με νερό βροχής που δεν μεταφέρει σκόνη (λάσπη). Διατίθεται σε εκατοντάδες αποχρώσεις με τα συστήματα χρωματισμού DUROCOLOR & COLOR COLLECTION της DUROSTICK.
Στην περιοχή μου υπάρχει έντονη δραστηριότητα με δημιουργία GRAFFITI σε εξωτερικούς τοίχους και μαντρότοιχους. Αυτό συμβαίνει και στο δικό μου σπίτι. Τι να κάνω για να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση;
Γνωρίζουμε το πρόβλημα. Συμβαίνει, είναι η αλήθεια, σε πολλές περιοχές και πολύ συχνά. Αν και δεν μπορούμε να μειώσουμε τη συχνότητά του, μπορούμε ωστόσο να φροντίσουμε για τον εύκολο σχετικά καθαρισμό των επιφανειών από ανεπιθύμητα graffiti. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε ένα αποτελεσματικό πολυουρεθανικό χρώμα νέας τεχνολογίας, τροποποιημένο με σιλάνια, το DUROSTICK ANTIGRAFFITI. Δημιουργεί ένα αδιαβροχοποιητικό, ελαστικό, στεγανωτικό και ανθεκτικό αντικολλητικό φιλμ μακράς διάρκειας το οποίο αποτρέπει το χρωματισμό της επιφάνειας με κάθε μορφής graffiti σε σπρέι, μαρκαδόρους κ.ά. Στην περίπτωση που στην επιφάνεια παραμείνουν κάποια υπολείμματα χρώματος, αυτά απομακρύνονται με ιδιαίτερη ευκολία με το πανίσχυρο καθαριστικό DUROSTICK D-19 GRAFFITI REMOVER και ακολούθως η επιφάνεια μπορεί να ξεπλυθεί με νερό με ελαφρά πίεση ή με σφουγγάρι.
Με ποια σειρά βάφω ένα δωμάτιο;
Η πιο συνήθης πρακτική είναι να ασταρώσουμε και να βάψουμε πρώτα το ταβάνι, μετά να ασταρώσουμε τους τοίχους. Στη συνέχεια (αν επιθυμούμε) τοποθετούμε διακοσμήσεις ή τεχνοτροπίες σε μέρη (ή στοιχεία) της επιφάνειας του τοίχου, σφραγίζουμε κασσώματα ή όπου αλλού απαιτείται σφράγιση στο χώρο (σε σημεία συμβολής δομικών στοιχείων) και κατόπιν βάφουμε τον τοίχο. Σε περίπτωση επαναβαφής του δωματίου ακολουθείται η ίδια σειρά ενεργειών.
Ποια είναι η διάρκεια ζωής ενός καλού πινέλου;
Κατ’ αρχήν ένα καλής ποιότητας πινέλο θα αποδώσει καλύτερο αποτέλεσμα στην τελική επιφάνεια βαφής, ωστόσο κάποια στιγμή θα παρουσιάσει φθορά, ειδικότερα δε αν αυτό χρησιμοποιείται σε τραχιές επιφάνειες. Ωστόσο η ικανότητα του καλού πινέλου και το τελικό αποτέλεσμα που παίρνουμε από αυτό αξίζει τα λεφτά του. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ξεπλένουμε πολύ καλά το πινέλο μετά από κάθε χρήση/εφαρμογή.
Αν δεν μετρήσω σωστά και χρειασθεί να προμηθευτώ επιπλέον χρώμα για να ολοκληρώσω τη βαφή του χώρου μου, το συμπληρωματικό χρώμα θα είναι στην ίδια ακριβώς απόχρωση με το αρχικό;
Η αλήθεια είναι ότι οι προσπάθειες που γίνονται από τη χρωματοβιομηχανία είναι προς την κατεύθυνση αυτή, στην πραγματικότητα τα ίδια τα προϊόντα μα και ο εξοπλισμός χρωματισμού (μηχανές χρώματος) συνήθως παρουσιάζουν ελαφρές αποκλίσεις στην δημιουργία απολύτως όμοιων χρωμάτων όσον αφορά στην απόχρωσή τους. Αν στην πορεία της βαφής ενός χώρου εκτιμήσετε ότι το χρώμα που έχετε δεν θα φθάσει για να ολοκληρώσετε τη στρώση σε όλη την επιφάνεια, τότε καλό είναι να σταματήσετε σε ένα φυσικό κόψιμο (π.χ. στην ακμή κάποιου τοίχου, πόρτα, παράθυρο, …) και να συνεχίσετε με το συμπληρωματικό χρώμα από το σημείο αυτό.
Υπάρχει κάποιο ειδικό χρώμα για υγρούς χώρους όπως παραδείγματος χάρη το μπάνιο;
Βεβαίως. Το ειδικό χρώμα ΜΠΑΝΙΟ & ΚΟΥΖΙΝΑ της DUROSTICK είναι ένα ειδικά παρασκευασμένο χρώμα το οποίο δημιουργεί επιφάνεια ανθεκτική στη μούχλα που ευδοκιμεί σε υγρά περιβάλλοντα όπως στα μπάνια αλλά και στις κουζίνες –από διαφυγόντες υδρατμούς κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος. Χρησιμοποιήστε το άφοβα σε ταβάνια, τοίχους και άλλες επιφάνειες που βρίσκονται στους χώρους αυτούς αφού πρώτα καθαρίσετε τις επιφάνειες ώστε να απομακρύνετε εντελώς μούχλα και στίγματα που πιθανόν προϋπάρχουν.
Υπάρχει κάποιο ειδικό χρώμα για τη βαφή/χρωματισμό του παιδικού δωματίου;
Ένας χώρος που τον αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία, το παιδικό δωμάτιο απαιτεί την προσεκτική επιλογή μας όταν πρόκειται για τη βαφή και το χρωματισμό του. Για λόγους προστασίας της υγείας του παιδιού, η επιλογή μας συνήθως στρέφεται σε επώνυμα πιστοποιημένα από επίσημο ελληνικό ή ευρωπαϊκό φορέα  οικολογικά χρώματα. Τέτοιο είναι το χρώμα SUPER ECO της DUROSTICK το οποίο φέρει πιστοποίηση από το ΑΣΑΟΣ (Ανώτατο Συμβούλιο Απονομής Οικολογικών Σημάτων _ Ελληνικός Φορέας) και τον Οργανισμό Απονομής Οικολογικών Σημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU ECOLABEL EL/07/023).
Τι είναι καλύτερο να χρησιμοποιώ: Διάφανο, ημιδιάφανο ή έγχρωμο βερνίκι στο χώρο μου;
Το πρώτο πράγμα που μπορεί να πει κανείς είναι ότι η συγκεκριμένη επιλογή είναι, καταρχήν’ θέμα αισθητικής. Το διάφανο και το ημιδιάφανο βερνίκι αφήνει τα ‘νερά’ του ξύλου ορατά (πλήρως ή μερικώς) να φανούν και να αναδειχθούν ενώ το έγχρωμο καλύπτει εντελώς την επιφάνεια. Η ολική κάλυψη της επιφάνειας ίσως κριθεί σκόπιμη όταν η ξύλινη επιφάνεια έχει ατέλειες ή φθορές που επιθυμούμε να καλύψουμε.
Ο τοίχος που πρόκειται να βάψω (εσωτερικός) έχει πολλές ατέλειες. Τι λύσεις υπάρχουν για τη βαφή του ώστε να επισκευασθούν (ή τουλάχιστον να κρυφτούν κατά το δυνατόν) οι ατέλειες μετά το πέρας της εφαρμογής;

Υπάρχουν περισσότερες από μία λύσεις. Η κάλυψη των ατελειών αλλά και η επιπέδωση της επιφάνειας –εφόσον υπάρχει και τέτοια ανάγκη- μπορεί να επιτευχθεί με το σπατουλάρισμα της επιφάνειας με στόκους εξομάλυνσης που διατίθενται με δυνατότητα διαφόρων παχών ανά στρώση. Αυτοί είναι οι κάτωθι:

 • STUCCOFIX P (1-1,5mm),
 • POWDER COAT (4mm),
 • Granular (20mm),
 • Granular ULTRA (15mm). 
