κτίζεις; συντηρείς; επισκευάζεις; ανακαινίζεις; εδώ υπάρχει λύση!

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣΧαμηλά σε επίπεδο εδάφους μέχρι μισό με ένα μέτρο από το έδαφος

Αποσαθρώσεις του σοβά και του χρώματος, μούχλα και μαυρίλες

Απομακρύνουμε σαθρά σημεία, αφήνουμε να στεγνώσει καλά ο σοβάς, τον επισκευάζουμε με D-32 (ταχύπηκτο επισκευαστικό), εναλλακτικά με D-42 (σοβάς μιας στρώσης). Διαβρέχουμε ελαφρά και εφαρμόζουμε (με ρολό ή πατρόγκα) WATERPROOF MORTAR. Στη συνέχεια ασταρώνουμε με ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ ή με το υδατοδιαλυτό AQUAFIX και κατόπιν βάφουμε με ένα καλό ακρυλικό χρώμα (προτείνουμε το DUROPAINT-PU, 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ή το ακρυλικό ΤΣΙΜΕΝΤΟΧΡΩΜΑ DUROSTICK).

Εξωτερικές κάθετες επιφάνειες (από σοβά, σκυρόδεμα, πέτρα)

Ρηγματώσεις, αποσαθρώσεις σοβά και χρώματος, προσβολή από υγρασία, αποκολλήσεις και αποσαθρώσεις αρμών

1. Ανάλογα με το εύρος της ζημιάς-φθοράς, επεμβαίνουμε τοπικά ή ολικά. Απομακρύνουμε σαθρά σημεία, επισκευάζουμε με MEGAFIX, ασταρώνουμε με ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ ή με το υδατοδιαλυτό AQUAFIX και κατόπιν βάφουμε με ένα καλό ακρυλικό χρώμα (προτείνουμε τα DUROPAINT-PU, 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ή το D-80 HYDROSTOP ELASTIC).

2. Αν διαπιστώσουμε (εύκολα με έναν μεγεθυντικό φακό) ότι στην επιφάνεια του σοβά υπάρχουν πολλές μικρές ρωγμές (οι τριχοειδείς ρωγμές είναι στην πραγματικότητα δίοδοι υγρασίας), τότε, έχουμε την επιλογή (αφού αποκαταστήσουμε τυχόν ζημιές και ασταρώσουμε το σοβά) να βάψουμε με κάποιο χρώμα που τις καλύπτει αποτελεσματικά και αποτρέπει την επανεμφάνισή τους (D-80 HYDROSTOP, THERMOELASTIC COLOR) ή ακολουθώντας ανάλογη διαδικασία, εφαρμόζουμε στην επιφάνεια WATERPROOF MORTAR (προϊόν με στεγανωτική δράση) και στη συνέχεια βάφουμε με ένα καλό ακρυλικό χρώμα (προτείνουμε τα DUROPAINT-PU, 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ή το D-80 HYDROSTOP ELASTIC).

3. Εάν έχουμε σε δάπεδα ή τοίχους επένδυση με φυσικές πλάκες (λιθόπλακες) ο καθαρισμός πέτρας με D-7 ξαναδίνει ζωντάνια στα φυσικά τους χρώματα. Αποκατάσταση φθαρμένων αρμών πέτρας με τον αρμόστοκο D-4. Επιπλέον προστασία επιτυγχάνεται με τοποθέτηση βερνικιού στην επιφάνεια VISTA (ματ), D-12 (γυαλιστερό), DECOFIN POLYURETHANΕ (σατινέ).Επιφάνειες (κυρίως δάπεδα επενδεδυμένα με κεραμικά πλακίδια, μάρμαρα, κ.ά.)