Υπάρχει κάποια λύση για να καλύψω τις μικρο-ατέλειες που έχει ο εξωτερικός μου τοίχος, να τον αδιαβροχοποιήσω αποτελεσματικά και να τον βάψω;

Οι εξωτερικές τοιχοποιίες ακριβώς επειδή έρχονται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον, σε βάθος χρόνου και ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής τους, παρουσιάζουν φθορές και ζημιές, αποκολλήσεις και αποσαθρώσεις σοβά και χρωμάτων. Όταν αποφασίσουμε να τις αποκαταστήσουμε, ξεκινάμε από την αποκατάσταση των ατελειών που έχουν δημιουργηθεί στο σοβά και στη συνέχεια προχωρούμε στην επαναβαφή τους. Αν η ζημιά στο σοβά έχει προχωρήσει σε βάθος τότε χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα επισκευαστικά (SUPER FLEX POWDER, D-66 REPAIR, D-32) την αποκαθιστούμε, ασταρώνουμε (AQUAFIX, ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ) για να σταθεροποιήσουμε την επιφάνεια και στη συνέχεια επαναβάφουμε με ένα καλό ακρυλικό χρώμα (10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ, ΑΚΡΥΛΙΚΟ 100%). Αυτή είναι η συνηθισμένη διαδικασία. Ωστόσο η δημιουργία ενός καινοτόμου υλικού, του WATERPROOF MORTAR, έρχεται να αλλάξει τα συνηθισμένα. Πρόκειται για ένα νέο υλικό τσιμεντοειδούς βάσης που εφαρμόζεται στην κατάλληλα προετοιμασμένη – επισκευασμένη και σταθερή επιφάνεια του εξωτερικού τοίχου καλύπτοντας τριχοειδή και ατέλειες έως 1mm ενώ παράλληλα αδιαβροχοποιεί αποτελεσματικά την τοιχοποιία, προστατεύοντάς τη από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος και κύρια της υγρασίας που υπάρχει σε αυτό. Έτσι ο μανδύας που δημιουργεί προστατεύει την τοιχοποιία  αποτελεσματικά για πολλά χρόνια. Ο μανδύας που δημιουργεί το WATERPROOF MORTAR αποτελεί το ιδανικό υπόστρωμα για την βαφή των επιφανειών με ένα καλό ακρυλικό χρώμα. Εφαρμόζουμε σε 1-2 επιστρώσεις ανάλογα με την περίπτωση και αφού στεγνώσουν, ασταρώνουμε και βάφουμε. Η ποιότητα των ακρυλικών χρωμάτων που επιλέγουμε διασφαλίζει εν πολλοίς το αποτέλεσμα και τη διάρκεια στο χρόνο.

ΣΤΟΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΥΔΡΕΣ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑΣ
Σε τι είδους επιφάνειες ή υποστρώματα εφαρμόζονται οι στόκοι τεχνοτροπίας;
Οι στόκοι τεχνοτροπίας Stucco Vivere σε πάστα ή Matiz Stucco Decorativo σε μορφή πούδρας της DUROSTICK εφαρμόζονται σε μεγάλο αριθμό ορυκτών επιφανειών: (σοβάς, λείο σκυρόδεμα, γυψοσανίδα, τσιμεντοσανίδα, πορομπετόν κ.ά.). Ωστόσο με την κατάλληλη προεργασία υποστρώματος ώστε αυτό να αποκτήσει κατάλληλη πρόσφυση, μπορούμε να τοποθετήσουμε στόκους τεχνοτροπίας σε ξύλινες ακόμη και σε μεταλλικές επιφάνειες.
Η εφαρμογή στόκων τεχνοτροπίας πραγματοποιείται σε εσωτερικούς ή σε εξωτερικούς χώρους;
Συνήθως οι τεχνοτροπίες δημιουργούνται σε εσωτερικούς χώρους και σε αντικείμενα (τοίχους, κολόνες, τζάκια κ.ά.). Η τοποθέτηση τεχνοτροπιών σε εξωτερικούς -κυρίως σκεπασμένους χώρους- αν και δεν είναι μια συνηθισμένη επιλογή, ωστόσο μπορεί να γίνει υπό την τήρηση ορισμένων προϋποθέσεων, όπως π.χ. την αποφυγή άμεσης επαφής με το δυνατό ηλιακό φως ή το νερό της βροχής.
Για την εφαρμογή ενός στόκου τεχνοτροπίας χρειάζεται κάποια ειδική γνώση, εμπειρία, δεξιοτεχνία ή μπορώ να το κάνω κι εγώ;
Γνώση, εμπειρία, δεξιοτεχνία τόλμη και φαντασία. Να τι χρειάζεται σε κατάλληλες δοσολογίες για να πάρει κανείς ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Κάθε αποτέλεσμα βέβαια είναι μοναδικό. Οι τεχνοτρόποι τεχνίτες κατά τεκμήριο διατηρούν το πλεονέκτημα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια ερασιτεχνική προσέγγιση του θέματος δεν μπορεί να έχει θαυμαστό αποτέλεσμα και αυτή. Άλλωστε η ματιά μας πάνω στο δημιούργημα είναι και θα παραμένει για πάντα μια υποκειμενική υπόθεση. Τολμήστε το λοιπόν. Μη διστάζετε. Δεν θα δημιουργήσετε απλά μια τεχνοτροπία. Θα δημιουργήσετε τη δική σας μοναδική τεχνοτροπία.
Αν το αποτέλεσμα της εφαρμογής δεν μου αρέσει μπορώ να το αλλάξω;
Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν. Ευκολότερα αυτό μπορεί να γίνει ενόσω η εφαρμογή είναι ακόμη νωπή αλλά ακόμη και αν έχει στεγνώσει, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί με ευκολία να δεχθεί τις τροποποιητικές επεμβάσεις σας. Αλλά και μετά την ολοκλήρωση της έχετε πάντα τη δυνατότητα να επέμβετε προσθέτοντας ή αφαιρώντας-καλύπτοντας ‘πινελιές’ μέχρι να φθάσετε στο αισθητικά αποδεκτό και ικανοποιητικό αποτέλεσμα που επιθυμείτε.
Η τεχνοτροπία γίνεται με ένα ή με συνδυασμό προϊόντων;
Συνήθως γίνεται με τη χρήση του στόκου της επιλογής μας,Stucco Vivere σε πάστα ή Matiz Stucco Decorativo σε μορφή πούδρας της DUROSTICK, των χρωστικών DUROCOLOR που χρησιμοποιούμε για να επιτύχουμε το αισθητικό αποτέλεσμα και της προστασίας με ειδικά βερνίκια (DECOLUX ή CERA VIVERE) που επιλέγουμε για να την προστατέψουμε, να την σταθεροποιήσουμε, να αποτρέψουμε τη διείσδυση σε αυτή πάσης φύσης λεκέδων και να την βοηθήσουμε να μακροημερεύσει.
Η τεχνοτροπία με στόκους και πούδρες αντέχει στο χρόνο;
Αν ακολουθήσουμε τις τεχνικές οδηγίες που αφορούν στην κατάλληλη χρήση των υλικών και βέβαια αν φροντίσουμε να τηρήσουμε κατά το τελικό της στάδιο τις οδηγίες για την προστασία της επιφάνειας τότε ναι η αντοχή της στο χρόνο είναι πραγματικά μεγάλη. Βέβαια, εννοείται ότι έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία των υποστρωμάτων της, των επιφανειών που πρόκειται να τη φιλοξενήσουν.
Πως συνδυάζω το χρώμα με την τεχνοτροπία;
Το χρώμα αποτελεί αναντίρρητα στοιχείο καλλωπισμού ενός χώρου. Εφαρμόζεται σε μία ή περισσότερες αποχρώσεις, σε σύνθεση, σε αντίθεση, αλλά και συνδυαζόμενο με στοιχεία τεχνοτροπίας που σημαίνουν και αναδεικνύουν αντικείμενα ή θέσεις δίνοντας στο χώρο τη μοναδική του αισθητική εικόνα και ταυτότητα. Μερικές βασικές γνώσεις όσον αφορά τον χρωματικό κύκλο και τους χρωματικούς συνδυασμούς καλό είναι να έχετε (μπορείτε να βρείτε σχετική πληροφόρηση στο έντυπο «THE COLOR OF EMOTIONS» που στην ψηφιακή του μορφή είναι άμεσα διαθέσιμο στο site της DUROSTICK).
Τα υλικά τεχνοτροπίας είναι ακριβά ή φθηνά υλικά;
Τα υλικά που διαθέτουμε είναι οικονομικά, εύχρηστα και αποτελεσματικά. Αυτό όμως που κάνει μια τεχνοτροπία θαυμαστή και υψηλής αισθητικής αξίας είναι η τεχνοτροπία (η εφαρμογή) αυτή καθεαυτή. Ο τρόπος που τα υλικά εφαρμοζόμενα αγγίζουν, περισσότερο, λιγότερο ή και καθόλου την αισθητική χορδή μας. Η ποιότητα των υλικών (όχι πάντα άμεσα συναρτώμενη με την τιμή τους) είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για τη διασφάλιση του αποτελέσματος της εφαρμογής τους η οποία δεν απαιτεί μόνο μαστοριά αλλά και αισθητικό και καλλιτεχνικό κριτήριο του εφαρμοστή. Βέβαια τόλμη και δημιουργική φαντασία.
Υπάρχει έντυπη, ψηφιακή ή άλλου τύπου πληροφόρηση της DUROSTICK στην οποία να βρω λεπτομέρειες που να αφορούν τους στόκους και τις πούδρες τεχνοτροπίας και τις εφαρμογές τους;
Η DUROSTICK είναι δίπλα σας από τα αρχικά στάδια της διερεύνησης λύσης, της επιλογής και της αγοράς των κατάλληλων κάθε φορά προϊόντων, αλλά και στα στάδια της εφαρμογής τους στο χώρο σας. Με την Τεχνική της Υποστήριξη (τηλεφωνική, μέσω e-mail, ειδικών εφαρμογών, mobile app support). Επίσης, με πλειάδα έντυπης και ψηφιακής πληροφόρησης και εκπαίδευσης στη χρήση των προϊόντων της διαθέσιμα στα σημεία πώλησης των προϊόντων της, στο Internet και αλλού.
ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ
Είναι τα προϊόντα καθαρισμού ασφαλή κατά τη χρήση τους και μετά από αυτή, για την υγεία μου;
Εξαρτάται από κάθε προϊόν ή κάθε κατηγορία προϊόντων ξεχωριστά. Σίγουρα υπάρχουν προϊόντα που είναι λιγότερο έως καθόλου επιβλαβή για την υγεία. Παραδείγματος χάριν, προϊόντα που φέρουν χαρακτηρισμό ‘οικολογικού’ αλλά και τα πλήρως βιοδιασπώμενα καθαριστικά είναι κατά τεκμήριο ασφαλή προϊόντα. Όλα τα τυποποιημένα/βιομηχανοποιημένα προϊόντα καθαρισμού φέρουν στη συσκευασία τους τις απαιτούμενες πληροφορίες και σημάνσεις  που αφορούν σε θέματα ασφαλείας αποθήκευσης και χρήσης καθώς και οδηγίες για τον τρόπο χρήσης ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις. Διαβάστε, ενημερωθείτε και κάνετε τη δική σας επιλογή για τη χρήση ή μη χρήση τους. Τηρείτε με λεπτομέρεια τις οδηγίες χρήσης που θα βρείτε στη συσκευασία του κάθε καθαριστικού.
Τι είναι τα βιοδιασπώμενα καθαριστικά; Καθαρίζουν αποτελεσματικά;
Βιοδιασπώμενο υλικό (καθαριστικό στην περίπτωσή μας) είναι ένα υλικό ικανό να διασπαστεί (αποσυντεθεί) ταχέως με τη δράση μικροοργανισμών. Μεταξύ των βιοδιασπώμενων ουσιών περιλαμβάνονται προϊόντα που κατασκευάζονται με βάση φυσικά υλικά. Η βιοδιασπαστική ιδιότητα των υλικών δεν συναρτάται άμεσα με την καθαριστική τους ισχύ/δύναμη πράγμα που σημαίνει ότι ναι καθαρίζουν αποτελεσματικά.
Τι είναι τα καθαριστικά ειδικού σκοπού; Είναι αυτά τα καθαριστικά λιγότερο ήπια από τα κοινά;
Είναι καθαριστικά ειδικά σχεδιασμένα για να καθαρίζουν αποτελεσματικά δύσκολους ελαιώδεις ή υδαρούς λεκέδες που συνήθως έχουν παραμείνει για μεγάλα διαστήματα και έχουν εισχωρήσει στους πόρους των επιφανειών. Κατά τεκμήριο τέτοιου τύπου καθαριστικά είναι περισσότερο δραστικά από τα κοινά καθαριστικά αλλά επιπλέον ειδικά μελετημένα ώστε να μην προκαλούν φθορές και ζημιές στις επιφάνειες για τις οποίες έχουν σχεδιασθεί να καθαρίζουν (π.χ. επιφάνειες από μάρμαρο). Ικανό να διασπαστεί (αποσυντεθεί) ταχέως με τη δράση των μικροοργανισμών. Μεταξύ των βιοδιασπώμενων ουσιών περιλαμβάνονται  υπολείμματα τροφών, βαμβάκι, μαλλί, ξύλο, τα ανθρώπινα και τα ζωικά απόβλητα, τα προϊόντα που κατασκευάζονται με βάση φυσικά υλικά (όπως χαρτί, και σαπούνια με βάση φυτικό έλαιο).
Πώς διασφαλίζω ότι ο καθαρισμός μίας επιφάνειας ή αντικειμένου, δεν θα προκαλέσει ζημιά σε αυτή/ο;
Κατ’ αρχήν επιλέγω και εμπιστεύομαι επώνυμα προϊόντα και ιδιαίτερα αυτά που φέρουν αξιόπιστες πιστοποιήσεις. Διαβάζω προσεκτικά την ετικέτα της συσκευασίας του προϊόντος (καθαριστικού) που σκοπεύω να χρησιμοποιήσω. Συνήθως περιγράφει τα πεδία (επιφάνειες) εφαρμογής του καθαριστικού και εφιστά την προσοχή για μη χρήση του σε συγκεκριμένες εφαρμογές και επιφάνειες. Ωστόσο, μια επιπλέον καλή πρακτική –εφόσον υπάρχει η δυνατότητα- είναι η δοκιμή του προϊόντος σε μικρή έκταση, ή δυνατόν σε μη εμφανές σημείο της επιφάνειας προς καθαρισμό. Στη συνέχεια και εφόσον δεν παρατηρήσουμε κάποιο πρόβλημα συνεχίζουμε εφαρμόζοντας στην υπόλοιπη επιφάνεια.
Πόσο σημαντικό είναι να τηρώ τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης κάθε καθαριστικού προϊόντος που χρησιμοποιώ;
Είναι εξίσου σημαντικό να τηρώ τόσο τις οδηγίες χρήσης όσο και τις οδηγίες προφύλαξης κάθε καθαριστικού προϊόντος και να επιλέγω προϊόντα που περιλαμβάνουν τέτοιου τύπου οδηγίες στην συσκευασία τους. Η τήρηση των κανόνων χρήσης διασφαλίζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα καθαρισμού αλλά και τη μη πρόκληση βλάβης ή φθοράς στις προς καθαρισμό επιφάνειες. Από την άλλη οι οδηγίες προφύλαξης προστατεύουν τόσο αυτόν/η που χρησιμοποιεί το καθαριστικό όσο και όσους βρίσκονται στο χώρο κατά τη διάρκεια του καθαρισμού (ίσως και μετά από αυτόν, σε κάποιες περιπτώσεις) από βλάβες στην υγεία τους άμεσα ή και σε βάθος χρόνου (αλλεργικές αντιδράσεις, εξανθήματα και πάσης μορφής δερματικές ή αναπνευστικές βλάβες, κ.ά.).
Αν χρησιμοποιώ καθαριστικά σε εσωτερικούς χώρους, τι πρέπει να προσέχω;
Θα πρέπει να φροντίζω ώστε ο χώρος κατά τη διάρκεια του καθαρισμού και για αρκετή ώρα μετά από αυτόν, να αερίζεται επαρκώς. Θα πρέπει να απομακρύνομαι από το χώρο αν διαπιστώσω ότι οι πιθανές αναθυμιάσεις του προϊόντος προκαλούν σε εμένα και ίσως και σε άλλους που βρίσκονται στο χώρο οποιασδήποτε μορφής δυσφορία ή δυσανεξία. Καλό είναι να μην βρίσκονται στο χώρο παιδιά, ηλικιωμένοι ή άτομα με χρόνια αναπνευστικά ή δερματολογικά νοσήματα που πιθανόν να επηρεασθούν από πιθανές αναθυμιάσεις ή οσμές που απορρέουν από τη χρήση του καθαριστικού.
Πού και πώς αποθηκεύω τα καθαριστικά προϊόντα που έχω στο σπίτι μου;
Αποθηκεύουμε τα καθαριστικά σε χώρους ασφαλείς σε προσέγγιση από παιδιά, σε χώρους με φυσιολογικό εύρος θερμοκρασιών.
Με τι συχνότητα χρησιμοποιώ τα καθαριστικά και πώς προκύπτει αυτή; Υπάρχει κάποιος τρόπος να μειώσω τη χρήση των καθαριστικών επιφανειών;
Η συχνότητα χρήσης ενός καθαριστικού προϊόντος είναι συνήθως μια υποκειμενική υπόθεση αν μιλάμε για οικιακούς ή ιδιωτικούς χώρους. Σε επαγγελματικούς χώρους είναι επίσης συνάρτηση των απαιτήσεων υγιεινής όπως αυτές προκύπτουν από τη σχετική νομοθεσία. Η χρήση του χώρου, η επαφή ή η συνάφεια των επιφανειών με ρυπογόνους παράγοντες, οι συνθήκες περιβάλλοντος του χώρου (π.χ. σχετική υγρασία, επαρκής αερισμός, φωτισμός, κ.ά.), η κατάσταση των επιφανειών, η ύπαρξη ή μη αδιαβροχοποίησης τους, και πιθανόν και άλλοι ειδικοί παράγοντες, είναι όλες παράμετροι που καθορίζουν τόσο την απόφασή μας για τον καθαρισμό του χώρου όσο και τη συχνότητα με την οποία αυτή προγραμματίζεται να πραγματοποιείται.
Αν από λάθος γίνει κατάποση καθαριστικού προϊόντος, τι ενέργειες κάνω;
Σε περίπτωση κατάποσης καθαριστικού προϊόντος αναζητώ άμεσα βοήθεια από γιατρό, ή επικοινωνώ άμεσα με το Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων στο τηλέφωνο που αναγράφεται στη συσκευασία του προϊόντος. Η ετικέτα της συσκευασίας του καθαριστικού προϊόντος πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμη προς επίδειξη.
Επαγγελματίες
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Τι σημαίνουν πρακτικά οι πιστοποιήσεις που έχουν αρκετά προϊόντα της DUROSTICK;
Οι ελληνικές ή ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις που φέρουν αρκετά προϊόντα της DUROSTICK (όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία) αποτελούν ισχυρό εχέγγυο για την ποιότητα των προϊόντων και την τήρηση των προδιαγραφών υλικού που αφορούν σε συγκεκριμένα πρότυπα ή μετρήσεις. Πρακτικά αυτό διασφαλίζει την ποιότητα των εφαρμογών και προστατεύει άμεσα και μελλοντικά το όνομα και τη φήμη του επαγγελματία χρήστη των προϊόντων.