Αποκολλήσεις ή ρηγματώσεις αρμών, εισροή υγρασίας στα υποστρώματα της επένδυσης, αποσαθρώσεις σοβά στην αντίθετη πλευρά (εσωτερική) της πλάκας σκυροδέματος που βρίσκεται η επένδυση

1. Απομάκρυνση ρηγματωμένων, αποκολλημένων πλακιδίων και επανατοποθέτηση ή τοποθέτηση νέων. Πρώτα αφήνουμε την επιφάνεια και τα υποστρώματά της να στεγνώσουν καλά. Συγκολλούμε με κόλλα GOLD (C2TE S1) ή ρευστή κόλλα Νο37. Αρμολογούμε εκ νέου (ιδανικά) με ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΑΡΜΟΣΤΟΚΟ ή με κάποιον από τους τσιμεντοειδείς αρμόστοκους DUROSTICK 1-10mm. Αδιαβροχοποιούμε τους αρμούς με D-16. (ή το σύνολο της επιφάνειας με D-29 SPOT FREE ή NANO PROOF MARMO DS-275) Δημιουργούμε (αν δεν υπάρχουν ήδη), αρμούς διαστολής περιμετρικά και ανά 16-25 m2 επιφάνειας με DUROFLEX PU + PRIMER PU. 

2. Στις αντίθετες (κάτω) επιφάνειες της πλάκας ή σε στηθαία και μετόπες χαμηλότερα, ακολουθούμε την εξής διαδικασία. Απομακρύνουμε σαθρά σημεία. Αποκαθιστούμε τις επιφάνειες με D-32 ή D-42 ή MEGAFIX. Αφήνουμε να στεγνώσει καλά. Ασταρώνουμε τις επιφάνειες με ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ (εξωτερικά) ή υδατοδιαλυτό AQUAFIX (μέσα-έξω). Βάφουμε με ένα καλό πλαστικό χρώμα (εσωτερικά) ή ακρυλικό χρώμα (εξωτερικά) από την ευρεία γκάμα χρωμάτων της DUROSTICK.


 

 Κασώματα σε πόρτες και παράθυρα

Αστοχία σφραγίσεων σε συμβολή κασωμάτων με τοιχοποιία.

Απομακρύνουμε με προσοχή (με στοκαδόρο) το παλιό σφραγιστικό καθώς και σαθρά σημεία, ξένα σώματα και σκόνη από τον αρμό. Με το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΦΥΣΙΓΓΑΣ DUROSTICK γεμίζουμε τον αρμό με το ελαστομερές σφραγιστικό DS-POLYMER 32 αποχρώσεων. Η λείανση του σφραγιστικού γίνεται 20 λεπτά μετά την τοποθέτησή του με βρεγμένο δάχτυλο.
Ξύλινες ή μεταλλικές σταθερές ή κινητές κατασκευές (πόρτες, παράθυρα, πέργκολες, κάγκελα κ.ά.)

Αποσάθρωση/απολέπιση χρώματος, ξυλοπροστασίας βερνικιού, αντισκωριακή προστασία, προσβολή από σαράκι, σήψη ξύλου.

1. Ξύλινες κατασκευές: Απομακρύνουμε σαθρά – απολεπισμένα υπολείμματα χρώματος, βερνικιού. Γυαλοχαρτάρουμε επιμελώς τις επιφάνειες. Επισκευάζουμε – αντικαθιστούμε το (σάπιο) ξύλο όπου υπάρχει ανάγκη. Για την προστασία των επιφανειών (αν υπάρχει προσβολή από σαράκι), εφαρμόζουμε DUROXYL WOOD PROTECTION CONDITIONER (ΔΙΑΛΥΤΟΥ). Στη συνέχεια στοκάρουμε με ξυλόστοκο DUROWOOD. Για αλλαγή απόχρωσης στο ξύλο εφαρμόζουμε βερνίκι διαλύτου DUROXYL (11 έτοιμες αποχρώσεις). Αν όχι, τρίβουμε ελαφρά για να αυξήσουμε την πρόσφυση και εφαρμόζουμε διάφανο βερνίκι DUROLAC νερού ή διαλύτου είτε MARINER νερού ή διαλύτου.