Είναι τα προϊόντα της DUROSTICK ασφαλή στη χρήση τους;
Τα προϊόντα της DUROSTICK σε τήρηση της σχετικής νομοθεσίας συνοδεύονται από Πιστοποιητικό Δεδομένων Ασφαλείας (MSDS: Material Safety Data Sheet) και φέρουν τις κατάλληλες σημάνσεις ασφαλείας στα κείμενα της συσκευασίας τους. Υπό την προϋπόθεση ότι οι κανόνες ασφαλείας τηρούνται κατά τη φάση της εφαρμογής τους, τα προϊόντα δεν προκαλούν βλάβη στο χρήστη. Μετά το πέρας και την ωρίμανση της εφαρμογής δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο σε όποιον έρχεται σε άμεση επαφή ή βρίσκεται στο χώρο του εφαρμοσμένου προϊόντος.
Πώς επηρεάζουν τα προϊόντα της DUROSTICK το περιβάλλον;
Η σχεδίαση και υλοποίηση (παραγωγή) αλλά και η αποθήκευση των προϊόντων λαμβάνει σε κάθε στάδιο τις απαραίτητες πρόνοιες ώστε, κατά το δυνατόν, να μην βλάπτεται το περιβάλλον. Ο στόχος αφορά στη μείωση του ‘ενεργειακού αποτυπώματος’ (της ενέργειας που καταναλώνεται ανά μονάδα βάρους ή όγκου για την παραγωγή ενός προϊόντος). Αφορά επίσης στην ελαχιστοποίηση των άμεσων ή έμμεσων βλαπτικών επιπτώσεων σε ανθρώπους, ζώα, στον αέρα, στο υπέδαφος, κ.ά. Μετά την εφαρμογή τους τα προϊόντα αδρανοποιούνται και δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο τόσο κατά τη φάση της χρήσης τους όσο και κατά τη φάση της απόθεσής τους ως απορρίμματα. Η φιλοσοφία της DUROSTICK είναι, από την ίδρυσή της έως και σήμερα, να δημιουργεί και να διαθέτει στην αγορά προϊόντα φιλικά στον άνθρωπο και το περιβάλλον. 
Κάνουν τα προϊόντα της DUROSTICK ‘σωστά’ τη δουλειά τους, κάνουν αυτό που υπόσχονται; Δε θέλω να εκτεθώ. Θέλω να προστατέψω τη φήμη μου!
Έτσι λένε χιλιάδες επαγγελματίες μα και ιδιώτες χρήστες που τα χρησιμοποιούν για πάνω από τρεις δεκαετίες. Έτσι λέει το όνομα και η φήμη που συνοδεύει όλα αυτά τα χρόνια την εταιρία. Έτσι λένε οι συνάδελφοί σας της οικοδομής. Ρωτήστε τους. Τα προϊόντα της DUROSTICK είναι ελεγμένα τόσο εργαστηριακά όσο και σε πραγματικές συνθήκες εφαρμογής. Φέρουν όλες τις απαιτούμενες ελληνικές και ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις. Φροντίστε να τηρείτε πιστά τις οδηγίες χρήσης και αυτά δεν πρόκειται να σας εκθέσουν. Το αντίθετο, η εξαιρετική τους ποιότητα, που οδηγεί σε άψογες εφαρμογές, θα ενισχύσει περεταίρω τη φήμη σας.
Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν πολλά παρόμοια προϊόντα (π.χ. βελτιωτικά γαλακτώματα). Πώς και με ποια κριτήρια επιλέγω;
Πράγματι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συναντήσετε παρόμοια (αλλά όχι τα ίδια) προϊόντα. Η διαφοροποίηση μπορεί βεβαίως να προκύπτει από διαφορές στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές τους. Σε κάθε περίπτωση, εσείς επιλέξτε το προϊόν που καλύπτει τη δική σας ανάγκη, είναι άμεσα διαθέσιμο από το κατάστημα που σας εξυπηρετεί και αποτελεί ανταγωνιστική επιλογή. Να γνωρίζετε ότι στην DUROSTICK δεν έχουμε ‘καλά’ και ‘κακά’ προϊόντα. Η ίδια φιλοσοφία διέπει όλα μας τα προϊόντα και απλά έχουμε φροντίσει ώστε να έχουμε στη διάθεσή σας πολλαπλές επιλογές.
Πώς μπορώ να μάθω για την εφαρμογή (στάδια και πληροφορίες) για το προϊόν ή την κατηγορία προϊόντων που με ενδιαφέρει;
Ξεκινήστε διαβάζοντας τις πληροφορίες που θα βρείτε στη συσκευασία των προϊόντων. Προμηθευτείτε από το κατάστημα/τα τα οποία επισκέπτεστε τεχνικά φυλλάδια που αφορούν το προϊόν ή την κατηγορία στην οποία αυτό εντάσσεται (π.χ. σφραγιστικά). Επισκεφθείτε στο Internet το www.durostick.gr και βρείτε πληροφόρηση οργανωμένη τόσο με βάση τα προϊόντα όσο και με βάση τις ανάγκες που αυτά καλύπτουν. Δείτε ή κατεβάστε στον υπολογιστή σας βίντεο εφαρμογών προϊόντων DUROSTICK από το site της DUROSTICK ή από το κανάλι της στο YOUTUBE. Επικοινωνήστε με την Τεχνική Υποστήριξη της εταιρίας μέσω τηλεφώνου (210 55 16 500), e-mail:technical@durostick.gr ή μέσω του site της DUROSTICK.
Πώς θα λάβω την κατάλληλη τεχνική εκπαίδευση για εφαρμογές (αυτόνομα ή συνδυαστικά) με προϊόντα DUROSTICK;
Η DUROSTICK σε συνεργασία με καταστήματα που διαθέτουν τα προϊόντα της στην αγορά διενεργεί τεχνικά σεμινάρια μικρότερου ή μεγαλύτερου εύρους σε όλες τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Παρουσιάζει νέα και καινοτόμα προϊόντα και λύσεις αλλά και ενημερώνει για το σύνολο της γκάμας της. Παρέχει ολοκληρωμένες εφαρμογές (δείγματα) αλλά και δείγματα προϊόντος για δοκιμή από τον ίδιο τον τεχνίτη. Βεβαίως θέτει την Τεχνική Υποστήριξη της στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου. Στοιχεία και πληροφορίες για προϊόντα, λύσεις και εφαρμογές θα βρει κανείς στα sites της εταιρίας, στα (σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ & ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ & ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ, σε άλλα τεχνικά έντυπα, σε βιντεοσκοπημένες βήμα-βήμα εφαρμογές.
Πώς μπορώ να μαθαίνω για νέα προϊόντα και λύσεις που έχει να μου προτείνει η DUROSTICK;
Με μια απλή εγγραφή στο NEWSLETTER του site της DUROSTICK (www.durostick.gr ) αλλά και από τεχνικά σεμινάρια και ενημερώσεις που η εταιρία πραγματοποιεί στα συνεδριακά της κέντρα σε Αθήνα (Ασπρόπυργος) και Θεσσαλονίκη αλλά και σε διάφορες περιοχές με συνεργαζόμενα με αυτή καταστήματα.
Μπορώ να εμπιστεύομαι νέα και καινοτόμα προϊόντα της DUROSTICK; (πριν ακόμη κάνουν τη διαδρομή τους στην αγορά);
Πριν κυκλοφορήσει ένα νέο (και ιδιαίτερα ένα νέο καινοτόμο) προϊόν στην αγορά αυτό υπόκειται σε εξαντλητικούς ελέγχους στα εργαστήρια της εταιρίας αλλά και σε πραγματικές εφαρμογές από συνεργαζόμενους με την εταιρία επαγγελματίες τεχνίτες. Κατ’ αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του προϊόντος από την πρώτη κιόλας στιγμή της κυκλοφορίας του.
Μπορώ να έχω κάποια ‘δώρα’ (π.χ. ρουχισμός) από την εταιρεία με βάση τον τζίρο που κάνω σε προϊόντα DUROSTICK;

Η DUROSTICK διαθέτει δώρα (ρουχισμό και άλλα) συνδεδεμένα με σύστημα πόντων με αγορές συγκεκριμένων συσκευασιών συγκεκριμένων προϊόντων. Μπορείτε να αποκτήσετε δώρα, ρουχισμό ακόμη και ταξίδια από τη DUROSTICK συγκεντρώνοντας πόντους από επιλεγμένες συσκευασίες προϊόντων της εταιρίας. Για λεπτομέρειες διαβάστε το σχετικό φυλλάδιο "Συγκέντρωσε πόντους - Κέρδισε δώρα", στην ενότητα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ -- ΕΝΤΥΠΑ -- ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ. 

Μπορώ να αγοράσω προϊόντα απευθείας από την εταιρεία;
Τα προϊόντα της DUROSTICK διατίθενται στην αγορά αποκλειστικά δια μέσω συνεργαζόμενων με την εταιρία καταστημάτων και όχι απευθείας στους τελικούς χρήστες. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε παρέχοντάς σας τεχνική βοήθεια ή συμβουλή εάν την αναζητήσετε σε εμάς και να σας φέρουμε σε επαφή με κατάστημα/τα στην περιοχή ενδιαφέροντός σας, ώστε να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας από αυτά.
Μπορώ να έχω τεχνική υποστήριξη απευθείας στο έργο;
Αφού πρώτα μιλήσετε με την Τεχνική Υποστήριξη της εταιρίας και παραθέσετε το πρόβλημα που σας απασχολεί, ανάλογα με τη (γεωγραφική) θέση του έργου, το χρόνο και τη διαθεσιμότητα του προσωπικού, υπάρχει η δυνατότητα για επί τόπου επίσκεψη στο έργο για παροχή τεχνικής υποστήριξης εφόσον κριθεί σκόπιμο. Σε έργα σχετικά μεγάλης κλίμακας η επί τόπου τεχνική υποστήριξη, επίδειξη (νέων) ή υπαρχόντων προϊόντων και λύσεων γίνεται ευκολότερα δια μέσω του συνδέσμου σας με την εταιρία.
Μπορώ να έχω έναν άνθρωπο με τον οποίο να συνεργάζομαι για κάθε θέμα που αφορά τη DUROSTICK;
Είναι στις προθέσεις της εταιρίας να δημιουργεί σύνδεση και σχέσεις με τους τεχνίτες της κάθε περιοχής στους οποίους συνήθως αποκτά πρόσβαση δια μέσω των συνεργαζόμενων καταστημάτων από τα οποία αυτοί προμηθεύονται προϊόντα/υλικά για τη δουλειά τους. Ο τεχνίτης αποκτά έτσι άμεση επαφή με τον εκπρόσωπο της εταιρίας που τον συνδράμει στο έργο του, του γνωρίζει νέα προϊόντα και λύσεις, τον βοηθά στην καλύτερη παρουσίαση της εργασίας του, τον προμηθεύει με δείγματα επίδειξης εφαρμοσμένων προϊόντων, τον προτείνει πιθανόν για υλοποίηση νέων έργων (που προκύπτουν από ερωτήματα στην τεχνική υποστήριξη της εταιρίας) και γενικότερα στέκεται δίπλα του σε κάθε επαγγελματική του ανάγκη.
Μπορώ να έχω δείγματα προϊόντων για να τα εφαρμόσω και να βγάλω εγώ τα δικά μου συμπεράσματα;
Βεβαίως. Ζητήστε από την εταιρία δείγμα προϊόντος είτε δια μέσω του site της, είτε μέσω επαφής σας με την τεχνική υποστήριξη και θα φροντίσουμε να το έχετε στα χέρια σας όσο πιο άμεσα γίνεται δια μέσω του καταστήματος από το οποίο προμηθεύεστε με προϊόντα για τη δουλειά σας. Μιλήστε για την ανάγκη/ες σας ή τα θέματα που σας απασχολούν με την Τεχνική μας Υποστήριξη ώστε να λάβετε σχετικές κατευθύνσεις για τη σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Μπορώ να έχω στη διάθεσή μου εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με εφαρμογές προϊόντων καθώς και προωθητικό υλικό που θα χρειασθούν για επίδειξη και δειγματισμό στους πελάτες μου;
Βεβαίως και μπορείτε. Περιηγηθείτε και επιλέξτε από το εκπαιδευτικό μας υλικό που θα βρείτε τόσο στα καταστήματα συνεργατών μας (διατίθεται δωρεάν: έντυπα, DVDs, εφαρμοσμένα δείγματα, κ.ά.) καθώς και στο υλικό σε ψηφιακή μορφή που θα βρείτε στο site της εταιρίας www.durostick.gr ή μιλήστε άμεσα μαζί μας, με την Τεχνική μας Υποστήριξη.
Ιδιώτες
ΙΔΙΩΤΕΣ
Ποια είναι η εταιρεία DUROSTICK;
Μια αμιγώς ελληνική εταιρία με παρουσία δεκαετιών (έτος ίδρυσης 1989) στην ελληνική αγορά δομικών υλικών, συγκολλητικών υλών, κονιαμάτων και χρωμάτων. Κατέχει δεσπόζουσα θέση στην Ελλάδα και σημαντική παρουσία στο εξωτερικό. Διαθέτει πάνω από 300 διαφορετικά προϊόντα ικανά να καλύψουν μεγάλο εύρος αναγκών στο σπίτι, το κτίριο ή την οικοδομή σας.
Τι μπορώ να κάνω με τα προϊόντα της DUROSTICK;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα προϊόντα της DUROSTICK στη νέα κατασκευή, τη συντήρηση, την επισκευή, την ανακαίνιση, τη διακόσμηση, τον καθαρισμό και τη φροντίδα του κτιρίου ή της κατοικίας σας. Γενικά, μπορείτε με αυτά να πραγματοποιήσετε εκατοντάδες διαφορετικές εργασίες και να δώσετε λύσεις στην πλειονότητα οικοδομικών και όχι μόνο προβλημάτων και θεμάτων που σας απασχολούν.
Πού μπορώ να βρω τα προϊόντα της DUROSTICK;
Τα προϊόντα της DUROSTICK θα τα βρείτε σε επιλεγμένα σημεία (πάνω από 3.000) σε όλη την Ελλάδα (αλλά και σε χώρες στις οποίες η εταιρία αναπτύσσει εξαγωγική δραστηριότητα), σε συνεργαζόμενα καταστήματα (Πολυκαταστήματα, καταστήματα Δομικών Υλικών και καταστήματα Ειδών Υγιεινής) και βέβαια στο χρωματοπωλείο της γειτονιάς σας.
Μπορώ να αγοράσω προϊόντα της DUROSTICK απευθείας από την εταιρία;
Η DUROSTICK δεν διαθέτει τα προϊόντα της απευθείας στον τελικό καταναλωτή είτε αυτός είναι ιδιώτης ή επαγγελματίας. Τα προϊόντα της εταιρίας θα βρείτε αποκλειστικά στα συνεργαζόμενα με την εταιρία καταστήματα λιανικής πώλησης, στα κανάλια πώλησης που προαναφέραμε.
Είναι τα προϊόντα της DUROSTICK αξιόπιστα;
Τα προϊόντα της DUROSTICK είναι επώνυμα, αναγνωρισμένα και αξιόπιστα και φέρουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις που προβλέπονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά όχι μόνο την ποιότητά τους αλλά και την ασφάλεια κατά τη χρήση τους αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους.
Από πού μπορώ να ενημερωθώ για τα προϊόντα της DUROSTICK;
Από το σημείο πώλησής τους, το κατάστημα, από το Internet, από το κινητό τηλέφωνο (εφαρμογή DUROSTICK), από την ίδια την εταιρία επικοινωνώντας με την Τεχνική Υποστήριξη (210 55 16 500). Πληροφορίες για τις ιδιότητες, τις εφαρμογές, τον τρόπο χρήσης θα βρείτε στη συσκευασία του κάθε προϊόντος ξεχωριστά αλλά και στα τεχνικά έντυπα της εταιρίας, όπως π.χ. το ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ, τον οδηγό ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ & ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ και πολλά άλλα. Επίσης στο κανάλι της DUROSTICK στο YOUTUBE θα βρείτε κινηματογραφημένες εφαρμογές των προϊόντων και λύσεων με προϊόντα DUROSTICK.
Μπορώ να χρησιμοποιώ τα προϊόντα μόνος μου ή χρειάζομαι βοήθεια ειδικού;
Η ευκολία ή δυσκολία εφαρμογής διαφέρει από προϊόν σε προϊόν και από εφαρμογή σε εφαρμογή. Βέβαια εξαρτάται και από τις ικανότητες και δεξιότητες του κάθε χρήστη. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και γενικότερα τις οδηγίες κάθε προϊόντος από τη συσκευασία του. Φροντίστε απαραίτητα να δημιουργείτε τις συνθήκες κατάλληλων υποστρωμάτων για να δεχθούν την εφαρμογή του προϊόντος που χρησιμοποιείτε. Κάντε τις σωστές ενέργειες πριν την εφαρμογή αλλά και μετά από αυτή μέχρι τη στιγμή τουλάχιστον που το εφαρμοσμένο προϊόν θα αποκτήσει τις τελικές του ιδιότητες και αντοχές.
Αν χρειασθώ τεχνίτη για να μου εφαρμόσει το προϊόν/τα που και πως θα τον βρω;

Συνήθως επιλέγουμε τεχνίτη βάση κάποιας σύστασης από τον στενότερο ή ευρύτερο φιλικό και κοινωνικό μας κύκλο. Το συνοικιακό χρωματοπωλείο/α είναι επίσης κατάλληλο σημείο για να αναζητήσουμε τον τεχνίτη που χρειαζόμαστε. Με τη διείσδυση του Internet στη ζωή μας είμαστε πλέον σε θέση να αναζητήσουμε τεχνίτη δια μέσω των μηχανών αναζήτησης όσο και ειδικών sites που είναι ειδικά κατασκευασμένα για το σκοπό αυτό. Πιθανώς (αλλά όχι απαραίτητα) να έχει να σας προτείνει κάτι η Τεχνική Υποστήριξη της εταιρίας. Ζητήστε  να δείτε προηγούμενες δουλειές του τεχνίτη και ει δυνατόν ζητήστε συστάσεις από αυτούς που τον έχουν απασχολήσει σε έργα τους. Αυτό είναι και το μόνο εχέγγυο που μπορείτε να έχετε για την ποιότητα της δουλειάς που προσδοκάτε.