2. Σε μεταλλικές εξωτερικές κατασκευές: Με το κατάλληλο κάθε φορά μέσο (σμυριδόχαρτο, ατσαλόμαλλο, συρματόβουρτσα), απομακρύνουμε υπολείμματα βαφών, σκουριά, σκόνες. Ο τέλειος καθαρισμός επιτυγχάνεται αν στη συνέχεια περάσουμε την επιφάνεια με THINNER 101. Εφαρμόζουμε στην επιφάνεια ΦΥΣΙΚΟ ΜΙΝΙΟ. Στη συνέχεια (ιδανικά) συνεχίζουμε εφαρμόζοντας ΑΣΤΑΡΙ ΜΕΤΑΛΛΩΝ. Αφού στεγνώσει, βάφουμε την επιφάνεια με DUROLUX διαλύτου ή νερού.Επιφάνειες σκεπής (πλάκα σκυροδέματος ταράτσας, κεραμοσκεπή)

Μη ύπαρξη ή αστοχία στεγανοποίησης ταράτσας, απώλεια αδιαβροχοποίησης κεραμιδιών και συνδετικών κονιαμάτων τους, αποσαθρώσεις, ρηγματώσεις. Φθορά στοιχείων ντερέδων και λουκιών απορροής υδάτων.

1. Εξετάζουμε την κατάσταση της επιφάνειας της ταράτσας. Μπορεί να μην έχει γίνει ποτέ στεγάνωση, να υπάρχει παλιά φθαρμένη στεγάνωση, ή η υπάρχουσα στεγάνωση να έχει λίγες, περισσότερες ή καθόλου αστοχίες. Ανάλογα, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα στεγάνωση με ελαστομερή στεγανωτικά: DS-220, πολυουρεθανικό: HYDROSTOP PU, τσιμεντοειδή: HYDROSTOP 2 ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ή HYDROSTOP ROOF  ή πολυουρίας WATERPROOF 500, ή να επισκευάσουμε την υπάρχουσα.

2. Τα κεραμίδια μετά το 2000 φέρουν αρχική αδιαβροχοποίηση με αντοχή συνήθως δεκαετίας. Για τη σωστή λειτουργία της κεραμοσκεπής αλλά και των συνδετικών κονιαμάτων της, αυτά θα πρέπει σε κάθε στιγμή να ελέγχονται για την καλή τους κατάσταση (αποκολλήσεις ή αποσαθρώσεις), ρηγματώσεις κεραμιδιών και να επισκευάζονται/συντηρούνται άμεσα με τον εντοπισμό πιθανού προβλήματος. Η προληπτική – τακτική συντήρηση, μας γλυτώνει από πολλά προβλήματα (όπως την εισχώρηση υγρασίας κάτω από τα κεραμίδια και την προξένηση φθορών και ζημιών στο υπόστρωμα της σκεπής) είτε αυτή είναι ξυλοσκεπή είτε δίρριχτη απο σκυρόδεμα. Αδιαβροχοποιήστε τα κεραμίδια σας με D-59 ή με NANO PROOF CERAMIC DS-270. Τοποθετήστε νέα στη θέση των αποκολλημένων ή ρηγματωμένων κεραμιδιών (σε κορφιάδες ή ακροκέραμα) με κονίαμα σύνδεσης PERLAFIX και στεγανοποιήστε το κονίαμα σύνδεσης με D-9 ή DUROFLEX POWDER.Καμινάδες, βάσεις στήριξης λεβήτων, δεξαμενών, αντικειμένων, κάγκελων περγκολών.

Αστοχία συνδετικών κονιαμάτων ή άλλων υλικών σφράγισης (π.χ. μαστιχών) σε καμινάδες, σε συμβολή κεραμοσκεπής με τοίχο ή τοιχίο, σε βάσεις συσκευών που είναι τοποθετημένες στη σκεπή/ταράτσα.

Αν εντοπίσουμε κάτι τέτοιο, η καλύτερη πρακτική είναι να απομακρύνουμε την παλιά σφράγιση, να καθαρίσουμε καλά την περιοχή και να επαναλάβουμε τη σφράγιση με το κατάλληλο υλικό. Στη συνέχεια να εφαρμόσουμε κατά μήκος ή περιμετρικά της σφράγισης π.χ. σε καμινάδα με DUROFLEX POWDER. Σε ταράτσα εφαρμόζουμε DS-220. Σε βάσεις από κάγκελα συνήθως στο στηθαίο της ταράτσας, καλό είναι πριν την τελική σφράγιση να προηγείται σφράγιση με πολυουρεθανική μαστίχη DUROFLEX PU αφού προηγηθεί αστάρωμα της περιοχής σφράγισης με PRIMER PU για καλύτερη πρόσφυση της μαστίχης.