Πόσο επηρεάζει η ποιότητα του προϊόντος την ποιότητα του αποτελέσματος στην εφαρμογή για την οποία αυτό προορίζεται;
Κάθε οικοδομική εφαρμογή αποτελεί συνάρτηση μιας σειράς παραγόντων  όπως η σωστή προετοιμασία του υποστρώματος, η καταλληλότητα και ποιότητα του υλικού εφαρμογής, η συμβατότητά του με άλλα υλικά που πιθανώς συμμετέχουν στην εφαρμογή, οι συνθήκες καιρού/περιβάλλοντος που επικρατούν κατά την εφαρμογή και αμέσως μετά από αυτή, έως ότου το υλικό/α αποκτήσουν τις τελικές αντοχές τους αλλά και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή κατά τη διάρκεια ζωής της εφαρμογής. Επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία της εφαρμογής είναι η γνώση, εμπειρία, και δεξιοτεχνία του εφαρμόζοντος τεχνίτη και η τήρηση των προβλεπόμενων οδηγιών εφαρμογής όπως αυτές περιγράφονται στη συσκευασία και σε σχετική τεχνική πληροφόρηση εκπορευόμενη από την παραγωγό εταιρία του προϊόντος. Υπό αυτό το πρίσμα, η ποιότητα του υλικού βεβαίως επηρεάζει το αποτέλεσμα της εφαρμογής στην οποία το προϊόν συμμετέχει, δεν είναι όμως ο μόνος παράγοντας και όχι απαραίτητα ο καθοριστικός. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε κατά το δυνατόν να συντρέχουν όλες οι παράμετροι που προαναφέραμε ώστε να διασφαλιστεί στο μέτρο του δυνατού η επιτυχία μιας οικοδομικής εφαρμογής και η σωστή συμπεριφορά της σε βάθος χρόνου.
Αν έχω κάποιο πρόβλημα και πρέπει να ρωτήσω τί προϊόν/τα θα μου το λύσουν και πώς, τί πρέπει να κάνω;
Είναι απλό. Μιλήστε μας για το πρόβλημα ή την ανάγκη σας. Καλέστε (τηλεφωνικά) την Τεχνική Υποστήριξη της εταιρίας στο 210 5516500, στείλτε mail στο technical@durostick.gr ή κατεβάστε την εφαρμογή της DUROSTICK για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικά συστήματα iOS ή ANDROID, φωτογραφίστε και γράψτε λίγα λόγια για το πρόβλημα/θέμα που αντιμετωπίζετε και στείλτε το σε εμάς. Κάποιος εκπρόσωπος της εταιρίας θα ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα σας, θα επικοινωνήσει μαζί σας και θα σας δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις, θα σας αναλύσει τη μέθοδο προτείνοντας και τα απαραίτητα υλικά/προϊόντα ώστε να αντιμετωπίσετε σωστά και οικονομικά το θέμα που σας απασχολεί.
Αν έχω μία ανάγκη και δεν ξέρω τη λύση, πώς μπορώ να ενημερωθώ γι’ αυτή;
Πέραν της άμεσης επαφής με την Τεχνική Υποστήριξη της εταιρίας, η DUROSTICK έχει δημιουργήσει και διαθέτει στο κοινό  σειρά ενημερωτικών εντύπων, ψηφιακών παρουσιάσεων και κινηματογραφημένων εφαρμογών για τα προϊόντα της, τις ανάγκες που αυτά καλύπτουν και τις λύσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή τους. 
Πως θα μάθω να εφαρμόζω σωστά ένα προϊόν.
Υπάρχουν προϊόντα που απαιτούν διαφορετική εμπειρία και δεξιοτεχνία στη χρήση εργαλείων που χρησιμοποιούνται κατά τις διάφορες φάσεις της εφαρμογής τους. Αυτό που όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζει κανείς είναι ότι σε κάθε εφαρμογή ανεξαρτήτως είδους η κατάλληλη προετοιμασία του υποστρώματος είναι καθοριστική για την επιτυχία της. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τον τρόπο εφαρμογής που θα βρείτε στη συσκευασία και τηρήστε τις … ευλαβικά. Προσέξτε ώστε οι συνθήκες περιβάλλοντος κατά την εφαρμογή και αμέσως μετά από αυτή να είναι στο πλαίσιο των οδηγιών του προϊόντος. Αν έχετε επιπλέον ερωτήσεις ή την οποιαδήποτε επιφύλαξη μη διστάσετε να καλέσετε την Τεχνική Υποστήριξη της εταιρίας για επιπλέον πληροφόρηση ή διευκρινήσεις. Παρακολουθείστε κινηματογραφημένες εφαρμογές βήμα-βήμα που υπάρχουν διαθέσιμες στο site της εταιρίας ή στο κανάλι της στο YOUTUBE. Εξασκηθείτε, εφόσον το κρίνετε απαραίτητο, δοκιμαστικά σε μικρή επιφάνεια (ή άλλη επιφάνεια) εφαρμόζοντας το προϊόν και διαπιστώσετε αν σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα πριν προχωρήσετε στην τελική εφαρμογή. Λύστε την οποιαδήποτε απορία σας, όσο προφανής και αν σας φαίνεται, μιλώντας μαζί μας.
Αν μου παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα κατά την εφαρμογή του προϊόντος ή μετά από αυτή τι κάνω;
Αν παρουσιασθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα, ελέγξτε ξανά τη διαδικασία από την αρχή: υπόστρωμα, συνθήκες περιβάλλοντος, τρόπος παρασκευής (π.χ. σωστή ανάμειξη επιμέρους στοιχείων ή νερού), τρόπος εφαρμογής. Επικοινωνήστε άμεσα με την Τεχνική Υποστήριξη της εταιρίας, αναφέρετε το πρόβλημα που έχει προκύψει και αναζητήστε τη λύση με τη βοήθειά της. Αν διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα έχει προκύψει λόγω αστοχίας του υλικού τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η εταιρία θα σας καλύψει με αντικατάσταση του υλικού ή με ότι άλλο χρειάζεται ώστε να μείνετε ευχαριστημένος από την επιλογή σας να χρησιμοποιήσετε προϊόν ή προϊόντα της.
Τα προϊόντα της DUROSTICK έχουν εγγύηση;
Τα προϊόντα της εταιρίας DUROSTICK σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία φέρουν πιστοποιήσεις ποιότητας και χαρακτηριστικών που διασφαλίζουν την ποιότητα των οικοδομικών εφαρμογών στις οποίες συμμετέχουν εάν και εφόσον έχουν τηρηθεί κατάλληλα οι οδηγίες εφαρμογής και χρήσης τους. Η DUROSTICK όμως δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί το τελικό αποτέλεσμα της εφαρμογής καθώς αυτό αποτελεί συνάρτηση πολλών και διαφορετικών παραμέτρων (όπως π.χ. τη σωστή διαδικασία εφαρμογής) που δεν είναι στον έλεγχο της εταιρίας. Ωστόσο, με όλη την καλή διάθεση, η εταιρία βρίσκεται δίπλα στον χρήστη/αγοραστή του προϊόντος της ώστε, σε κάθε περίπτωση, να δοθεί η πρέπουσα λύση που θα ικανοποιήσει τον καταναλωτή.
Αν αστοχήσει μια εφαρμογή με προϊόν DUROSTICK, ποιος φταίει;
Η όποια αστοχία μιας εφαρμογής μπορεί να έχει ως αιτία μία ή περισσότερες παραμέτρους (και τον ανθρώπινο παράγοντα) που εμπλέκονται στην εφαρμογή. Σε κάθε περίπτωση και εφόσον αναφερθεί αστοχία προς την εταιρία, γίνεται εκτίμηση από τις τεχνικές υπηρεσίες της εταιρίας ως προς το αίτιο/α της και λαμβάνονται οι απαιτούμενες δράσεις για την επιδιόρθωση του προβλήματος που έχει προκύψει.
Μπορώ να δω εφαρμοσμένα δείγματα προϊόντων της DUROSTICK;
Θα τα βρείτε στα σημεία πώλησης των προϊόντων της εταιρίας, στα καταστήματα, σε έντυπα παρουσίασης που περιλαμβάνουν δείγμα προϊόντος και που διατίθενται δωρεάν στον καταναλωτή προς ενημέρωσή του. Θα τα βρείτε, επίσης, σε ειδικές προθήκες (stands) προβολής – εκθετήρια διαφόρων διαστάσεων και πάλι στα σημεία πώλησης.
Καταστήματα
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Πώς υποστηρίζετε τα προϊόντα/επωνυμία σας ώστε να αυξηθεί η ζήτησή τους (εντός καταστήματος – συγκεκριμένης αγοράς);

Εκτός από το να πουλάμε προϊόντα στα καταστήματα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε αυτά τα προϊόντα να αγορασθούν από τους τελικούς καταναλωτές και τους επαγγελματίες της οικοδομής. Η παρουσίαση, ενημέρωση, εκπαίδευση και προβολή των προϊόντων τόσο εντός του καταστήματος, αλλά και στην αγορά που αυτό επηρεάζει, γίνεται με πολλούς τρόπους που στόχο έχουν την καλύτερη τοποθέτηση των προϊόντων στη συνείδηση του καταναλωτή και τη δημιουργία-αύξηση ζήτησης γι’ αυτά.
Τέτοιοι τρόποι είναι π.χ. η τοποθέτηση των προϊόντων σε καλαίσθητες προθήκες προβολής,
η παρουσίαση και διάθεση εφαρμοσμένων δειγμάτων εφαρμογής (για να πεισθεί ο καταναλωτής για ‘του λόγου το αληθές’),
η δωρεάν διάθεση έντυπου και ψηφιακού υλικού (DVDs) στους επισκέπτες του καταστήματος,
η παρουσία εντός καταστήματος τηλεοράσεων οι οποίες εκπέμπουν περιεχόμενο (τεχνικό, εκπαιδευτικό, διαφημιστικό), σχετικό με τα προϊόντα της εταιρείας,
η διενέργεια τεχνικών σεμιναρίων στους επαγγελματίες,
η εκπαίδευση του προσωπικού του καταστήματος,
η εντός ή εκτός (στην περιοχή ενδιαφέροντος) διανομή έντυπου ή ψηφιακού υλικού (στις κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους της περιοχής)
και άλλα πολλά πάντα σε συνεννόηση, αποδοχή και με τη συμμετοχή του κάθε καταστήματος ξεχωριστά.

Πώς υποστηρίζετε τα προϊόντα/επωνυμία σας ώστε να αυξηθεί η ζήτησή τους (διαφημιστικά);
Επί πολλά χρόνια και με συνέπεια η DUROSTICK αποτελεί μία ευρέως διαφημιζόμενη επωνυμία (μάρκα) από διάφορα κανάλια επικοινωνίας στο σημείο πώλησης και στις τοπικές αγορές που προαναφέραμε, όπως από το ραδιόφωνο που αξιοποιεί ως κύριο μέσο επικοινωνίας της,  από τον κλαδικό αλλά και ειδικό τύπο (π.χ. αρχιτεκτονικά περιοδικά: ΚΤΙΡΙΟ, ΔΟΜΕΣ, κ.ά.), από εφημερίδες (REAL NEWS κ.ά.) και πολλά άλλα έντυπα μέσα (ΧΡΩΜΑ & ΕΡΓΑΛΕΙΟ, ΟΙΚΙΑ & ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ, ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, VILLAS, ΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟ, περιοδικά πλοίων, κ.ά).  Διαφημίζεται επίσης με την παρουσία της σε κλαδικές και εμπορικές εκθέσεις του χώρου μας. Διαφημίζεται με ειδικά διαφημιστικά οχήματα διαφόρων ειδών και μεγεθών, σε όλη την Ελλάδα, σε εκδηλώσεις προβολής και προώθησης, σεμιναρίων, κ.ά. Τα τελευταία χρόνια η DUROSTICK διαφημίζεται έντονα και από το Internet που λόγω της μεγάλης διείσδυσης του στην ελληνική κοινωνία (πάνω από 80% σε όλες τις ηλικίες) αποτελεί πλέον ένα πολύ αποτελεσματικό μέσον επικοινωνίας. Αξιοποιεί το δικό της κεντρικό website (www.durostick.gr), όπως επίσης τα ‘social media’,  το κανάλι της στο YOUTUBE με περισσότερες από δύοεκατομμύρια θεάσεις των κινηματογραφημένων εφαρμογών προϊόντων και συστημάτων. Διαθέτει επίσης δύο εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα (DUROSTICK MOBILE APP  (κατάλογος προϊόντων και αποστολή προβλημάτων στην Τεχνική Υποστήριξη) και DUROSTICK COLORS (χρωματισμός χώρων)).
Λειτουργώντας προσθετικά, όλα τα χρόνια της προβολής και διαφήμισης μαζί με την ‘από στόμα σε στόμα διαφήμιση’ των ευχαριστημένων χρηστών των ίδιων των προϊόντων της, η DUROSTICK έχει χτίσει μια εξαιρετική αναγνωρισιμότητα και καλή φήμη που την ακολουθεί και επηρεάζει ουσιαστικά την αυξητική ζήτηση των προϊόντων της και την θετική προδιάθεση του καταναλωτή απέναντι στο όνομα DUROSTICK και τα προϊόντα της.
Τι είδους συμμετοχή ζητάτε από το κατάστημα σχετικά με τις προωθητικές ενέργειες που κάνετε σε αυτό (σημείο πώλησης των προϊόντων);
Οι προωθητικές ενέργειες στο κατάστημα έχουν από μόνες τους μια εξαιρετική δυναμική να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών του και να προκαλούν τη ζήτηση των συγκεκριμένων προϊόντων που προβάλλονται και προωθούνται. Ωστόσο, η ενεργή συμμετοχή του καταστήματος στην ενίσχυση του μηνύματος της προωθητικής ενέργειας με παρότρυνση προς τους επισκέπτες του να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους σε αυτή αλλά και η θετική ενίσχυση του μηνύματός της από αυτούς, λειτουργεί, αποδεδειγμένα, καταλυτικά και αρκετές φορές καθοριστικά στην επιτυχία του ζητουμένου που σε κάθε περίπτωση είναι η πώληση του προϊόντος. Το προωθητικό ανοίγει μια συζήτηση. Το προσωπικό του καταστήματος ή ο ίδιος ο καταστηματάρχης τη συνεχίζει και ιδανικά τη μετουσιώνει σε πώληση.
Τι πολιτικές πώλησης/συνεργασίας εφαρμόζετε προς τους πελάτες σας;
Αντιλαμβάνεστε φανταζόμαστε ότι κάθε συνεργασία έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε αυτή την ερώτηση. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όσον αφορά της πολιτικές πώλησης προϊόντων, η DUROSTICK εφαρμόζει μια σειρά από πολιτικές οι οποίες συνδυαζόμενες συνθέτουν τον τύπο της συνεργασίας. Απαριθμούμε παρακάτω τις σημαντικότερες από αυτές που επηρεάζουν την τιμή διάθεσης των προϊόντων: 1) Τρόπος Πληρωμής 2) Τρόπος παράδοσης των προϊόντων (στην έδρα μας ή στο κατάστημά σας, σύμφωνα με την αξία της παραγγελίας) 3) Ειδικές Οικονομικές Προσφορές 4) Ομαδική τοποθέτηση προϊόντων ενταγμένων σε συγκεκριμένη θεματική ενότητα σε ειδικές προθήκες προβολής/προώθησης (π.χ. σταντ Καθαριστικών, Μαστορεμάτων)  5) Πολιτική ετήσιας επιβράβευσης.
Πόσο ‘γρήγορα’ μπορείτε να παραδώσετε εμπόρευμα από τη στιγμή που θα σας δοθεί παραγγελία γι’ αυτό;
Η παράδοση των εμπορευμάτων γίνεται με μεταφορικό στόλο της DUROSTICK είτε εναλλακτικά με πρακτορείο της επιλογής σας, σε μία έως δύο ημέρες το αργότερο από τη λήψη της παραγγελίας. Κάνουμε το καλύτερο για να συντονίζουμε σωστά το μεταφορικό μας έργο προς τα τουλάχιστον 3.000 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα όπου πωλούνται/διατίθενται τα προϊόντα DUROSTICK.
Τι είδους τεχνική υποστήριξη παρέχετε για τα προϊόντα σας;
Η DUROSTICK παρέχει πλήρη και ολοκληρωμένη τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη για το σύνολο των προϊόντων της τόσο κατά τη φάση της επιλογής, της εφαρμογής και μετά από αυτή, για όλη τη διάρκεια ζωής οικοδομικών στοιχείων κατασκευασμένων, επισκευασμένων ή συντηρημένων με αυτά. Το τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης βρίσκεται στη διάθεση σας τηλεφωνικά, μέσω e-mail, μέσω του website της εταιρίας, μέσω ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα (Αναζητήστε και κατεβάστε τη στο ANDROID ή iOS κινητό σας τηλέφωνο, φωτογραφήστε και στείλετε μας το πρόβλημα που σας απασχολεί). Τεχνική βοήθεια ή πληροφορία μπορεί κάποιος να αντλήσει επίσης από ευρεία γκάμα τεχνικών εγχειριδίων σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή διαθέσιμα στα σημεία πώλησης προϊόντων της.
Αν συμβεί κάποια βλάβη σε πελάτη μου εξαιτίας ελαττωματικού προϊόντος (αποδεδειγμένα), τότε, ποιες είναι οι ενέργειες που κάνετε;
Η DUROSTICK διαθέτει στην αγορά πιστοποιημένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τα οποία υπόκεινται σε λεπτομερειακό ποιοτικό έλεγχο στα πλαίσια των διαδικασιών της εταιρίας. Σε περίπτωση που συμβεί αστοχία ή βλάβη οικοδομικής εφαρμογής στην οποία συμμετέχουν προϊόντα της DUROSTICK και το θέμα υποπέσει στην αντίληψη μας (κατόπιν σχετικής αναφοράς) τότε αυτό εξετάζεται από τους τεχνικούς της εταιρίας για να διαπιστωθεί αν η βλάβη έχει προκύψει από αστοχία του υλικού ή αφορά σε κακοτεχνία (μη προβλεπόμενη εφαρμογή ή χρήση του),  ή μη τήρηση των οδηγιών που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είναι το υλικό που ευθύνεται για τη βλάβη τότε λαμβάνονται όλες οι σύμφωνες με το νόμο πρόνοιες για την ικανοποίηση αυτού που έχει υποστεί τη βλάβη.
Ποια είναι η πολιτική σας σχετικά με τα προωθητικά εργαλεία για παρουσίαση/προβολή των προϊόντων που τοποθετούνται στα καταστήματα συνεργατών σας;
Τα προωθητικά εργαλεία (μεταξύ άλλων προθήκες προβολής προϊόντων, εφαρμοσμένα δείγματα, τηλεοπτικές συσκευές, έντυπο και ψηφιακό υλικό κ.ά.) που η DUROSTICK τοποθετεί στο κατάστημα του συνεργάτη της για υποβοήθηση της πώλησης προϊόντων της που βρίσκονται σε αυτό, αποτελούν ιδιοκτησία της DUROSTICK και πρέπει να αξιοποιούνται για το σκοπό για τον οποίο το καθένα ξεχωριστά έχει σχεδιασθεί και για τον οποίο έχει ενημερωθεί το κατάστημα. Σε περίπτωση κακής χρήσης και επίσης σε περίπτωση που η εξωτερική εικόνα και λειτουργικότητα του προωθητικού βλάπτει την εικόνα και τη φήμη της εταιρίας, ή στην περίπτωση διακοπής της συνεργασίας με το κατάστημα, η DUROSTICK διατηρεί το δικαίωμα να τα αποσύρει από το κατάστημα.
Πώς και από ποιον θα πληροφορηθώ για τη σωστή χρήση και εκμετάλλευση των προωθητικών ενεργειών σας που γίνονται στο κατάστημά μου;
Κάθε φορά που δημιουργείται κάποιο καινούργιο προωθητικό εργαλείο ή σχεδιάζεται μια προωθητική ενέργεια για να ‘τρέξει’ στο χώρο ή την (γεωγραφική) περιοχή ενός καταστήματος, αυτή παρουσιάζεται στη λεπτομέρειά της ως προς τα τεχνικά της στοιχεία, την εμπορική δυναμική που προσδοκούμε να δημιουργήσει, τη θέση στο κατάστημα, την απαιτούμενη –μικρότερη ή μεγαλύτερη- εμπλοκή του καταστηματάρχη στην προώθησή της στους πελάτες του, το όφελος που αυτός/η θα αποκομίσει από την υλοποίησή της καθώς και σειρά άλλων παραμέτρων και ζητείται η σύμφωνη γνώμη του για την υλοποίηση της ενέργειας. Η παρουσίαση γίνεται κατ’ αρχήν από τον σύμβουλο πωλήσεων που επισκέπτεται το κατάστημα αλλά και από άλλα στελέχη του εμπορικού τμήματος (Πωλήσεις & Μάρκετινγκ). Αρκετά προωθητικά συνοδεύονται από οδηγίες σωστής χρήσης σε έντυπη μορφή.
Ποιος/α είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να απευθύνομαι για οποιοδήποτε πρόβλημα (πιθανόν) δημιουργηθεί στη μεταξύ μας συνεργασία;
Ο άνθρωπος βέβαια που βρίσκεται κοντά σας με τη φυσική του παρουσία, ο σύμβουλος πωλήσεων / εκπρόσωπος της εταιρίας. Φυσικά, το άτομο που σε σταθερή βάση σας εξυπηρετεί τηλεφωνικά, συνήθως για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με αυτό τον τρόπο το θέμα που αντιμετωπίζετε θα διοχετευθεί καλύτερα στα σωστά κανάλια εντός εταιρίας που θα φροντίσουν να δοθεί λύση –σημαντικό- υπό την ευθύνη και επίβλεψη του ατόμου στο οποίο αναφέρετε το πρόβλημα. Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι η DUROSTICK έχει ανοιχτή στρατηγική όσον αφορά την επικοινωνία με τους πελάτες της (καταστήματα). Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε (αν το κρίνετε σκόπιμο) και με άλλα τμήματα της εταιρίας, στο οικονομικό τμήμα, το μάρκετινγκ και αλλού.
Είναι τα προϊόντα της DUROSTICK ακριβά ή φθηνά προϊόντα;
Τα προϊόντα της DUROSTICK κινούνται στα πλαίσια του ανταγωνισμού χωρίς απαραίτητα να είναι η τιμή διάθεσης τους που τα χαρακτηρίζει στην αγορά. Είναι προϊόντα που δίνουν αξιόπιστες λύσεις σε εκατοντάδες οικοδομικά και όχι μόνο προβλήματα, λύσεις με διάρκεια στο χρόνο. Είναι προϊόντα που ικανοποιούν τις προσδοκίες του χρήστη, γι’ αυτό έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία και είναι αγαπητά και αποδεκτά από τους καταναλωτές. Είναι προϊόντα που αξίζουν τα λεφτά τους. Είμαστε της άποψης ότι τα φθηνά υλικά  κάνουν ακριβές ζημιές και αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει εύκολα αν ‘δει’ μια οικοδομική εφαρμογή στο βάθος της ωφέλιμης ζωής της (τα προβλήματα που θα βγάλει, τη φθορά που θα υποστεί, τις επιπλέον δαπάνες (εργατικές και άλλες) που θα απαιτηθούν για την αποκατάστασή πιθανών ζημιών. Τα προϊόντα της DUROSTICK λοιπόν είναι εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής προϊόντα που επιτελούν άριστα το σκοπό για τον οποίο έχουν σχεδιασθεί και που διατίθενται σε ανταγωνιστικές τιμές τόσο προς τα καταστήματα όσο και προς τον τελικό καταναλωτή-χρήστη τους.
Που μπορώ να βρω στοιχεία για πιστοποιήσεις συγκεκριμένων προϊόντων (εφόσον μου ζητηθούν από πελάτη μου);
Λεπτομερή στοιχεία θα βρείτε δημοσιευμένα στον επίσημο ιστότοπο της εταιρίας στη διεύθυνση www.durostick.gr , σε τεχνικά έντυπα της εταιρίας και μπορείτε να τα ζητήσετε επίσης άμεσα (τηλεφωνικά ή άλλως) από την Τεχνική Υποστήριξη της εταιρίας ή από τους εκπροσώπους της εταιρίας που εξυπηρετούν το κατάστημά σας.
Μπορεί η DUROSTICK να εκπαιδεύσει το προσωπικό μου και τους τεχνίτες πελάτες μου σε προϊόντα DUROSTICK και τρόπους πώλησης;
Βεβαίως ναι. Το προσωπικό του καταστήματος αλλά και οι τεχνίτες πελάτες σας μπορούν να εκπαιδευτούν 1) Σε συνεχή βάση από τον εκπρόσωπο της εταιρίας που επισκέπτεται το κατάστημά σας. 2) Σε οργανωμένες συναντήσεις στο κατάστημά σας σε συνεννόηση μαζί σας. 3) Με παρακολούθηση ειδικών τεχνικών σεμιναρίων για επαγγελματίες (της οικοδομής) πελάτες του καταστήματός σας ή σεμινάρια περιοχής (σας). 4) Σε σεμινάρια που κατά καιρούς πραγματοποιούνται σε ειδικούς χώρους στην έδρα της εταιρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 5) Δια μέσω έντυπου και ψηφιακού υλικού που διατίθεται στο κατάστημα. 5) Από τον επίσημο ιστότοπο της εταιρίας www.durostick.gr και από το κανάλι της DUROSTICK στο YOUTUBE κ.ά.). Η εκπαίδευση αφορά τόσο τεχνικά θέματα για προϊόντα και λύσεις, τρόπους παρουσίασης, πωλησιακές τεχνικές και δυναμική αγορών/προϊόντων, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα.
Με ποιους τρόπους η DUROSTICK μπορεί να με βοηθήσει να διαφυλάξω το εμπορικό μου κέρδος που προκύπτει από τη μεταξύ μας εμπορική συνεργασία;
Σεβόμαστε τις συνεργασίες μας και φροντίζουμε ώστε να μη δημιουργούμε τριβές διαθέτοντας περισσότερα ή λιγότερα προϊόντα σε επιχειρήσεις (καταστήματα) άμεσα ανταγωνιστικά μεταξύ τους στις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιούνται. Παροτρύνουμε, χωρίς βεβαίως να θέλουμε ή να μπορούμε το επιβάλουμε οι τιμές πώλησης να κινούνται σε λογικά επίπεδα με βάση αποδεκτές λογικές της αγοράς προς αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των καταστημάτων. Διαθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις με διαφορετικά προϊόντα μιας κατηγορίας ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις.
Τι σημαίνει πρακτικά για το κατάστημα η εμπορία επώνυμων πιστοποιημένων προϊόντων μιας εταιρίας που κατά γενική ομολογία απολαμβάνει της αποδοχής και αναγνώρισης του καταναλωτικού κοινού (ιδιώτες και επαγγελματίες);
Τα επώνυμα και αναγνωρισμένα προϊόντα αποτελούν σε κάθε περίπτωση πόλο έλξης του καταναλωτικού κοινού το οποίο αντιλαμβάνεται και είναι διατεθειμένο να  καταβάλει την υπεραξία που προκύπτει για το επώνυμο προϊόν καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να το εμπιστευθεί. Για την πριν, κατά και μετά την πώληση υποστήριξη που θα λάβει από το κατάστημα βέβαια αλλά και από την παραγωγό εταιρία του προϊόντος. Την εταιρία που φέρει την ευθύνη για την κατάλληλη (επιβεβαιωμένη δια μέσω επίσημων πιστοποιήσεων) ποιότητα κατασκευής και ανάληψης σχετικής ευθύνης γι’ αυτή όσον αφορά σε εφαρμογές που έχουν υλοποιηθεί κατά τα προβλεπόμενα.  Τα επώνυμα προϊόντα γίνονται ευκολότερα αποδεκτά σε προτάσεις επαγγελματιών προς ιδιώτες στη διεκδίκηση οικοδομικών έργων.